Τον περασμένο Μάιο είχαμε πλεόνασμα 192 εκ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2017 είχαμε έλλειμμα 658,1 εκ. Οπότε, μπορεί κανείς
εύκολα να κάνει την αφαίρεση και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 16,8% και 21,7% αντίστοιχα.
Επίσης, στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,0 δις ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,8 δις ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είχε διευρυνθεί κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Και αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί, προκλήθηκε από την επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.
Μόνο τον Απρίλιο το έλλειμμα έφθασε στο 1,3 δις ευρώ και τον Μάρτιο είχε αγγίξει το 1 δις.
Αυτά, βέβαια, ενδιαφέρουν μόνο όσους ασχολούνται με τους πραγματικούς αριθμούς και όχι με την προπαγάνδα των αριθμών…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου