Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος
Ιστορικός – Διαχειριστής του μίνι ιστορικού πόρταλ “To skalistiri.news ζωντανεύει το 1821”
και Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”
(skalistirinews@gmail.com)
Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί όπως πολλές φορές έχω γράψει
το σημαντικότερο κεφάλαιο κατ’ εμέ της ιστορίας μας ως κράτους που μας σημάδεψε και μας σημαδεύει ακόμα και σήμερα εν έτει 2021.Όσο πλησιάζουμε στο να εορτάσουμε με διάφορους τρόπους τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης που συγκλόνισε την Ευρώπη, μαθαίνουμε και έρχονται στο φως μέσα από την ιστορική έρευνα οι άγνωστες πτυχές του 1821. Έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον όταν η ιστορική έρευνα φέρνει στο φως τις σκοτεινές πτυχές της Επανάστασης και ειδικά για τους “προστάτες” της – δηλαδή τις τρεις μεγάλες δυνάμεις και τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους την περίοδο που οι Έλληνες αγωνιζόνταν στα βουνά και στις θάλασσες για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.
Μια από τις “προστάτιδες” δυνάμεις που ο ρόλος της υπήρξε καθαρά ανθελληνικός και φίλα προσκείμενος προς την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αυτός της Μεγάλης Βρετανίας.
Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις θηριωδίες που διέπραξαν οι “πολιτισμένοι” Βρετανοί απέναντι στους αγωνιζόμενους Έλληνες την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ένα από αυτά τα “μελανά” γεγονότα των “πολιτισμένων” Άγγλων προς τους Επαναστατημένους Έλληνες θα θίξουμε στις παρακάτω γραμμές για να δείξουμε τον ρόλο που έπαιξε η Μεγάλη Βρετανία απέναντι στην αγωνιζόμενη Ελλάδα του 1821. Έναν ρόλο “βρώμικο” όπως αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα.
Ο Τούρκος ναύαρχος Καρά Αλής μπαινοβγαίνει όποτε θέλει με τον στόλο του στο λιμάνι της Ζακύνθου, τρώει και πίνει με τον άγγλο διοικητή του νησιού Ζακ Ανκί, ενώ τροφοδοτείται συστηματικά με τρόφιμα, νερό και μπαρούτι. Από τη Ζάκυνθο έφυγε ο στόλος που ρήμαξε το Γαλαξίδι και το Αίγιο κι εκεί πάλι επέστρεψε για τροφοδοσία στις 27 Σεπτεμβρίου του 1821.
Ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, προσπάθησε κι αυτός να μπει στη Ζάκυνθο, αλλά οι Άγγλοι το απαγόρευσαν. Οι αρχές μάλιστα, όταν έβλεπαν τη σημαία της ελληνικής επανάστασης σε πλοία ή βάρκες, την κατέβαζαν με μανία και την έσχιζαν….
Στήνει κανόνια και τηλεβόλα στα σταυροδρόμια και στις εισόδους των χωριών ενώ μαζεύει όλα τα τραπεζομάχαιρα από τα σπίτια. Διατάζει τους διαπρεπέστερους πολίτες να παρουσιαστούν στο στρατοδικείο και φέρνει τους φυλακισμένους ενώπιόν του, κατηγορούμενους για εσχάτη προδοσία. Προτού καν συνεδριάσει το στρατοδικείο, είχε στηθεί στην κεντρική παραλιακή πλατεία του Μόλου μια ολόκληρη σειρά αγχόνες, λες και η ετυμηγορία ήταν γνωστή εκ των προτέρων. Φυσικό ήταν. Πρόεδρος του στρατοδικείου ήταν ο ίδιος ο Άνταμ και μέλη του ένας ταγματάρχης, ένας λοχαγός, ένας υπολοχαγός, ένας ανθυπολοχαγός κι ένα στρατιώτης, όλοι μέλη του αποσπάσματος που είχε φέρει μαζί του. Φυσικά επρόκειτο για δίκη-παρωδία. Δεν επετράπησαν μάρτυρες υπεράσπισης, μόνο κατηγορίας. Κι όταν ο επιφανής πολίτης Διονύσιος Καπνίσης επέμεινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, το δικαστήριο τον τιμώρησε με την ποινή της μπερλίνας..
Τα φρικτά βασανιστήρια στους Ζακυνθινούς
Βύθισαν τα πτώματα των κρεμασμένων σε βραστή πίσσα, τα έκλεισαν σε σιδερένια κλουβιά και τα τοποθέτησαν σε πασσάλους πάνω στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Τα τέσσερα από τα πέντε πτώματα, καταφαγωμένα από τα όρνεα, έμειναν στον Προφήτη Ηλία έως το 1831, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ το σώμα του Κλαυδιανού, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού του, Φιολίτι, απομακρύνθηκε το 1836, δηλαδή 15 χρόνια αργότερα. Τα δραματικά γεγονότα του Υψόλιθου, όπως ονομάστηκαν, σφράγισαν την ιστορία της Ζακύνθου. Τα πτώματα των επαναστατών διατηρήθηκαν στα κλουβιά ακόμα και τους κατοπινούς χρόνους, όταν η Βρετανία άλλαξε πολιτική και υιοθέτησε φιλική στάση απέναντι στους επαναστάτες….
Η άποψη μας
Αυτός υπήρξε ο ανθελληνικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι “πολιτισμένοι” μέθοδοι που υιοθετούσε όταν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες επαναστατούσαν απέναντι στους Οθωμανούς. Παραδείγματα σαν και αυτό στη Ζάκυνθο υπήρξαν πολλά κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης από την πλευρά των Βρετανών οι οποίοι είχαν εγκαθιδρύσει το δικό τους προτεκτοράτο στα Ιόνια Νησιά. Μην ξεχνάμε τον σκοτεινό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στην δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και τα απαγορευμένα αρχεία του foreign office για την εν λόγω υπόθεση.
Το ιστορικό μας πόρταλ “Το skalistiri.news ζωντανεύει το 1821” θα σας παρουσιάζει τέτοιες άγνωστες πτυχές με σκοπό να φωτίσουμε ακόμα περισσότερο το 1821.
Γιατί για εμάς στο skalistiri.news η ιστορία δεν είναι μια βαρετή υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου