Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία: 30 Μαΐου 1941

   Στις 30 Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία, πλήττοντας το γόητρο των Γερμανών κατακτητών. Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Ευρώπη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-nazistiki-simaia-katevainei-apo-ti... την εκπομπή «Οι εκπομπές που αγάπησα - Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας».
Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης θυμούνται τα γεγονότα που προηγήθηκαν εκείνης της ιστορικής βραδιάς, εξηγούν πώς ξεκίνησε η ιδέα να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, περιγράφουν τη διαδρομή και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, αλλά και τα συναισθήματά τους όταν κατάφεραν τελικά να ανέβουν στον Βράχο της Ακρόπολης. «Αισθανθήκαμε ότι είμαστε απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας», τονίζει συγκινημένος ο Απόστολος Σάντας. «Αυτή η ιστορία δεν ανήκει πια σε μας. Ανήκει στο λαό μας, στο έθνος μας», συμπληρώνει ο Μανώλης Γλέζος. Αποκαλύπτουν όμως και άγνωστα παρασκήνια εκείνης της βραδιάς, όπως τη συνάντησή τους με τον αστυφύλακα Παναγιώτη Βουτόπουλο, ο οποίος, παρόλο που την επόμενη μέρα κατάλαβε ποιοι ήταν, δεν πρόδωσε το μυστικό τους.

Μιλούν επίσης, ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος θυμάται τη συνάντησή του με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα την επόμενη μέρα της επιχείρησης και ο Κώστας Μικρουλέας, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που δέχτηκε ο πατέρας του, εισαγγελέας Ηλίας Μικρουλέας, προκειμένου να παραδώσει στους Γερμανούς τους δράστες για να εκτελεστούν.
Στην εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες ώρες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, από τη μάχη της Κρήτης, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ ακούγεται η τελευταία ελεύθερη εκφώνηση του Κώστα Σταυρόπουλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, την ώρα που οι Γερμανοί ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι της Αθήνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου