Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΒΙΝΤΕΟ-Πρόκληση: Σκοπιανός ΠΙΘΗΚΟΣ ύψωσε σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας σε πανηγύρι στην Πέλλα

Στα απόνερα των... Πρεσπών, Σκοπιανός εθνικιστής ύψωσε σε ελληνικό πανηγύρι την ψευδεπίγραφη κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, την ίδια ώρα που η φιλοσκοπιανή ορχήστρα έπαιζε γνωστά αλυτρωτικά τραγούδια.
Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή στο χωριό Κερασιά Πέλλας, τελευταία μέρα του τριήμερου παραδοσιακού μουσικοχορευτικού φεστιβάλ «Κερασιώτικα», που διοργανώνει ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης».


Πρόκειται για μία από τις εκδηλώσεις που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να «καπελώσουν» οι λιγοστοί φιλοσκοπιανοί της περιοχής, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις Αρχές.

Φέτος και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ελάχιστοι Σκοπιανοί πέρασαν τα σύνορα, για να ενισχύσουν το αλυτρωτικό αφήγημα των φιλοσκοπιανών της περιοχής. Ανάμεσα σ’ αυτούς και «φιλοξενούμενοι» του γνωστού αποσχηματισθέντα ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί, υψώνοντας σημαία με την Ήλιο της Βεργίνας, που πρόσφατα απαγορεύτηκε η χρήση της στα Σκόπια στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Το προκλητικό περιστατικό καταγράφηκε με κάμερα κινητού και «ανέβηκε» στο προφίλ του Σκοπιανού εθνικιστή με το προφίλ Τoni Makedonski Mitrevski από την πόλη Μοναστήρι. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Mitrevski να κρατάει την σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και να μιλάει για την αγαπημένη του «Μακεδονία», που κατέλαβαν οι Έλληνες, χωρίστηκε στα τρία κλπ.

Νωρίτερα, ο Mitrevski και η παρέα του είχαν επισκεφθεί την ψευτο-εκκλησία του ψευτο-ιερέα Τσαρκνιά στην Αριδαία, ο οποίος αν και έχει αποσχηματιστεί εδώ και δεκαετίες από την Εκκλησία της Ελλάδος, κυκλοφορεί ελεύθερα φορώντας ράσο και συμμετέχοντας σε διάφορα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της υποτιθέμενης σκοπιανής μειονότητας στη χώρα μας. 

 Παλαιότερα είχε ακουστεί πως η Εκκλησία των Σκοπίων θα τον έχριζε «μητροπολίτη Μακεδονίας του Αιγαίου», ωστόσο η σκέψη αυτή δεν προχώρησε και πολλοί αποδίδουν σε αυτό, επίθεση που είχε εξαπολύσει παλαιότερα κατά των εκεί σχισματικών μητροπολιτών.
Ο Τσαρκνιάς επιχείρησε παλαιότερα να … χριστεί «επίσκοπος» των υποτιθέμενων «Μακεντόνετς» στην Βόρεια Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη εθνικιστικών οργανώσεων Σκοπιανών των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας. Με χρήματα από τη σκοπιανή διασπορά ολοκλήρωσε και την ανέγερση της παράνομης εκκλησίας (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) στην Αριδαία, όπου ενίοτε πραγματοποιεί λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων.

Ωστόσο η κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια και το τέλος του καθεστώς Γκρούεφσκι, σήμανε και το τέλος των διαύλων επικοινωνίας εθνικιστικών κύκλων με φιλοσκοπιανούς της δυτικής Μακεδονίας.

Κάθε καλοκαίρι σε πολλά πανηγύρια της περιοχής ακούγονται τραγούδια στο σλαβόφωνο ιδίωμα, που όμως γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και προπαγάνδας από συγκεκριμένους κύκλους στο πλαίσιο του αλυτρωτικού τους αφηγήματος. Φιλοσκοπιανές «παραδοσιακές» ορχήστρες, όπως η συγκεκριμένη στην Κερασιά, «αβαντάρουν» τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, «παίζοντας» προπαγανδιστικά τραγούδια, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό, τις παραδόσεις και την ιστορία του.

Ερωτηματικά και για το περιστατικό με τον Μitrevski, αλλά και για το γεγονός πως η φιλοσκοπιανή ορχήστρα αφέθηκε ελεύθερη να παίζει ελεύθερα αλυτρωτικά τραγούδια, που σίγουρά δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργείται με τη συμπεριφορά του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.
Το protothema.gr επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του συλλόγου, αλλά στάθηκε αδύνατο. Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια για το περιστατικό της Κυριακής, υπάρχουν στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook, Ευ Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου