Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

6.000 χρόνια συνεχούς κατοίκησης στην ΓΑΥΔΟ!

 

Πιθοταφή της 2ης π.Χ. χιλιετίας στην Γαύδο!

Στις αρχές της δεκαετίας 1990 το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε μια σειρά από καινοτόμες ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην ακριτική νήσο Γαύδο, με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και επιστημονική υπεύθυνη την Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Με τη συμπαράσταση της κοινότητας Γαύδου, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες βασικές δράσεις:

- Συστηματική επιφανειακή έρευνα (1992-2000), σε συνεργασία με την KE΄ E.Π.K.A. Χανίων. Από την έρευνα προέκυψε ο πρώτος αρχαιολογικός χάρτης του νησιού, που χρησιμοποιήθηκε και για τη θεσμοθέτηση αρχαιολογικών ζωνών από το ΥΠΠΟ, με συνολικές ενδείξεις για τα διαχρονικά του αρχιτεκτονικά μνημεία, και με πυκνά, πλούσια κινητά ευρήματα, που μαρτυρούν την κατοίκηση του χώρου από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής (4η χιλιετία π.X.) έως τις μέρες μας.

- «Γαύδος, ένα νησί στο άκρο της Ευρώπης. Φυσικό Περιβάλλον – Κοινωνία – Πολιτισμός» (1993-1997). Πολυεπιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ειδικούς από τα Τμήματα Βιολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γεωλογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνα οδήγησε στη συστηματική καταγραφή του ευρύτερου φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της Γαύδου, που εμφανίζει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες.
Η Γαύδος κείται νοτιώτερα, από το βορειότερο σημείο της Αφρικής!
Στις δύο παραπάνω δράσεις συμμετείχαν αρκετές δεκάδες φοιτητές, που εκπαιδεύτηκαν στις μεθόδους επιφανειακής έρευνας, τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο αρχαιολογικό πεδίο, και τη μελέτη και την προετοιμασία του υλικού για δημοσίευση.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΑΥΔΟ, ΕΔΩ.

Ανακτορική έπαυλις μινωικής εποχής στην Γαύδο!
- Εκπαιδευτική ανασκαφή (2003–). Έχει τον χαρακτήρα «σχολείου» για την πρακτική άσκηση 20 περίπου φοιτητών στις ανασκαφικές μεθόδους και τη μελέτη και προετοιμασία για δημοσίευση του υλικού. Στα ευρήματά της συγκαταλέγονται μια μεμονωμένη πιθοταφή της 2ης χιλιετίας π.Χ. και ένα γειτονικό κτηριακό συγκρότημα της ίδιας εποχής, με έκταση 500 περίπου τ.μ. και πλούσια σκευή, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «έπαυλη», κατ’ αναλογία με συναφή κτήρια στη μινωική / ανακτορική Κρήτη.

- «Γαύδος. Νότιος Ευρωπαϊκός Σταθμός για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» (2003–). Κέντρο-Σταθμός του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε κτήμα και αναπαλαιωμένο λιθόκτιστο μετόχι του Πανεπιστημίου, στη γαυδιώτικη ενδοχώρα. Φιλοξενεί τις διεπιστημονικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συνεργαζόμενων ομάδων, καθώς και ξένων αποστολών που ενδιαφέρονται για το νησί.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο-ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη:

"Το άγνωστο Σπήλαιο της Καλυψούς στην Γαύδο".


ΕΡΓΑ του Γ. Λεκάκη για την Γαύδο:
«Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» έκδ. «Αέροπος», 2006. Και «Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», έκδ. Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις», Χανιά 2008.

Η πολυετής, ενεργή παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο έως πρόσφατα ξεχασμένο, αλλά στις μέρες μας ταχύτατα μεταβαλλόμενο «σύμπαν» της Γαύδου έχει συμβάλει, πιστεύομε, αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της Πολιτείας και της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της προστασίας και της ήπιας ανάπτυξης του τόπου. Το έγκαιρο και θερμό ενδιαφέρον επιστημόνων και φοιτητών του Ιδρύματος για την οριακή αυτή νησίδα, και η σφαιρική αποκάλυψη, μελέτη και δημοσιοποίηση των φυσικών και ανθρωπογενών του χαρακτηριστικών «θωρακίζουν» τη σύγχρονη και διαμορφώνουν τη μελλοντική φυσιογνωμία του τόπου. Ενός μικρονησιωτικού τόπου που, με τη σειρά του, τροφοδοτεί ακατάπαυστα τους επιστημονικούς μας οραματισμούς, μέσα από τις ίδιες τις δικές του αρετές.

ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ - Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου