Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον Δούρειο Ίππο

 

Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν κομμάτια του Δούρειου Ίππου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr, Τούρκοι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον χώρο της ιστορικής πόλης της Τροίας στους λόφους του Χισαρλίκ έχουν ανακαλύψει μια μεγάλη ξύλινη κατασκευή. Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτά που έχουν ανακαλύψει είναι υπολείμματα του θρυλικού Δούρειου Ίππου.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες έλατου και δοκάρια μήκους έως 15 μέτρων (49 πόδια). Τα υπολείμματα συγκεντρώθηκαν σε μια περίεργη μορφή, που οδήγησε τους ειδικούς να υποπτευθούν ότι ανήκουν στον Δούρειο Ίππο. Η ξύλινη κατασκευή βρίσκεται μέσα στα τείχη της αρχαίας πόλης της Τροίας.

Ο Δούρειος Ίππος - με στρατιώτες μέσα - απεικονίζεται σε ένα βάζο που βρέθηκε στη Μύκονο. Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Ο Δούρειος Ίππος θεωρείται από τους περισσότερους ότι ήταν μια μυθική δομή. Το άλογο συνδέεται συνήθως με τα επικά ποιήματα του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Τα κλασικά επικά ποιήματα αφηγούνται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου και το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αλλά είναι περίεργο ότι δεν παρουσιάζουν το εικονικό ξύλινο άλογο. Στην πραγματικότητα, η Ιλιάδα κλείνει ακριβώς πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Η ιστορία του Δούρειου Ίππου έρχεται στο τέλος του πολέμου, καθώς χρησιμοποιείται ως στρατηγική για την κατάληψη της Τροίας και την πλήρη νίκη στον πόλεμο. Εμφανίζεται πιο έντονα στην Αινειάδα από τον Βιργίλιο, ένα λατινικό κείμενο από την εποχή της διακυβέρνησης του Αυγούστου στη Ρώμη. Οι ιστορικοί προτείνουν ότι ο αρχαίος συγγραφέας χρησιμοποιούσε την εικόνα του αλόγου ως αναλογία μιας πολεμικής μηχανής, ή ακόμα και ίσως ως μια φυσική καταστροφή.

Ο δούρειος ίππος όπως απεικονίζεται σε έναν αρύβαλλο που βρέθηκε στην Ιταλία. Kaiserlich Deutsches Archäologisches Institut /Public Domain

Η δομή που βρέθηκε ταιριάζει με την περιγραφή του Βιργίλιου, Αυγούστου και του Κόιντου Σμυρναίου. Έτσι οι αρχαιολόγοι άρχισαν να θεωρούν ότι η ανακάλυψη είναι πράγματι τα απομεινάρια των αρχαίων Ελλήνων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάκτηση της Τροίας.

Μια άλλη ανακάλυψη που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των αρχαιολόγων είναι ότι μια κατεστραμμένη χάλκινη πλάκα με την επιγραφή «Για την επιστροφή τους στο σπίτι, οι Έλληνες αφιερώνουν αυτή την προσφορά στην θεά Αθηνά». Ο Κόιντος ο Σμυρναίος αναφέρεται στη συγκεκριμένη επιγραφή στο επικό του ποίημα "Posthomerica". Η πλάκα βρέθηκε επίσης στο χώρο.

Μπορούν τα κομμάτια του Δούρειου Ίππου να επαληθευτούν επιστημονικά;

Οι δύο αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που ηγήθηκαν της ανασκαφής, Christine Morris και Chris Wilson, λένε ότι η δομή συνδέεται πράγματι με το θρυλικό άλογο. Λένε επίσης ότι όλες οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα μόνο επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους.

«Οι δοκιμές χρονολόγησης άνθρακα και άλλες αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι τα ξύλινα κομμάτια και άλλα τεχνουργήματα χρονολογούνται από τον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ.». «Αυτό ταιριάζει με τις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν για τον Τρωικό Πόλεμο, από πολλούς αρχαίους ιστορικούς όπως ο Ερατοσθένης ή ο Πρόκλος. Η συναρμολόγηση του έργου ταιριάζει επίσης με την περιγραφή που έγινε από πολλές πηγές. Δεν θέλω να ακούγομαι υπερβολικά σίγουρος, αλλά είμαι σίγουρος ότι βρήκαμε το πραγματικό!»

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου