Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Μάτι: Καταδίκη Ματθαιόπουλου για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος – Τι είχε καταγγείλει ο πραγματογνώμονας Λιότσιος

 

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος. Η καταδίκη του έρχεται μετά τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου περί πιέσεων και απειλών που δέχθηκε το διάστημα που συνέτασσε πραγματογνωμοσύνη, κατόπιν διορισμού του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από συγγενείς θυμάτων.

Της Άννας Κανδύλλη

Ο πρώην υπαρχηγός και στη συνέχεια αρχηγός, του Σώματος, δεν παρέστη στο δικαστήριο αλλά με δήλωση που προσκόμισε ο συνήγορός του Διαμαντής Μπασαράς, αποδέχτηκε την μία κατηγορία κι απέρριψε τη δεύτερη για νομικούς λόγους: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου». «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση Ματθαιόπουλου, προσθέτοντας «δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δε θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας τα πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών.»

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο καταγγέλλων και διορισμένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών πραγματογνώμονας στην υπόθεση Δ. Λιότσιος. «Το πρώτο διοριστήριο ήταν για περιβαλλοντικές συνθήκες και αν ήταν μία η εστία της φωτιάς ή περισσότερες…Έκανα κάποια ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ. Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο ο οποίος όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μα…ες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…» κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ.Λιότσιο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο τον Ιούλιο του 2018 αυτός του ζήτησε μεταξύ άλλων να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει τι έγινε στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. Κατόπιν αυτών, απευθύνθηκε αμέσως στον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου έλαβε δεύτερο διοριστήριο και προχώρησε.

«Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Μου έλεγε :«πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω» και ότι στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και
στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια». Συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση» είπε ο μάρτυρας αλλά και ευθείες απειλές.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, όπως είπε ο κ.Λιότσιος, ο κατηγορούμενος τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε στο γραφείο του. «Με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, «θα σε σκίσουμε», «η Δούρου,
το δασαρχείο», ότι «έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε». Μετά πήρα τηλέφωνο τον κ. Ζαγοραίο και του είπα ότι με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη. Μου είπε «θα κάνουμε το καθήκον μας, μην ανησυχείς. Εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς». Στις 5 Μαρτίου. πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου καθώς υπήρξε δολιοφθορά στη μηχανή μου». Σύμφωνα με τον μάρτυρα , στην έκθεση που συνέταξε η αντιπροσωπεία κατέληξε πως το λύσιμο στο παξιμάδι οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα. «Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή.»

Εισαγγελέας: Είχατε απαλλαγεί από άλλα καθήκοντα;

Μάρτυρας: Στην αρχή υπήρχε μία υποτιθέμενη απαλλαγή αλλά υπήρχαν προβλήματα και εκεί.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;

Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου