Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Τα 4 «εμβληματικά έργα» του Αλέξη Τσίπρα

Γράφει ο
Λέττα Καλαμαρά
Την εύκολη λύση της διάθεσης των χρημάτων των βαριά φορολογουμένων πολιτών μέσω της δέσμευσης εθνικών πόρων 75 εκατ. ευρώ από το ισχνό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), επέλεξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και ο Υπουργός του κ. Νίκος Παππάς για να χρηματοδοτήσει τα 4 "εμβληματικά έργα" πληροφορικής, όπως τα έχει χαρακτηρίσει από τις 7 Μαΐου 2018 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας.
Για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων περιέργως δεν επελέγη η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ (μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα και ΕΠΑΝΕΚ). Έντονες  συζητήσεις για τη σκοπιμότητα αυτής της
κίνησης υπάρχουν στην αγορά και σχετική επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τις βουλευτές κυρίες Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Μαρία Αντωνίου. Η επιλογή από την Κυβέρνηση Τσίπρα εξάντλησης εθνικών πόρων συμβαίνει την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να κόψει συντάξεις, φαρμακευτικές και άλλες δαπάνες των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και άλλων επαγγελματιών ως επακόλουθο της λιτότητας στη νεο-μνημονιακή εποχή που θα ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου 2018, παράλληλα με την αναζήτηση των 28 εκατ. ευρώ για να ισοφαρίσει το μειωμένο και με ημερομηνία λήξεως ΦΠΑ στα νησιά, λόγω της πολιτικής αβάντας στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Δυστυχώς, στην απάντηση στη σχετική επερώτηση, ο κ.Παππάς αποκαλύπτει ότι για τα 4 "εμβληματικά έργα" έγιναν αιτήματα ένταξης σε επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, με τις απαντήσεις όμως των αρμοδίων Διαχειριστικών Αρχών να είναι αρνητικές. Οι λόγοι της απόρριψης δεν αναφέρονται στην απάντησή του. Γιατί, άραγε; Οι άνθρωποι της αγοράς μιλάνε πάντως γενικά για εκτεταμένες και εξαντλητικές διαδικασίες ελέγχου του προϋπολογισμού και των όρων διακηρύξεων των έργων ΕΣΠΑ από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές.
Τα έργα αφορούν...
τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), την υλοποίηση κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), τον ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικού ποδοσφαίρου (VAR σύστημα) προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων, προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η αξία των έργων από τους ανθρώπους της αγοράς αμφισβητείται ως υπερτιμημένη και δεν μένει παρά να διατεθεί ο ακριβής και αναλυτικός προϋπολογισμός των έργων και οι σχετικές προμελέτες για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν.
Οι διακηρύξεις των έργων βγήκαν σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Μαΐου 2018 και αναρτήθηκαν στο ΕΣΗΔΗΣ (Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών) από την ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ) και όχι από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ. Η ΚτΠ ΑΕ "είναι μια Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), εποπτευόμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών, που ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ), προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του 1ου  & 2ου  Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Η ΚτΠ Α.Ε. υλοποιεί έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε όλη την Ελληνική επικράτεια, μετατρέποντάς την σε ένα τεράστιο «εργοτάξιο πληροφορικής», από τη βραχονησίδα Βελοπούλα, την Τήλο, το Καστελόριζο και την Αστυπάλαια ως το Σουφλί και Ορμένιο. Με σύνθετα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προωθείται η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με πολίτες και επιχειρήσεις, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την διαφάνεια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού και την εν γένει βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης."
Η ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ), "είναι ο εθνικός πάροχος υποδομών και υπηρεσιών δικτύου (networking), υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και πληροφορικής (IT). Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στους στρατηγικούς τομείς της Έρευνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και του Πολιτισμού. Το ΕΔΕΤ προσφέρει στους χρήστες του ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον τεχνολογιών αιχμής που συμβάλλει:
στην ενδυνάμωση της ερευνητικής κοινότητας και στην ανάπτυξη του ερευνητικού έργου στη Χώρα
στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εκπαιδευτικής εμπειρίας
στην εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας με την ισότιμη συμμετοχή της σε παγκόσμιες δράσεις ΤΠΕ
στον εκσυγχρονισμό του τομέα Υγείας και την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας του πολίτη
στη δημιουργία νέων μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων οργανισμών, των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών κοινοτήτων, των πολιτών και των επιχειρήσεων
στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για την ελληνική πολιτεία.
Το ΕΔΕΤ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του thedayaftergr, «η ΕΔΕΤ ΑΕ δεν επεδίωξε να αναλάβει αυτή την υπόθεση. Όμως οι ηγεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκριναν ότι η ΕΔΕΤ θα υλοποιούσε τους διαγωνισμούς των 4 εμβληματικών έργων. Και προέβη στην πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών που ορίστηκαν ως υπεύθυνοι έργου προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των διακηρύξεων».  Εξωτερικοί συνεργάτες με όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματικά παρελθόν, σύμφωνα με την αγορά. Και όλα αυτά στη χρονική συγκυρία των αλλαγών της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, μετά την τοποθέτηση του κ. Στέλιου Ράλλη ως γενικού γραμματέα σε αντικατάσταση του προηγούμενου κ. Ταφύλλη, λίγους μήνες μετά την ενσωμάτωση και εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής από τον κ. Παππά.
Πάρτι 6 δις ευρώ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι άνθρωποι του χώρου, κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβλήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ πολλά σχόλια, μεταξύ των οποίων και αρνητικά. Το πιο αξιοπερίεργο όμως ήταν ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ενώ υπέβαλε πολλά σχόλια και παρατηρήσεις, ως θεσμικός συνομιλητής της Ελληνικής Πολιτείας,  στη συνέχεια και μάλιστα μετά το πέρας της διαδικασίας της διαβούλευσης αυτά αφαιρέθηκαν από αγνώστους και με άγνωστες διαδικασίες από το ΕΣΗΔΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρχικών σχολίων υπήρχαν έντονες αμφισβητήσεις για τους όρους των διακηρύξεων.
Άγνωστοι είναι και οι λόγοι και υπό ποιες συνθήκες ο ΣΕΠΕ αποφάσισε να οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση, να αποσύρει δηλαδή τα σχόλια που είχε ο ίδιος υποβάλει επίσημα. Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν τις διαδικασίες, είναι απορίας άξιον πώς και με ποια εντολή και με βάση ποια τυπική διαδικασία έγινε αυτό, μιας και η διαδικασία απόσυρσης σχολίων μετά την κατάθεσή τους και μετά τη λήξη της διαδικασίας διαβούλευσης των διακηρύξεων από το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΣΗΔΗΣ των  δημοσίων διαγωνισμών δεν προβλέπεται και δεν υποστηρίζεται.
Το διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Αναστάσιος Τζήκας προσωπικά, που τυγχάνει ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, έστειλε επιστολή προς τον κ. Νίκο Παππά. Στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 6 Ιουνίου 2018 σημειώνονται τα εξής: «Ήδη, όπως σας ενημερώσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα ως άνω έργα (ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, υλοποίηση κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικού ποδοσφαίρου (VAR σύστημα),πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων) αφαιρέθηκαν από τον επίσημο ιστότοπο διαβούλευσης του ΕΣΗΔΗΣ, δεδομένου ότι δεν τηρήθηκαν οι εγκεκριμένες διαδικασίες ενημέρωσης του ΔΣ του ΣΕΠΕ και δεν απηχούν τις θέσεις του ΣΕΠΕ ως θεσμικού οργάνου». Και συνεχίζει η επιστολή του ΣΕΠΕ: «Στην κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προκειμένου να συνδράμουμε στην υλοποίηση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής θέτουμε στη διάθεσή σας όλο το δυναμικό του Συνδέσμου, όπως αυτό οργανώνεται σε επιτροπές και ομάδες εργασίας για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο Α’Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Τσιμπούκης και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του διοικητικού συμβουλίου κ. Τζοάνης Κωνσταντίνος (τομέας δημοσίων έργων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) και ο κ. Χριστάκος Στυλιανός (Τομέας Ψηφιακής Καινοτομίας και δράσεων στον ιδιωτικό τομέα)». Και η επιστολή κλείνει ως εξής: «Τέλος, προτείνουμε να θέσουμε μαζί ένα νέο φιλόδοξο στόχο, οι πρόσθετοι πόροι που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση της τάξης περίπου των 6 δις. ευρώ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, να κατευθυνθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας και να υπάρξει πάλι διακριτό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις ΤΠΕ».
Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά στο "thedayaftergr" στελέχη του χώρου της πληροφορικής, "η απόφαση του ΣΕΠΕ για απόσυρση των σχολίων μετά τη λήξη της διαβούλευσης των έργων αλλά και η επιστολή "μετανοίας" προς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που ακολούθησε την απόσυρση των σχολίων δεν βρήκε σύμφωνες όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου και επιχειρηματίες του χώρου".   
Στα τέλη Ιουνίου προκηρύχθηκαν τα δύο έργα ύψους 26 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων με γραμμωτό κώδικα (barcode)» ύψους 19,288,200 ευρώ καθώς και το έργο για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ (VAR)» ύψους 10,354,000 ευρώ. Και στα δύο έργα αναθέτουσα αρχή είναι το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.).
Μία περίεργη διαφανής πλοκή από τον κ.Παππά πραγματικά, που δεν μένει  παρά να δούμε από τις εταιρείες ανάληψης των έργων των Δημοσίων Επενδύσεων τελικά πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων και ποιοι θα είναι οι άξιοι νικητές. Για την υποβολή σχολίων, αφαίρεση σχολίων μετά τη λήξη της διαδικασίας και επιστολή "νομιμοφροσύνης" του Προέδρου του ΣΕΠΕ κ.Τζήκα, ορμώμενου εκ Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα Προέδρου της ΔΕΘ, που μας έδωσε εθνικά στο παρελθόν το περίφημο πρόγραμμα του κ.Τσίπρα για την άνοδό του στην εξουσία με τις καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο, τι να πούμε;
6 δισ. ευρώ είναι πολλά λεφτά αναμφίβολα και όλοι έχουν δικαίωμα στον "τρύγο" τους. 75 εκατ. ευρώ, ως πρώτη γεύση και μάλιστα από φορολογουμένους πολίτες, είναι επίσης πάρα πολλά και ο κ. Παππάς οφείλει να προασπίζεται με κάθε τρόπο τη διαχείρισή τους, από τους αρμόδιους και με τον αρμόδιο τρόπο και πάντα στη σωστή τιμή αξιολόγησης.
Καλή αντάμωση, λοιπόν, με τους νικητές των έργων σας...

http://thedayaftergr.blogspot.com/2018/07/4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου