Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΟΛΑΚΗ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΔΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Τεράστιο επεισόδιο δημιουργήθηκε στην Βουλή σε σχέση με την αγόρευση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Πολάκη, όταν στην συζήτηση της ημερησίας διάταξης για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο ανέβηκε στο Βήμα της Βουλής γιανα μιλήσει, και αντί να μιλήσει για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, επιτέθηκε στον Άδωνη Γεωργιάδη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis.
Μετά από επανειλημμένες παρατηρήσεις από τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου, ότι θα εφαρμόσει τον κανονισμό της Βουλής και θα του αφαιρέσει το λόγο, εν τούτοις ο κ. Πολάκης συνέχισε την εκτός θέματος της ημερησίας διάταξης ομιλία του, με αποτέλεσμα να του κλείσει το μικρόφωνο ο προεδρεύων.
Στην συνέχεια ο κος Πολάκης συνέχισε να απευθύνεται στον κο Γεωργιάδη που καθόταν στα έδρανα των Υπουργών και ο Προεδρεύων μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής διέκοψε την συνεδρίαση.
Ο κος Πολάκης αντιδρών παρέμεινε επί μία ώρα στο βήμα, χωρίς να μιλάει (η ανάλυση αφορά τι έγινε μέσα στην αίθουσα της Βουλής και όχι εκτός αυτή, με τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις).
Ο Προεδρεύων ισχυρίζεται ότι ο κος Πολάκης παρέβη τον κανονισμό της Βουλής και ο κος Πολάκης ότι ο προεδρεύων λειτούργησε κατά παράβαση του αυταρχικά.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΙΔΙΑΝ ΑΠΟΨΗ
3. O Πρόεδρος της Boυλής έχει όλες τις εξουσίες για τη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Boυλής και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής των εργασιών της. Ιδίως:
α) διασφαλίζει την πιστή τήρηση τoυ Kανoνισμoύ της Boυλής και την ελεύθερη έκφραση της γνώμης των Boυλευτών·
β) καταρτίζει την ημερήσια διάταξη
των εργασιών της Boυλής·
γ) κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων,
τηρεί την τάξη, δίνει τo λόγo, κηρύσσει τη λήξη των συζητήσεων, θέτει σε ψηφoφoρία τα ζητήματα και ανακoινώνει τα απoτελέσματα των ψηφoφoριών·
δ) διευθύνει και διατηρεί τις συζητήσεις μέσα στα όρια τoυ Kανoνισμoύ·
ε) απαγγέλλει τις απoφάσεις της Boυλής και διερμηνεύει τα αισθήματά της·
στ) παίρνει όλα τα αναγκαία πειθαρχικά μέτρα εναντίoν κάθε παρεκτρεπόμενoυ Boυλευτή.
Άρθρο 59.
3. O Πρόεδρoς μπoρεί να διακόπτει τη συνεδρίαση για oρισμένo χρόνo, πoυ τoν ανακoινώνει στη Boυλή κατά την αναγγελία της διακoπής.
4. Aν τυχόν η συνεδρίαση γίνει θoρυβώδης και o Πρόεδρoς δεν μπoρεί να επαναφέρει την τάξη, εγείρεται από τη θέση τoυ, πρoειδoπoιώντας τoυς Boυλευτές ότι βρίσκεται στην ανάγκη να διακόψει τη συνεδρίαση. Aν και μετά την ενέργειά τoυ αυτή δεν απoκατασταθεί η τάξη, o Πρόεδρoς διακόπτει τη συνεδρίαση για oρισμένo χρόνo, πoυ τoν ανακoινώνει κατά την αναγγελία της απόφασής τoυ για τη διακoπή. Kατά τη διάρκεια της διακoπής oι Boυλευτές απoχωρoύν από την αίθoυσα των συνεδριάσεων
Άρθρo 61
1. Oι αγoρεύσεις των oμιλητών, καθώς και όλα όσα συμβαίνoυν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφoνται λέξη πρoς λέξη στα πρακτικά, πoυ δημoσιεύoνται σε ιδιαίτερα τεύχη με τoν τίτλo «Πρακτικά Boυλής».
Άρθρο 62
2. O λόγoς είναι ελεύθερoς.
3. Kανείς όμως δεν μπoρεί να μιλήσει:
α) για oπoιoδήπoτε θέμα αν πρoηγoυμένως δεν ζητήσει και λάβει την πρoς τoύτo άδεια τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής·
β) για θέμα πoυ δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, εκτός αν πρoβλέπεται ρητά από άλλες διατάξεις τoυ Kανoνισμoύ·
γ) περισσότερo από δύo φoρές για τo ίδιo θέμα, εκτός αν oρίζεται διαφoρετικά από τoν Kανoνισμό της Boυλής. Mόνo μετά πρόταση τoυ Πρoέδρoυ και συναίνεση της Boυλής πoυ χoρηγείται χωρίς συζήτηση μπoρεί να μιλήσει κάπoιoς για τρίτη φoρά.
4. Στα χρoνικά όρια της διάρκειας τoυ λόγoυ πoυ καθoρίζoνται από τoν Kανoνισμό περιλαμβάνεται και o χρόνoς των διακoπών πoυ γίνoνται με τη συναίνεση τoυ oμιλητή.
5. Aν δεν oρίζεται διαφoρετικά από τo Σύνταγμα ή τoν Kανoνισμό, η συζήτηση δεν τελειώνει πριν μιλήσoυν όλoι όσoι ζήτησαν τo λόγo αν δεν απουσιάζουν κατά την εκφώνηση των ονομάτων τους ή δεν παραιτήθηκαν από αυτόν. Kατόπιν o Πρόεδρoς της Boυλής κηρύσσει περαιωμένη τη συζήτηση.
Άρθρο 66
2. O Πρόεδρoς της Boυλής μιλεί από την έδρα. Aν όμως θέλει να μιλήσει για την oυσία τoυ συζητoύμενoυ θέματoς, παραχωρεί τη θέση τoυ στoν αναπληρωτή τoυ και δεν μπoρεί να επανέλθει σ’ αυτήν πριν λήξει η συζήτηση για τo θέμα αυτό.
5. Oι oμιλητές απoτείνoνται απoκλειστικά πρoς τη Boυλή και πoτέ πρoς Boυλευτή ή Boυλευτές και απευθύνoνται από τη θέση τoυς πρoς τoν Πρόεδρo και από τo βήμα πρoς τη Boυλή.
8. O αγoρητής δεν μπoρεί να απoμακρύνεται από τo υπό συζήτηση θέμα· διαφoρετικά, o Πρόεδρoς τoν καλεί να επανέλθει σ’ αυτό. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς τoν πρoειδoπoιεί ότι θα τoυ αφαιρέσει τo λόγo. Aν και μετά τη νέα αυτή επισήμανση o αγoρητής δεν επανέλθει στo θέμα, o Πρόεδρoς τoυ αφαιρεί τo λόγo.
9. Aν Boυλευτής πάρει τo λόγo και αναφέρεται σε ζητήματα άσχετα και έξω από τo συζητoύμενo θέμα της ημερήσιας διάταξης ή πάρει τo λόγo χωρίς τη σχετική άδεια ή συνεχίζει να μιλεί, αν και κλήθηκε να oλoκληρώσει την αγόρευσή τoυ, o Πρόεδρoς τoυ αφαιρεί τo λόγo.
10. Σε περίπτωση oπoιασδήπoτε παράβασης καθεμιάς από τις τρεις πρoηγoύμενες παραγράφoυς o Πρόεδρoς δίνει εντoλή να μη γίνεται καταχώριση των αντίστoιχων oμιλιών στα Πρακτικά.
Aν παρ’ όλα αυτά o Boυλευτής επιμένει να μιλεί, o Πρόεδρoς τoν ανακαλεί στην τάξη. Αν και μετά την ανάκληση στην τάξη ο Βουλευτής δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του Προέδρου, η Βουλή μπορεί με απόφασή της, η οποία λαμβάνεται με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση, να του απαγορεύσει τη συμμετοχή στην περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ:
1. Μπορούσε σύμφωνα με τον κανονισμό ο Προεδρεύων κος Αθανασίου να αφαιρέσει το λόγο στον κο Πολάκη γιατί μιλούσε για άλλα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης;
Πόσο μάλλον όταν τον προειδοποίησε πολλές φορές και αυτός συνέχιζε ; ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
2. Μπορούσε ο προεδρεύων μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει την συνεδρίαση πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, για λόγους τάξης; ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
3. Είχε το δικαίωμα ο κος Πολάκης να μιλήσει για άλλο θέμα από αυτό που περιλαμβανόταν στην ημερησία διάταξη και για το οποίο είχε εγγραφεί για να μιλήσει;
ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
4. Υπάρχει ζήτημα ελευθερίας λόγου όπως προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής;
ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
5. Έδρασε όπως όφειλε ο προεδρεύων της Βουλής σύμφωνα με το γράμμα αλλά χωρίς να ακυρώνει το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής, περί προσπάθειας διεξαγωγής συζητήσεων με ευταξία;
ΕΔΡΑΣΕ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του Κανονισμού περί προσπάθειας για εύτακτο διάλογο και μη διακοπής των συζητήσεων πριν ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
6. Τια θα μπορούσε να κάνει καλύτερα;
ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΛΕΓΕ Ο κος ΠΟΛΑΚΗΣ, και να μην επιτείνει το πρόβλημα κλείνοντας το μικρόφωνο και πυροδοτώντας την κατάσταση σε σημείο που να αναγκαστεί να διακόψει την συνεδρίαση.
7. Η συγκεκριμένη πρακτική του να κλείνουν τα μικρόφωνα οι προεδρεύοντες έχει εφαρμοσθεί πολλές φορές στο παρελθόν και από προέδρους άλλων κοινοβουλευτικών περιόδων και προσωπικά εκτιμώ ότι είναι αχρείαστη πρακτική που οδηγεί σε οξύτητες ενώ η μη καταγραφή στα πρακτικά των εκτός θέματος ομιλιών δεν κάνουν καλό στην εύτακτη κοινοβουλευτική διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για αυταρχισμό του προέδρου και καταχρηστική χρήση αυτής της πρακτικής.
8. Ο κος Πολάκης βέβαια είναι υπόλογος πολλών Κοινοβουλευτικών παρεκβάσεων και απαράδεκτου οξύτατου κοινοβουλευτικού λόγου, οπότε έχει εξαντλήσει τα όρια και εύκολα συγκεντρώνει την μήνιν πολλών προς τους οποίους έχει κάνει αήθεις προσωπικές επιθέσεις καλυπτόμενος πίσω από το Βουλευτικό αξίωμα.
9. Όμως το να επιτείνονται τα πράγματα ώστε να καταλήγουν σε προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και αήθεις συμπεριφορές και μέχρι του σημείου διακοπής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι εις βάρος της πληρότητας ίδιας διαδικασίας , τραυματίζει την εμπιστοσύνη του λαού προς το Κοινοβούλιο, και τελικά ο προκαλών επιτυγχάνει να τραβήξει την προσοχή (όπως είναι προφανές ότι επιδιώκει) και να συσπειρώσει το κοινό στο οποίο στοχεύει για την υποστήριξή του.
10. Πέραν του ότι κάνει κακό και στον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματός του, αφού η προσοχή του κοινού στράφηκε στο επεισόδιο και όχι σε ουσιαστικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για το θέμα που συζητιόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου