Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πριγκίπισσα Κάκο: Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει την Ιαπωνία μέχρι και σήμερα

Παραβρέθηκε στην τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας- Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη

Χαρούμενη για την παρθενική της επίσκεψη στην Ελλάδα αλλά και εντυπωσιασμένη από τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας δήλωσε η πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, της Ιαπωνίας κατά την τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας- Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στο Μουσείο της Ακρόπολης.


H Πριγκίπισσα Κάκο ανάμεσα στις Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Λίνα Μενδώνη, και την υφυπουργό επί των Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

«Η Ιαπωνία και η Ελλάδα, είπε, πέραν της μακράς ναυτιλιακής παράδοσης, έχουν πολλά κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η θάλασσα και τα διάσπαρτα νησιά, αλλά και κοινά στοιχεία κουλτούρας, όπως η μεγάλης σημασίας υγιεινή διατροφή με βάση τα θαλασσινά. Είναι γεγονός ότι ο μοναδικός μνημειακός πλούτος της χώρας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο. Οι Ιάπωνες επισκέπτονται την Ελλάδα γοητευμένοι από τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα, θαυμάζοντας τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος που κτίστηκε πριν από 2.500 χρόνια. Πραγματικά νιώθω ευγνώμων για το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκομίσω μία τέτοια μοναδική εμπειρία».

Υπογράμμισε, επίσης, πως στα σχολεία της Ιαπωνίας και ειδικότερα στα μαθήματα των κοινωνικών και φυσικών επιστημών και των μαθηματικών, διδάσκεται, με διάφορους τρόπους, η σοφία των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο βιβλίο «Οι Μύθοι του Αισώπου», το οποίο μεταφράστηκε στα Ιαπωνικά πριν από περίπου 400 χρόνια, και η ίδια ξαναδιάβασε με αφορμή την επίσκεψή της στη χώρα μας.

«Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει την Ιαπωνία μέχρι και σήμερα» δήλωσε με νόημα ενώ αποκάλυψε ότι θα επισκεφθεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός έργων Ιαπώνων καλλιτεχνών και την Μονή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα στην αποκατάσταση των πολυτίμων τοιχογραφιών της οποίας η συνδρομή της Ιαπωνίας οποία υπήρξε σημαντική.

Πριγκίπισσα Κάκο αναφέρθηκε και στην περσινή επίσκεψη στη χώρα της του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αξίζει να σημειωθεί, είπε, ότι πέρσι τον Ιανουάριο που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ιαπωνία με τη σύζυγό του, συναντήθηκε με τους γονείς μου και συζήτησαν ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και της ανταλλαγές ανάμεσα στις αδελφοποιημένες πόλεις Ελλάδας-Ιαπωνίας με μεγάλη επιτυχία. Φέτος, εκτός από τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, γιορτάζουμε και το έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση θεάτρου, ενώ στην Ιαπωνία αντίστοιχα θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ελλάδα. Εύχομαι αυτές οι εκδηλώσεις να διευρύνουν την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία των δύο χωρών».


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καλωσορίζοντας την Πριγκίπισσα Κάκο, είπε ότι στο πρόσωπό της η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται την εκπρόσωπο μιας φίλης χώρας, με την οποία διατηρεί η Ελλάδα στρατηγική σχέση:«Στον χάρτη, τις δύο χώρες μας χωρίζει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, είναι μόνο γεωγραφική και καταγράφεται σε μίλια. Ο Λευκάδιος Χέρν, ο Κοϊζούμο Γιακούμο, φρόντισε να την μικρύνει πολύ, καθώς πρεσβεύει στην Ιαπωνία τη Δύση, ενώ συγχρόνως ερμηνεύει την Ιαπωνία στους Δυτικούς, εντοπίζοντας τις ομοιότητες του ιαπωνικού πνεύματος με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό» και αναφέρθηκε στην σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, στο οδοιπορικό του, το 1938, που σημείωνε «ότι καμιάς άλλης χώρας το πρόσωπό της δε μοιάζει τόσο με την Ελλάδα, όσο το πρόσωπο της Ιαπωνίας. Θαρρώ δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να θυμίζει πώς θα ήταν η αρχαία Ελλάδα, στις πιο λαμπρές της στιγμές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός στάθηκε και στη μεγάλη, αμφίδρομη αγάπη που τρέφουν οι δύο χώρες σε επίπεδο πολιτισμού, φέροντας, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, την τεράστια επισκεψιμότητα της έκθεσης της Αφροδίτης της Μήλου, το 1964, στο Τόκιο, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης, που οργανώθηκε, στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1979, με έργα 170 σύγχρονων Ιαπώνων καλλιτεχνών και στην έκθεση «Σαν μετάξι», λίγους μήνες πριν, στην Αλεξανδρούπολη, με τα πολύτιμα γιαπωνέζικα μεταξωτά από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας και τα έργα Kitagawa Utamaro.

Αναφέρθηκε, επίσης στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ελληνικού πολιτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, και περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, με Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς φήμης ενώ, όπως είπε, αναμένονται εκδηλώσεις του ιαπωνικού πολιτισμού στην Αθήνα:«Η γοητεία και το ενδιαφέρον του πολιτισμού σας, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη έγκειται στο ότι είναι ένα πραγματικό αμάλγαμα αρχαϊκών και μοντέρνων αξιών, αρχών, ηθών και εθίμων. Στόχος του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού είναι η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε διάφορους τομείς: Στη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων, όπου οι δύο χώρες έχουν αντίστοιχα μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υλικά, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, τομέας που η Ελλάδα λαμβάνει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο –καθώς και οι δύο χώρες μας είναι νησιωτικές, με πολυνησίες οι οποίες κινδυνεύουν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας– αλλά και συνεργασία στο πλαίσιο της UNESCO και της προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και στις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, για τις οποίες διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και στις δύο χώρες μας» τόνισε.


Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

«Ο τουρισμός δεν είναι απλά ένα οικονομικό μέγεθος ή μόνο μια δραστηριότητα αναψυχής. Είναι μια πολιτισμική και πνευματική γέφυρα μεταξύ των λαών που επιτρέπει την μεταξύ τους γνωριμία και κατανόηση. Είναι ένα ταξίδι στην ψυχή, το πνεύμα και τον πολιτισμό της επισκεπτόμενης χώρας και του λαού της» δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός σπουδαίου Έλληνα διανοητή, φιλόσοφου, λογοτέχνη και ταξιδευτή, που είχε τη δυνατότητα να διεισδύει στα πιο βαθιά σημεία του πνεύματος της κάθε χώρας που επισκεπτόταν, του Νίκου Καζαντζάκη, «ταξιδεύοντας, βρίσκεις πάντα ό,τι μέσα σου έχεις. Χωρίς να το θες, από τις αναρίθμητες εντυπώσεις που πλημμυρίζουν τα μάτια σου κάνεις επιλογή και διαλέγεις ό,τι περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή στις περιέργειες της ψυχής σου».


Η Η Υφυπουργός επί των Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η Υφυπουργός επί των Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καλωσορίζοντας τη Πριγκίπισσα υπενθύμισε ότι στις 20 Μαΐου 1899 υπεγράφη στην Αθήνα η Συνθήκη Φιλίας Εμπορίου και Ναυτιλίας μεταξύ του τότε Υπουργού Εξωτερικών Ρωμανού και του Πληρεξουσίου Υπουργού της Πρεσβείας της Ιαπωνίας Μακίνο, και παρά τη γεωγραφική απόσταση, Ελλάδα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει και εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις τους σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας: «Είμαστε χώρες με μακραίωνη ιστορία, χαρακτηριστικό που εμπνέει αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Ταυτόχρονα, έχουμε κοινές θεμελιώδεις αξίες και αρχές, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελεύθερη οικονομία, οι οποίες έχουν καταστεί κτήμα των ίδιων των κοινωνιών μας, των ίδιων των πολιτών. Γι’ αυτό και είμαστε σταθεροί και συνεπείς υποστηρικτές της ανάγκης για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς πολυμερούς αισθήματος, χωρίς εξαιρέσεις, και εργαζόμαστε ακατάπαυστα και με προσήλωση προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός τόνισε την ισχυρή και συνεχή παρουσία Ελλάδας και Ιαπωνίας ως πυλώνες σταθερότητος και ασφάλειας στις δύο ευαίσθητες περιοχές, Ειρηνικό και Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας πόσο αλληλένδετα είναι τα θέματα ασφάλειας και άμυνας: «Για εμάς, η υποστήριξη της Ιαπωνίας παίζει σπουδαίο ρόλο, όπως εξάλλου και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι εκ των παλαιοτέρων μελών. Η αναβάθμιση των σχέσεών μας, σε στρατηγικού χαρακτήρα, ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και εν τέλει θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες των δύο χωρών μας. Διαπιστώνουμε με κατανόηση και ικανοποίηση τη σταθερή ανάπτυξη ειδικότερα των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, όπως και τις αξιόλογες δυνατότητες διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας σε θέματα πράσινης ενέργειας, άμυνας, ασφάλειας και τουρισμού. Η ναυτιλία παραμένει βέβαια τομέας σύμπραξης διαχρονικά, χάρη και στη σημαντική ναυτική παράδοση και παρουσία των δύο κρατών μας».

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία της τονίζοντας: «Ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου βεβαιότητες της μεταπολεμικής εποχής τείνουν προς εξαφάνιση, όπου η τεχνολογία εξουδετερώνει αποστάσεις και μεταβάλλει ραγδαία την οικονομία, κυρίως μέσω της Τεχνικής Νοημοσύνης, όπου η κλιματική αλλαγή δεν συνιστά απειλή για το μέλλον, αλλά είναι ήδη εδώ. Σε αυτό τον κόσμο Ελλάδα και Ιαπωνία, έχοντας πλήρη επίγνωση της ιστορίας τους και σεβασμό προς αυτήν, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων υπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό και επομένως είναι ιστορικό μας καθήκον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου