Στο ζήτημα των μετονομασιών, επικρατεί το απόλυτο – και σκόπιμο - αλαλούμ:
Τα Σκόπια αλλάζουν τις ονομασίες 136 υπουργείων και θεσμών που χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά ο εθνικός ύμνος δεν θα αλλάξει, διατηρώντας όλες τις αναφορές στην «Μακεδονία» - και όλους τους αλυτρωτισμούς!
Η κρατική ορχήστρα, η Λυρική Σκηνή και η δημόσια τηλεόραση θα μετονομαστούν από «Μακεδονική» σε «Εθνική», αλλά το
«Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο» δεν θα αλλάξει όνομα.
Για την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ το «Ινστιτούτο Μακεδονικής Λογοτεχνίας» δεν θα αλλάξει όνομα.
Όσο για το ΜΙΑ, το «Μακεδονικό» κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αρχικά, στις 6 Μαρτίου, πληροφορηθήκαμε από τον Σκοπιανό κυβερνητικό εκπρόσωπο (μέσω δηλώσεών του στο Associated Press) Μίλε Μποσνιακόφσκι, ότι θα μετονομαστεί σε ΝΙΑ (δηλαδή εθνικό – national – αντί για «μακεδονικό» - αλλά στις 20 Μαρτίου το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας αποφάσισε διαφορετικά: Να διατηρηθεί το «Μ» δια της μετονομασίας του «Μακεδονικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου» σε… «Μιντιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο»!
Τι έκαναν δηλαδή; Κατέφυγαν σε μια ακόμη απάτη δια του πλεονασμού, ώστε σε παγκόσμιο επικοινωνιακό επίπεδο να παραμείνει το όνομα «ΜΙΑ» που παραπέμπει στο επίθετο «μακεδονικό». Διότι αφού το πρακτορείο είναι ειδησεογραφικό, γιατί να προστεθεί το συνώνυμο «μιντιακό», αν όχι για να συνεχίσουν την εξαπάτηση;
Αντίθετα, σ’ εκείνη την ίδια συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων μετονόμασε την δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Μακεδονίας» σε «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας» και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες από «Μακεδονικά Ταχυδρομεία» σε «Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας».
Με λίγα λόγια, όπου μπορούν – και όπου είναι χρήσιμο για την προπαγάνδα τους – σκαρφίζονται οδούς διαφυγής. Παλιά κόλπα και νέες απάτες!
Το ίδιο έχει γίνει και στην περίπτωση της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου, που συνεχίζει να αγωνίζεται ως «Μακεδονία» - ως «Μακεδονία» έπαιξε με την Λετονία στις 22 Μαρτίου και ως «Μακεδονία» έπαιξε με τη Σλοβενία στις 24 Μαρτίου. Και εδώ, η αλλαγή δεν έγινε για καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Το σκόπιμο αυτό αλαλούμ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία οι Σκοπιανοί δεν εφαρμόζουν, χωρίς καμιά αντίδραση από ελληνικής πλευράς.
Άλλωστε, η σύγχυση προκαλείται από την ίδια τη Συμφωνία που επιβάλλει μεν μετονομασίες σε όσους θεσμούς χρηματοδοτούνται από το Κράτος, αλλά επιτρέπει το επίθετο «μακεδονικός» σε οργανώσεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Πέραν του ότι θα ήταν αδύνατον (και αυτό το γνώριζαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς) να ελέγχει κάθε φορά η Ελλάδα ποιος χρηματοδοτείται και από πού στη γειτονική χώρα – άλλωστε η συμφωνία δεν προβλέπει τρόπους ελέγχου και ούτε η Αθήνα θα μπορούσε να εγκαταστήσει ομάδα ελέγχου στο σκοπιανό υπουργείο των Οικονομικών για να δει ποιον χρηματοδοτεί και ποιον όχι – προκύπτει πλέον ότι και οι χρηματοδοτούμενοι οργανισμοί διατηρούν το όνομά τους.
Αναλυτικά:
Ο εθνικός ύμνος θα μείνει ο ίδιος με όλες τις αναφορές στην «Μακεδονία», διότι, όπως είπε ο Μποσνιακόφσκι, αποτελεί τμήμα της εθνικής και πολιτικής κληρονομιάς και επομένως «εξαιρείται από τη συμφωνία» (όπως και η αναφορά στην αλυτρωτική διακήρυξη της ASNOM στο προοίμιο του Συντάγματος και η διατήρηση της λέξης «Μακεδονία» στο άρθρο 36, λόγω… σεβασμού προς τους βετεράνους των «μακεδονικών εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων»!)
Ο εθνικός ύμνος των γειτόνων φέρει τον τίτλο «Σήμερα πάνω από την Μακεδονία» και εκεί γίνεται αναφορά στον Γκότσε Ντέλτσεφ και άλλους κομιτατζήδες του Ίλιντεν!
Για το «Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο», το οποίο προφανώς χρηματοδοτείται από το κράτος, ο Μποσνιακόφσκι αυθαίρετα είπε ότι δεν θα αλλάξει όνομα επειδή είναι… πολιτιστικός θεσμός – την ίδια ώρα που άλλοι πολιτιστικοί, όπως η κρατική ορχήστρα και η κρατική λυρική σκηνή θα αλλάξουν σε «εθνικό». Για ποιον λόγο δεν αφαιρείται και από το εθνικό θέατρο το «μακεδονικό»; Επομένως, δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι απλά αυτό τους βολεύει.
Για την περίπτωση της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών», που δεν αλλάζει προς το παρόν όνομα, ο Σκοπιανός υπουργός των Εξωτερικών Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι… είναι μεν κρατικός θεσμός, αλλά «δεδομένης της ειδικής της φύσης, θα βρεθεί μια κατάλληλη λύση»!
Δηλαδή ποια ειδικότερη φύση έχει η συγκεκριμένη Ακαδημία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα;
Καμία. Απλά θέλουν να κυκλοφορούν στο εξωτερικό με το όνομα «Μακεδονικός».
Και για την περίπτωση του «Ινστιτούτου Μακεδονικής Λογοτεχνίας» και για το «Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο» που επίσης δεν αλλάζουν όνομα, η σκοπιανή κυβέρνηση απέφυγε να δώσει κάποια εξήγηση για την απόφασή της αυτή. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν… τον Τσίπρα και την παρέα του!
Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα «χοντρά» παραδείγματα.
Είναι σαφές ότι οι Σκοπιανοί θα διατηρήσουν χιλιάδες ονομασίες (σωματείων, συλλόγων, διοργανώσεων, φεστιβάλ) με το πρόσχημα ότι αποτελούν μέρος ή παραπέμπουν στην εθνική και πολιτιστική κληρονομιά.
Θα καταστρατηγήσουν δηλαδή και την ίδια την άθλια αυτή συμφωνία, καταφεύγοντας σε ερμηνείες ανάλογες με αυτές στις οποίες κατέφυγαν για να ΜΗΝ αλλάξουν το Σύνταγμά τους – ως γνωστόν, στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε το… παλιό Σύνταγμα της γειτονικής τους χώρας, δικαιολογώντας μάλιστα τους Σκοπιανούς ότι δεν το αλλάζουν για λόγους ιστορικούς και απλά από κάτω προσθέτουν κάποιες τροπολογίες από τις οποίες δεν βγαίνει κανένα νόημα!
Πάρτε για παράδειγμα το φεστιβάλ «Ημέρες Μακεδονικής Μουσικής». Αν και χρηματοδοτείται από το κράτος – μόλις τις προάλλες έγινε καυγάς για αποκλεισμούς από την χρηματοδότηση σωματείων επειδή ο υπουργός Πολιτισμού Αντέμι είναι Αλβανός και μοίρασε χορηγίες σε αλβανικούς συλλόγους ή συλλόγους προσκείμενους στο κόμμα του Ζάεφ – διατηρεί τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός» για… πολιτιστικούς λόγους.
Το ίδιο ασφαλώς θα συμβεί και με όλα τα σωματεία και διοργανώσεις, που ασφαλώς χρηματοδοτούνται από το κράτος και λαμβάνουν διάφορες κρατικές χορηγίες.
Επομένως… «Μακεδονία» παντού χάρη στους Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο!
*Βουλευτής Β΄ Αθηνών (Νότιος Τομέας), πρώην υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου