Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013



                                                                  
 ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
                            
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ

Το νερό αποτελεί φυσικό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας, πρέπει δε να θεωρείται αυτονόητη η εξασφάλισή του σε όλους τους πολίτες. Τον 21ο αιώνα είναι αδιανόητο, να υπάρχουν πολίτες ευρωπαϊκής χώρας, οι οποίοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Κι όμως στους οικισμούς του Δήμου Μεγαρέων ΚΙΝΕΤΑ και ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ, στους οποίους διαμένουν χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, που κατά την θερινή περίοδο αριθμούνται σε δεκάδες χιλιάδες, δεν έχει ακόμα μεταφερθεί πόσιμο νερό. Και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας και κυρίως του Δήμου η
μεταφορά του νερού, καθώς και η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, οι δε πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για την σύνδεσή τους με το δίκτυο και στην συνέχεια να πληρώνουν αναλόγως με την κατανάλωση. Όπως ακριβώς γίνεται με όλους τους κατοίκους των πόλεων.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ιδού μερικά παραδείγματα.
-          Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάν. Σγουρός υπέγραψε την σύμβαση για το έργο «Κατασκευή του βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης νήσου Αίγινας». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (εφ. «Επικαιρότητα», 9 Αυγ. 2012)
-          Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του δικτύου ύδρευσης των Παξών (νησί των Επτανήσων). Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (εφ. «Κέρδος», 6 Μαρ. 2013)
-          Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας έδωσε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που χρόνιζε.  Η υδροδότηση του οικισμού Πουρναρίου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων. Πλέον με την ολοκλήρωση των έργων και των συνδέσεων των αγωγών της ΕΥΔΑΠ ο οικισμός Πουρναρίου υδροδοτείται με πόσιμο νερό.(Δελτίο τύπου Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, εφ. «Επικαιρότητα», 26 Νοε. 2012).
Όταν μπορούν, να μεταφέρουν πόσιμο νερό σε νησιά και οικισμούς μικρών και ορεινών Δήμων,  γιατί αυτό δεν είναι εφικτό σε οικισμούς, όπως είναι η ΚΙΝΕΤΤΑ και το ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ; Ο αγωγός προς Αλεποχώρι είναι πιθανόν, να εξυπηρετεί και τις περιοχές ΠΕΥΚΕΝΕΑ και ΖΑΧΟΥΛΗ.
Είναι λοιπόν υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου να πιέσει, με οποιονδήποτε τρόπο, τους αρμοδίους, προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια, είτε από εθνικούς, είτε από κοινοτικούς πόρους, για να καταστεί δυνατή η μεταφορά πόσιμου νερού στους οικισμούς.
Αξίζει να δει κανείς, πως χειρίστηκε το θέμα η Δημοτική Αρχή. Μόλις ανέλαβε την Διοίκηση έλεγε στους κατοίκους της Κινέττας, αρχές του 2011, πως πολύ σύντομα θα είχαν πόσιμο νερό. Για το Αλεποχώρι καμία αναφορά. Αφού πέρασαν 19 μήνες χωρίς να γίνει τίποτα, τι σκαρφίστηκε; Να επιβάλλει δυνητικά ανταποδοτικά τέλη στους κατοίκους της Κινέτας  για την κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού και δικτύου ύδρευσης. Τα επιχειρήματα αστεία και έωλα. Ήτοι:
-          Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε στα 17.158.500 ευρώ, αλλά με αυτεπιστασία από τον Δήμο θα κόστιζε 8.750.000. Πρώτο και μεγάλο λάθος, διότι ο Δήμος δεν έχει τεχνογνωσία για την κατασκευή τέτοιου έργου.
-          Θα πληρώσουν από 1250 ευρώ οι ιδιοκτήτες 7.000 ηλεκτροδοτουμένων οικιών, για να συγκεντρωθεί το ποσό των 8.750.000. Δεύτερο τεράστιο λάθος (ή μήπως εσκεμμένο επειδή έτσι βόλευε;), διότι οι ηλεκτροδοτούμενες οικίες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δήμου είναι 4.089 (3.807 οικιακής και 282 γενικής χρήσεως).
Η δικαιολογία της διοίκησης του Δήμου για τον αριθμό των οικιών (7.000) είναι, πως τον έδωσε πρόεδρος Συλλόγου Κινέτας. Δεν είναι εξωφρενικό, απαράδεκτο και τελείως επιπόλαιο, να μην κοιτάζει τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, αλλά να ρωτά δεξιά και αριστερά και μάλιστα για να πάρει τόσο σοβαρές αποφάσεις;
-          Τρίτο λάθος. Υπολόγισε πως θα πληρώσουν όλοι. Αφού είναι δυνητικό το τέλος, σίγουρα δεν θα πληρώσουν όλοι. Και οπωσδήποτε δεν θα πληρώσουν αυτοί, που θα είναι εκτός δικτύου, δεδομένου ότι το δίκτυο δεν  είναι δυνατόν, να καλύψει τις απόμακρες περιοχές.
-          Τέταρτο λάθος. Στην περίοδο της τεράστιας αυτής οικονομικής κρίσης υπάρχουν πάρα πολλά νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν το οποιοδήποτε ποσό.
-          Πέμπτο λάθος και το μεγαλύτερο απ’ όλα. Κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει για την μεταφορά του νερού και την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης. Γιατί θα έπρεπε να το κάνουν αυτό οι κάτοικοι της Κινέτας;
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, με πολύ έμφαση τα τόνισε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση του σχετικού θέματος (1 Αυγ. 2012). Η Διοίκηση του Δήμου όμως ήταν αμετάπειστη. Και έτσι έλαβε την απόφαση: 7.000 οικίες (που είναι 4.089 και απ’ αυτές πάρα πολλές εκτός δικτύου) να πληρώσουν από 1.250 ευρώ (πράγμα αδύνατον, διότι άλλοι δεν θα θέλουν και άλλοι δεν θα έχουν), για να συγκεντρωθεί το ποσό, που είναι απαραίτητο για την υδροδότηση της Κινέτας, δηλαδή 8.750.000 (το οποίο όμως δεν επαρκεί με κανένα τρόπο).
Απ’ ότι όμως δείχνουν τα πράγματα η Διοίκηση του Δήμου, έστω και αργά, κατάλαβε το τεράστιο λάθος της (ή μήπως δεν ήταν λάθος κι όλα αυτά τα έκανε για να παραπλανήσει τους κατοίκους της Κινέτας;) και στρέφεται πλέον προς άλλες κατευθύνσεις, αφού όμως ήδη έχασε πολύτιμο χρόνο σε βάρος των πολιτών.
Πρέπει  να μπει στον σχεδιασμό μεταφοράς νερού και κατασκευής δικτύου ύδρευσης απαραιτήτως και το ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ, με πιθανά παρακλάδια προς ΠΕΥΚΕΝΕΑ και ΖΑΧΟΥΛΗ.
Εκ του Γραφείου Τύπου της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου