Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;

Φωτογραφία του Κώστας Μαυροσκούφης.
Σαν σήμερα το 1941 δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, ΚΛΕΒΟΥΝ από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία που φυλασσόταν κοντά στην βάση του ιστού, σε ντουλάπι, με την βοήθεια μιας κοπέλας (η οποία ποτέ δεν κατονομάστηκε, ούτε δοξάστηκε), που με την παρουσία της απασχόλησε τους Γερμανούς φρουρούς του φυλακίου (κανείς δεν έμαθε κάτι για αυτήν ποτέ).
Κατά την κάθοδό τους από τον βράχο και προσπαθώντας να διαφύγουν συνάντησαν στην οδό Χατζηχρήστου έναν αστυνομικό και τρόμαξαν διότι φοβήθηκαν ότι θα τους συλλάβει γιατί ήταν ήδη ώρα που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία.

Αντίθετα ο αστυνομικός, επειδή τους είδε έτσι τρομαγμένους και αναστατωμένους και κατάλαβε ότι "κάτι είχαν κάνει" αντί να τους συλλάβει τους υπέδειξε από που να διαφύγουν στα κάθετα στενά της Βεΐκου για να αποφύγουν τα μπλόκα των Γερμανών.
Την ιστορία του αστυνομικού αυτού την ανέφερε σε μια συνέντευξή του ο Λ.Σάντας και την επιβεβαίωσε θέλωντας και μη ο Μ.Γλέζος. Και μάλιστα από αυτούς μάθαμε ότι ο αστυνομικός υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και σκοτώθηκε. Μόνο που ο Γλέζος δεν μας είπε ότι αυτός ο αστυνομικός δεν σκοτώθηκε, αλλά σφαγιάστηκε από τους ομοϊδεάτες του Γλέζου στα Δεκεμβριανά του 1944. Ηταν αλλος ένας αστυνομικός σφαγιασμένος από αντάρτες του ΕΛΑΣ...
Στα κατοπινά χρόνια η ιστορία αυτή διανθίστηκε με μπόλικο σασπένς και μυθιστορηματικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας αίγλη στον Μανώλη Γλέζο που το εκμεταλλεύτηκε σαν γεγονός για την Πολιτική του ανέλιξη στους κόλπους της αριστεράς, σε αντίθεση με τον Λάκη Σάντα που έμεινε στο περιθώριο, αναφερόμενος στο γεγονός μόνο όταν κάποιος ερευνητής τον ρωτούσε.
Με αφορμή το ψέμα ότι ...κατέβασαν την σημαία και όχι ότι την υπαιξέρεσαν (διότι η σημαία είχε υποσταλεί κατά την δύση του ηλίου) έδωσε λαβή στην απαξίωση του γεγονότος, που παρά ταύτα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την Αγγλική προπαγάνδα για ευνόητους λόγους.
Η εμμονή του Γλέζου να αναφέρει συνεχώς ότι κατέβασαν την σημαία από τον ιστό, διόγκωσε το πνεύμα δυσπιστίας του μέσου Έλληνα - λόγω της γνώσης ότι η σημαία υποστελλόταν μετά την δύση του ηλίου - και έκανε τους πολιτικά αντίθετους με τον Γλέζο, Έλληνες να το απαξιώσουν σαν γεγονός και να το κατατάξουν στους μύθους των στελεχών της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου