Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο… επαναστατικός Μάρτιος του κ. Τσίπρα!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Εδώ και μερικά χρόνια, ο κ. Τσίπρας γιορτάζει με τον δικό του τρόπο… την Επανάσταση του 1821!
Κάθε Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας φοράει τα… φυσεκλίκια του και λαμβάνει μέρος στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου Transform Europe. Το έκανε τον καιρό του αντιμνημονιακού οίστρου, το κάνει και στα χρόνια του δικού του μνημονίου.
Δηλαδή, την ώρα που εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο, κάνει ένα διάλειμμα για να εκφωνήσει πύρινες ομιλίες κατά του μνημονίου.
Φέτος, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, στο συνέδριο του συγκεκριμένου δικτύου, κήρυξε ξανά τον πόλεμο στον «Νεοφιλελευθερισμό που έχει σχεδόν καταβροχθίσει
την Ευρώπη», θυμήθηκε την «συστηματική επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας», ενημέρωσε ότι «η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ» (το οποίο ο ίδιος παρακαλά να επιστρέψει), διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έφθασε στο σημείο να πει πως «το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια, αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους».
Δηλαδή, εφαρμόζουν τα αποτυχημένα προγράμματα (που θα… καταργούσαν), αλλά δεν συμφωνούν!
Βέβαια, το φετινό θέμα ήταν αρκετά… λάιτ για να το αντέξει ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ – κάτι σαν… έκθεση ιδεών: «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο «επαναστατικά»:
Τον Μάρτιο του 2011, το συγκεκριμένο διεθνές συνέδριο είχε διοργανωθεί στην Αθήνα, στο Σινέ Κεραμεικός, σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το θέμα του ήταν «Δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη – η απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς».
Τότε, οι «στόχοι» ήταν διαφορετικοί – να καταργηθεί το μνημόνιο που «δεν είναι μονόδρομος», να γίνει περικοπή του χρέους και όχι ρύθμιση, να νικηθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να πολεμηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, να αντιμετωπιστεί η «εισβολή» του ΔΝΤ.
Όπως είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας, «στόχος πρέπει να είναι όχι μία μερική και βραχύβια ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους, αλλά η απεμπλοκή της χώρας μας από την παγίδα του χρέους και από τον φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-ύφεση. Και η μέθοδος που προτείνουμε εμείς είναι η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο, με το κοινωνικό κίνημα να διεκδικεί ένα άλλο πλαίσιο και ένα άλλο συγκροτημένο σχέδιο ριζικής αναδιανομής του πλούτου, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τότε, είχαν συμμετάσχει όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη – Τσακαλώτος, Σταθάκης, Βίτσας, Δραγασάκης, Δούρου, Λαφαζάνης, Μπανιάς, Κοτζιάς, Μηλιός, Παπαδημούλης, Σακοράφα, Τόλιος, Χουντής και βέβαια ο Βαρουφάκης.
Τον Μάρτιο του 2014, το Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, όπου, βέβαια, είχε σπεύσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τότε είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «σκηνοθετημένο success story» (φέτος, στη Ρώμη, παρουσίασε το δικό του, φθάνοντας στο σημείο να πει πως «τερματίσαμε την ύφεση», «η οικονομία υπεραπόδωσε» και «έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου»)!
Και είχε δηλώσει πως η επερχόμενη νίκη του «θα συμπαρασύρει την προσπάθειά τους να μετονομάσουν τις περικοπές, τους φόρους, την ουσιαστική δήμευση της ατομικής ιδιοκτησίας και τη βίαιη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου σε πρωτογενές πλεόνασμα. Την προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι το Μνημόνιο πέτυχε. Και τώρα τελειώνει».
Φέτος δηλαδή καυχήθηκε για όσα είχε το 2014 κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση…
Τότε (το 2014), διαμαρτυρόταν ο κ. Τσίπρας επειδή η τρόικα είχε στην ανακοίνωσή της αναφέρει «δημοσιονομικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2014».
Φέτος, ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα για… το 2019!
«Ας μας πουν», είχε πει (το 2014) ο κ. Τσίπρας «αν όλα πηγαίνουν καλά, γιατί μονιμοποιείται η περίφημη «εισφορά αλληλεγγύης»; (την οποία ο ίδιος μονιμοποίησε και αύξησε).
«Ας μας πουν», είχε επίσης πει, «γιατί, πριν από λίγες μέρες, με κυβερνητική εντολή, οι επικεφαλής των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των μετοχικών ταμείων των ενόπλων δυνάμεων, υποχρεώθηκαν να συναντήσουν την τρόικα; Μήπως γιατί η τρόικα απαιτεί την ενοποίηση όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης σ’ ένα ταμείο και, συνεπώς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις μετρούν μέρες;» (Κάτι που ο ίδιος και ουδείς άλλος έπραξε!)
Και ιδού τι άλλο είχε πει σ’ εκείνο το συνέδριο ο κ. Τσίπρας:  
«Παίξτε τα ρέστα σας, τινάξτε τις τσέπες σας, ότι και να κάνετε στις 25 Μάη θα χάσετε. Τους προειδοποιούμε: Κανείς δεν μπορεί να παραπλανήσει ένα λαό που έχει πάρει την ιστορική απόφαση ν’ αλλάξει τη μοίρα του. Να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τους ενημερώνουμε: Καμία συμφωνία, προφορική ή γραπτή, όποια ονομασία κι αν έχει, δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα της χώρας και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα Μνημόνια».
Μάλιστα! Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2014! (Αλλά σήμερα θέλει την αντιπολίτευση να ψηφίζει τα μνημόνιά του!)
Σημειώστε επίσης, ότι σ’ εκείνη την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τα είχε βάλει και με τον Σουλτς – τον οποίο τώρα περιμένει πώς και πώς να γίνει καγκελάριος!
«Δεν είναι», είχε πει, «άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα». (Την οποία Ουκρανία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε προσφάτως και επισήμως)…
Το 2014, τον Νοέμβριο, ο κ. Τσίπρας είχε ξαναμιλήσει σε συνέδριο του Transform Europe!, αυτή τη φορά προερχόμενος από το ιδρυτικό συνέδριο των Podemos. Μετά τη Μαδρίτη, πήγε στη Φλωρεντία και μίλησε με θέμα «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».
Και είχε πει: «Σ’ αυτή την προσπάθεια η συσπείρωση για την «Άλλη Ευρώπη», μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό»! (Τώρα συζητά με την Μέρκελ Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο!)
Τον Μάρτιο του 2016, το συνέδριο πάλι φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Θέμα,
«Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη». Και νάτοι πάλι Δραγασάκης, Τσακαλώτος, μαζί με μερικούς «καινούργιους» (Μουζάλας, Κατρούγκαλος), αφού οι πολλοί από τους παλιούς έχουν κόψει ρόδα μυρωμένα.
Φυσικά, πάλι κεντρικός ομιλητής ο κ. Τσίπρας, που μίλησε γενικόλογα και για την ανάγκη «να δώσουμε τη μάχη για την ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών της αριστεράς», «για την αλλαγή στην Ευρώπη», για τον αγώνα «ενάντια στη λιτότητα και στο νεοφιλελευθερισμό».
Δεν παρέλειψε, βέβαια, και πέρσι (όπως έπραξε και φέτος) να… διαγνώσει την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρώπης.
Και, όπως και φέτος, αναφέρθηκε στο (στοιχειωμένο μάλλον για τον ΣΡΥΙΖΑ) καλοκαίρι του 2015, ωραιοποιώντας το: «Στις 12 Ιουλίου η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν, δεν έπεσαν στην παγίδα των πιο ακραίων σεναρίων, η στάση της κυβέρνησης της αριστεράς άνοιξε ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, έριξε έναν σπόρο».
Προφανώς εννοούσε τον «σπόρο» των αιώνιων μνημονίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου