Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τι μας συμφέρει να γίνει στα Σκόπια;


Γράφει ο
Κωνσταντίνος Χολέβας
Προ ημερών παρουσιάζαμε ένα βιβλίο μαζί με τον Σάββα Καλεντερίδη και από παριστάμενο ακροατή ήλθε το ερώτημα: Τί μάς συμφέρει να γίνει στα Σκόπια; Υπενθυμίζω τα γεγονότα.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου προέκυψε πολιτικό αδιέξοδο. Με μικρή διαφορά βγήκε πρώτο κόμμα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του πρώην Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι τα αλβανικά κόμματα,  που εκπροσωπούν πάνω από το 25% του πληθυσμού, αρνήθηκαν να συνεργασθούν. Δεύτερο ήλθε  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο έχει τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και θα μπορούσε να σχηματίσει
κυβέρνηση. Όμως ο Προέδρος Ιβανόφ δεν τού έδωσε την εντολή, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε ως συνταγματικό πραξικόπημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέστειλε επί τόπου την κυρία Μογκερίνι, και ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί η εντολή στον Ζάεφ,  εφ’ όσον συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών  μαζί με τους Αλβανούς.
Η Ελλάς δεν έχει λόγο να υποστηρίξει μία αυθαιρεσία, η οποία ευνοεί τον Γκρούεφσκι. Γιατί να στηρίξουμε ένα ακραίο εθνικιστή πολιτικό, ο οποίος επιδόθηκε σε  επιθέσεις κατά της ελληνικής Ιστορίας; Γιατί να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό που γέμισε τη χώρα του με αγάλματα, ονόματα αεροδρομίων, σταδίων κλπ που παρουσιάζουν τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο ως αποκομμένους από τον Ελληνισμό; Γιατί να φανεί η Ελλάς ως υποστηρίκτρια ενός πολιτικού, ο οποίος καταγγέλλεται για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;
Ορισμένοι φοβούνται τη συγκυβέρνηση του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα, διότι αυτά ζητούν τη μετατροπή του κράτους σε χαλαρή ομοσπονδία με ισότιμη μεταχείριση της αλβανικής γλώσσας και σημαίας.  Πρέπει, όμως,  να σημειώσουμε ότι μετά την ένοπλη σύγκρουση Αλβανών και Σλάβων το 2001, συμφωνήθηκε να μετέχουν πάντα κάποια αλβανικά κόμματα στην κυβέρνηση. Το ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων βρίσκονται σε συνεννόηση με τα Τίρανα είναι γεγονός. Αλλά η προσπάθειά τους να αποδομήσουν τη ψευδομακεδονική ταυτότητα και να καταδείξουν ότι το κράτος είναι διεθνικό ή πολυεθνικό εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.
Δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που αμφισβητούν τον ψευδομακεδονισμό. Οι Βούλγαροι θεωρούν τους Σλάβους των Σκοπίων ως Βουλγάρους και έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του «Μακεδονικού Έθνους»,  το οποίο δεν αναγνωρίζουν. Προσφάτως η Βουλγαρία πέρασε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου τις θέσεις της ότι η «μακεδονική» μειονότητα στην Αλβανία είναι βουλγαρική. Η δε Σερβία, παρά τη σαφή σύγκρουσή της με τις αλβανικές επιδιώξεις στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε προσφάτως ότι σκληραίνει τη στάση της προς τα Σκόπια.
Μας συμφέρει  η καντονοποίηση των Σκοπίων, διότι έτσι θα αποδειχθεί ότι οι δήθεν «Μακεδόνες» αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε Αλβανούς, Βουλγάρους και άλλες εθνότητες. Μόνον έτσι θα αλλάξει  η ονομασία του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου