Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Αυτοί είναι οι οκτώ αρνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας

Αυτοί είναι οι οκτώ αρνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας | in.gr

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να μετρά νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έρχονται στο προσκήνιο οι 8 αρνητικοί πρωταγωνιστές
Μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των αρνητικών πρωταγωνιστών για όσα έγιναν από την περασμένη Δευτέρα και μετά.

 
Νίκος Τόσκας: ο υπουργός που δεν βρίσκει λάθη
Ξεκινάμε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον άμεσο πολιτικό προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος και έναν από τους κρίσιμους υπουργούς σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Ήταν αυτός που μόλις στις 15 Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, διαβεβαίωνε ότι  έχουν ληφθεί όλα τα σχετικά μέτρα και η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αντιπυρική περίοδο έχοντας έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμών.
Συμμετείχε στη σύσκεψη-σόου στο Χαλάνδρι, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού, όταν συζητούσαν υποτίθεται το συντονισμό της κατάσβεσης την ώρα που είναι πλέον βέβαιο ότι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί στην περιοχή.
Πρωταγωνίστησε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτη 26 Ιουλίου όταν λίγο πολύ υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του για συνειδησιακούς λόγους και όχι επειδή αισθανόταν ότι είχαν γίνει λάθη.
Από τα βασικά στελέχη της κίνησης «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο Κ. Τόσκας έχει αρκετά στηρίγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του αντιδικτατορικού παρελθόντος του, της ακεραιότητας που επέδειξε ως αξιωματικός και του γεγονότος ότι αντιμετωπίζεται ακόμη και από την «δικαιωματική» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ασπίδα προστασίας έναντι ακραίων εκδοχών αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ωστόσο, στην τραγωδία έδειξε και αυτός την ίδια άρνηση ανάληψης πραγματική ευθύνης που επέδειξαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: όταν η ενημέρωση πλησιάζει επικίνδυνα την παραπληροφόρηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ εκ της θέσεώς του είναι εκ των βασικών υπευθύνων για την εικόνα την κυβέρνησης στην κοινωνία.
Συμμετείχε και αυτός στο σόου του Χαλανδρίου τη Δευτέρα, στο πλευρό του πρωθυπουργού και ήταν αυτός που λίγες ώρες αργότερα έκανε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Πρωταγωνίστησε και αυτός στην συνέντευξή Τύπου της Πέμπτης, όπου κυριάρχησε η προσπάθεια να κυκλοφορήσει εκ νέου το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών, ενισχυμένο αυτή τη φορά από… δορυφόρους και άλλα στοιχεία, την ίδια στιγμή που η πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης, ειδικά για την φωτιά στην Πεντέλη, έδειχνε ότι η αρχική εστία οφειλόταν σε εγκληματική αμέλεια ενός ιδιώτη.
Στη συνέντευξη εκείνη, την οποία και συντόνιζε, είχε τη βασική ευθύνη για το πώς δεν απαντήθηκαν ουσιαστικά ερωτήματα αλλά και για το πώς έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης βασικά να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

Ρένα Δούρου: η απούσα
Τυπικά και ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής παίζει εξαιρετικά κομβικό ρόλο στην πολιτική προστασία αλλά και στη δασοπροστασία. Διαχειρίζεται κονδύλια και από τις δικές της υπηρεσίες εξαρτάται το εάν προωθούνται ή όχι κρίσιμα έργα είτε σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία είτε σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.
Οι Περιφέρειες είναι ο κρίσιμος κρίκος ανάμεσα στις γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την πολιτική προστασία και την υλοποίησή τους από τους δήμους, ενώ παίζει ρόλο και στο συντονισμό εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων.
Η Περιφέρεια Αττικής για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο αντιμετώπισε πολύνεκρη φυσική καταστροφή. Η πρώτη φορά ήταν με τις μεγάλες πλημμύρες στη Μάνδρα, όταν αποδείχτηκε ότι κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα είχαν καθυστερήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η δεύτερη ήταν με τις δολοφονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική όπου πέραν όλων των άλλων συνειδητοποιήσαμε ότι η Περιφέρει Αττικής σε μικρό βαθμό είχε εξασφαλίσει ότι όλοι δήμοι της ζώνης ευθύνης της είχαν έτοιμα σχέδια απομάκρυνσης πληθυσμών και γενικά πραγματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας καταστροφής.
Ούτε βέβαια είχε αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό δράση για τον καθαρισμό ρεμάτων ή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αυθαίρετη δόμηση, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη για την έκταση της καταστροφής. Μόνο κατόπιν εορτής έδωσε τη σχετική εντολή στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση.
Η Ρένα Δούρου είναι μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση ανερχόμενου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδίκησε και πήρε μία από τις θέσεις μεγαλύτερης προβολής ήδη το 2014, για να αποδειχτεί ότι ούτε όραμα είχε για την Περιφέρεια ούτε ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Καθόλου τυχαίο, ότι ούτε αυτή έχει αναλάβει κάποια ιδιαίτερη ευθύνη ή έχει κάνει αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά με τα ανύπαρκτα όπως αποδείχτηκε σχέδια για την πολιτική προστασία στην Αττική. Απλώς φρόντισε να είναι διακριτικά παρούσα σε διάφορες στιγμές, ξεκινώντας από το σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Σωτήριος Τερζούδης: ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά

Για να βρεθεί ο καταγόμενος από τη Θράκη πυροσβέστης στη θέση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, χρειάστηκε να γίνει μια βουτιά στην επετηρίδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επεσήμαναν ότι ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, εάν στη θέση του αρχηγού ήταν κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία σε επιτελικές θέσεις.
Παρότι οι πυροσβέστες έδειξαν πραγματική αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έγινε φανερό ότι υπήρχαν ελλείμματα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, ελλιπής πρόνοια για την αναγκαία αντίδραση σε ακραίες και ασυνήθιστες συνθήκες όπως είναι οι σπάνιοι για την εποχή και περιοχή δυτικοί άνεμοι, αλλά και ελλιπής εκτίμηση του κινδύνου από την αρχική φωτιά στην Πεντέλη.
Παρ’ όλα αυτά στη συνέντευξη της 26ης Ιουλίου, ο αρχηγός του ΠΣ θα δηλώσει ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που είναι απλώς υπερήφανος
Παρότι υπάρχουν πλήθος καταγγελίες για το πώς η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την αρχική υποτίμηση του κινδύνου από τη φωτιά στην Πεντέλη, οδήγησε τις δυνάμεις της αστυνομίας αρχικά να μην έχουν σαφείς οδηγίες για το πώς έπρεπε να χειριστούν την κίνηση από και προς την πληγείσα περιοχή, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ προτίμησε απλώς να δηλώσει ότι έγιναν όλα σωστά και ότι είναι υπερήφανος.

Γιάννης Καπάκης: ο άφαντος γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας
Ο Γιάννης Καπάκης υπήρξε έμπειρος πυροσβέστης και διασώστης. Ωστόσο, τη στιγμή της μεγάλης κρίσης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν μπόρεσε να παίξει τον κρίσιμο συντονιστικό ρόλο που υποτίθεται ότι έχει σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων.
Αποδείχτηκε ότι κρίσιμα σχέδια, όπως αυτά της οργανωμένης απομάκρυνσης έμειναν μόνο στα χαρτιά, ότι οι οδηγίες συντάσσονταν μεν αλλά κανένας έλεγχος δεν γινόταν για το εάν έπαιρναν και τη μορφή σχεδίων και η ετοιμότητα για το χειρότερο ενδεχόμενο, κοντολογίς όλη η δουλειά προετοιμασίας και προεργασία που υποτίθεται ότι κάνει η συγκεκριμένη γενικά γραμματεία, απλώς δεν έγιναν.

Πάνος Καμμένος: ο υπουργός που κατηγόρησε τα ίδια τα θύματα για τη συμφορά που τους έτυχε
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να αρέσκεται να φωτογραφίζεται με τρόπο που να επιδεικνύει «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Όμως, αυτή τη φορά το απέφυγε, ίσως γιατί καταλάβαινε ότι με τέτοια καταστροφή δύσκολα μπορούσε να επικαλεστεί «ετοιμότητα».
Ωστόσο, θα θελήσει και αυτός να πάει στις πληγείσες περιοχές και θα είναι από τους πρώτους που θα χρειαστεί να απαντήσει στα ερωτήματα των κατοίκων. Η αντίδρασή του θα είναι να προσπαθήσει να βγάλει… ψεύτες τους κατοίκους που περιέγραφαν πώς βρέθηκαν ουσιαστικά αβοήθητοι.
Την ίδια μέρα, σε συνέντευξη σε ξένο μέσο ούτε λίγο ούτε πολύ θα κατηγορήσει τους ίδιους τους κατοίκους για την τραγωδία, εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και της απουσία σημείων διαφυγής.

Αλέξης Τσίπρας: ένας πρωθυπουργός που νοιάζεται μόνο για την εικόνα του
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει τα χρόνια που είναι στο προσκήνιο ότι έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη δημόσια εικόνα του.
Μόνο που σε συνθήκες μια μεγάλης εθνικής τραγωδίας η προσπάθεια να διασωθεί η εικόνα μπορεί να αποτελέσει το χειρότερο οδηγό και να καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο: στην ανάδειξη όλων των ελλειμμάτων στον κυβερνητικό σχεδιασμό και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων.
Υποτίμησε αρχικά τη σημασία του κινδύνου για μεγάλες καταστροφές στην πιο επικίνδυνη μέρα του χρόνου για εκδήλωση πυρκαγιών και προτίμησε να μεταβεί στη Βοσνία για ένα αμφίβολης σημασίας βραβείο.
Όταν κατάλαβε τι γινόταν επέστρεψε, αλλά ήταν ο πρώτος, μέσω του πρωθυπουργικού λογαριασμού twitter, που ξεκίνησε το επικοινωνιακό damage control με τις αναφορές σε προβληματισμό για τις πολλές εστίες, που ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να τα αποδώσει όλα σε οργανωμένο «σχέδιο αποσταθεροποίησης».
Ενώ είχε ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών και την έκταση της καταστροφής, προτίμησε να γίνει το επικοινωνιακό σόου στο Χαλάνδρι, με τους στημένους διαλόγους, ενώ με τη δήλωση για «ασύμμετρο φαινόμενο» προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα που ήταν η απουσία κρατικού σχεδιασμού και συντονισμού.
Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη  με σημαντικά καθυστέρηση, χωρίς επί της ουσίας παραδοχή λαθών και χωρίς απόδοση ευθυνών σε όσους δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στο όνομα του να μην γίνουν «αποκεφαλισμοί σε ώρα μάχης» ουσιαστικά έδωσε άλλοθι στους υπουργούς του και συγκάλυψε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές για να βγουν τα πρωτογενή πλεονάσματα παρά σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα σχέδια πολιτικής προστασίας.
Ακόμη και όταν αποφάσισε να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση και σε απόλυτα προστατευμένες συνθήκες ώστε να μην συναντήσει ούτε τις εύλογες διαμαρτυρίες των κατοίκων ούτε τα κρίσιμα ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Ένδειξη κι αυτό ότι την ώρα που προέχει η ουσία και η πραγματική άσκηση πολιτικής, αυτός εξακολουθεί να κινείται ακόμη με όρους εικόνας και όχι ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου