Χολυγουντιανή εταιρεία παραγωγής φλερτάρει τη γνωστή δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαρία Γιαχνάκη με αφορμή το βιβλίο της : Τα τείχη δεν χωρίζουν.
Το βιβλίο της που μεταφράστηκε στα αραβικά και στα αγγλικά έγινε σημείο αναφοράς στον γυναικείο και ανδρικό πληθυσμό σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω των δυνατών ερωτικών συναισθημάτων που περιγράφει αλλά και των απρόμενων καταστάσεων που αντιμετώπισε η ηρωίδα του ερωτικού δράματος κατά τη διάρκεια συρράξεων στη Μέση Ανατολή. Χθες μάλιστα
κλείστηκε το ραντεβού συνάντησης των παραγωγών με την δημοσιογράφο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει τα δικαιώματα του σεναρίου και το επόμενο διάστημα η δημοσιογράφος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό .
Περίληψη
Τα τείχη δεν χωρίζουν”
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ
Εκδόσεις ΚΟΧΛΙΑΣ
σελ. 315
Η Μαρία είναι δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Είχε μόλις βγει από έναν γάμο-παρωδία και προσπαθούσε να σταθεί ξανά γερά στα πόδια της. Ο πρώην σύζυγός της με τον οποίο δεν είχε καμιά ειρηνική σχέση, ως διευθυντής ειδήσεων του σταθμού στον οποίο δούλευε, της έκανε φοβερό πόλεμο στη δουλειά της. Και ενώ ετοιμαζόταν να πάει στη Βαγδάτη σαν ανταποκρίτρια, για λόγους που ποτέ δεν έμαθε το ταξίδι της ακυρώθηκε.
Στη θέση της πήγε κάποιος νέος δημοσιογράφος. Μετά από πολύ αγώνα κατάφερε τελικά να πείσει τον πρώην σύζυγό της να τη στείλει στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. O πόλεμος στο Ιράκ μαινόταν ήδη, και ο καινούργιος προορισμός της θα μπορούσε να έχει σχέση μ’ αυτόν τον πόλεμο. Ετσι χωρίς τηλεοπτικό συνεργείο μαζί της, αφού θα έπρεπε να το νοικιάσει από εκεί όποτε υπήρχε ανάγκη, με μερικές χιλιάδες ευρώ στην τσέπη, την αντιασφυξιογόνα μάσκα, τη στολή για πιθανή χημική επίθεση από τον Σαντάμ Χουσεϊν και τη λαχτάρα της να κάνει ρεπορτάζ, βρισκόταν εκεί. Δεν αγαπούσε τον πόλεμο· και μόνο, όμως, που θα γινόταν ένα μεγάλο γεεγονός σαν κι αυτό, ήθελε να είναι εκεί. Δεν μπορούσε και η ίδια να εξηγήσει γιατί έβρισκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα τέτοιο θανατικό. Ισως γιατί είχε κουραστεί από τα τετριμμένα ρεπορτάζ. Είχε ανάγκη να υπάρχει ένταση στη ζωή της.
Στα Ιεροσόλυμα καταλήγει στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ, το οποίο βρισκόταν στον αραβικό τομέα της πόλης. Γύρω από αυτό ήταν όλα τα προξενεία και οι πρεσβείες και η περιοχή δεν ήταν τόσο επικίνδυνη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κομμάτια, καθώς η ασφάλεια ήταν μεγάλη. Ετσι παίρνοντας κουράγιο από έναν αραβικό καφέ και με οδηγό τον Καμάλ αρχίζει την εξερεύνηση. Αφού προμηθεύεται από το κέντρο Τύπου την ισραηλινή δημοσιογραφική κάρτα ώστε να κινείται ελεύθερα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Μαρία μπαίνει στο ρυθμό του τόπου. Εικόνες πρωτόγνωρες την συναρπάζουν. Παλαιστίνιοι στο δρόμο να φωνάζουν και να παρακαλούν τον Σαντάμ να ρίξει χημικά στο Ισραήλ, βγάζοντας μ’ αυτή τους την επιθυμία όλη τους την αγανάκτηση για την κατοχή κάτω από την οποία βρίσκονταν και το ποδοπάτημα της ζωής και του εγωισμού τους. Την ίδια ώρα σε διάφορες πόλεις της Παλαιστίνης που οι Ισραηλινοί είχαν βαλθεί να ξεκάνουν, δεκάδες Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών. Αμέτρητα κτίρια γίνονταν σωροί από μπάζα. Μικρά παιδιά έπεφταν νεκρά από τα τανκς και άλλα έμεναν ορφανά και χτυπημένα, χωρίς να υπάρχουν γιατροί να τους γιατρέψουν τις πληγές. Είχαν βάλει σκοπό να αφανίσουν τους Παλαιστίνιους. Ετσι, μοιραία και κατακριτέα από τον υπόλοιπο κόσμο, οι επίδοξοι Παλαιστίνοι μάρτυρες γίνονταν τρομοκράτες και σκότωναν και αυτοί με τη σειρά τους απλούς πολίτες ή και μικρά παιδιά μέσα στα λεωφορεία ή στους δρόμους, όπου πραγματοποιούσαν τρομοκρατικά χτυπήματα. Επρεπε κάπως ν’ αντιδράσουν. Στον πόλεμο όλα επιτρέπονταν.
Και ενώ τα παιδιά έτρεχαν ν’ αποφύγουν τα πυρά, ενώ τα περιστέρια πετούσαν ψηλά, ο έρωτας καιροφυλακτούσε. Η δημοσιογράφος γνωρίζει τον Σάμερ, εγκλωβισμένο Παλαιστίνιο και όλα αλλάζουν. Ερωτεύονται δυνατά, οι ψυχές τους λάμπουν στη σκιά του θανάτου, ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ομως ο Θεός και ο Αλλάχ σκύβουν πάνω από τη μοναδική τους αγάπη και δίνουν την ευχή και την κατάρα τους...
Η Mαρία Γιαχνάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημόσιες και διεθνείς σχέσεις, δημουργική γραφή και θέατρο. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Αραβικά και Περσικά. Τα τελευταία 13 χρόνια εργάζεται ως ρεπόρτερ, αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
“Τα τείχη δεν χωρίζουν” είναι το πρώτο της βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου