Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Μαγνήτης" πετρελαϊκών κολοσσών Κρήτη και δυτική Ελλάδα

Νωρίτερα απ όσο αναμένεται είναι πιθανόν να επιστρέψουν οι Νορβηγοί της PGS στις ελληνικές θάλασσες για συμπληρωματικές έρευνες, αφού οι αρχικές ενδείξεις από την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και έχουν ήδη κινητοποιήσει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Eκτός από τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και ακόμα μία πολυεθνική, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν παραγγείλει πρόσθετα στοιχεία και προαγόρασαν δεδομένα από την πρώτη φάση, και άλλες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον είκοσι - είκοσι πέντε πετρελαϊκοί όμιλοι θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν το πακέτο με τα δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.
Η επεξεργασία των στοιχείων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος της PGS βρίσκεται σε εξέλιξη στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στο Χιούστον και παρότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, δεν αποκλείεται οι βολιδοσκοπήσεις με άλλες εταιρείες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πρώτη φάση
«Στο Ιόνιο Πέλαγος οι σεισμικές έρευνες που έγιναν ήταν πυκνές και για πρώτη φάση επαρκείς για τη χαρτογράφηση της περιοχής», δηλώνει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow Energy, μέλος της Ενωσης Επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων, της Διεθνούς Ενωσης Οικονομολόγων Ενέργειας και από τους πρώτους επιστήμονες, μαζί με τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, που μίλησαν δημόσια για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
«Στα νότια της Κρήτης ωστόσο οι έρευνες ήταν αραιές, προκειμένου να δουν, πού υπάρχει ενδιαφέρον και ανάλογα να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, πράγμα κατανοητό για μία τεράστια περιοχή, ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα», προσθέτει ο κ. Κονοφάγος, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο χρειάστηκαν τρεις φάσεις ερευνών πριν τα δεδομένα καταλήξουν στην αμερικανική Noble. Η συνολική έκταση που δόθηκε για έρευνα ξεπερνά τα 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των καταγραφών που έγιναν φθάνει τα 12.431 χιλιόμετρα, κατά πολύ περισσότερα απ' όσο αναμενόταν, όταν ξεκίνησαν τα σεισμικά στις 11 Νοεμβρίου.



Συμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η PGS μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας να επιστρέψει για νέες έρευνες αν το κρίνει η ίδια με βάση την επεξεργασία των δεδομένων ή αν το ζητήσει κάποιος από τους πελάτες της. Το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι μία χρονιά εντατικών ερευνών και ίσως της προκήρυξης του πρώτου διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης για θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο. Ας σημειωθεί ότι οι σεισμικές έρευνες χρηματοδοτούνται από την ίδια την εταιρεία, της οποίας τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση των στοιχείων σε πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ ένα ποσοστό από τα έσοδα αυτά θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο. Ο αντιπρόεδρος της PGS Σβέρε Στράντενες, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα για να συγχαρεί το πλήρωμα του σκάφους Νοrdic Explorer, δήλωσε ότι η έρευνα, που ήταν καθόλα επιτυχημένη, στοίχισε πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
«Τα γεωλογικά δεδομένα και οι γεωστατιστικές εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι νότια της Κρήτης υπάρχει βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών συστημάτων. Τα συμβατικά αποθέματα υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) στην περιοχή υπολογίζονται στα 20-30 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδος για 150 χρόνια», δηλώνει ο κ. Κονοφάγος, επικαλούμενος τις κατ' αναλογίαν στατιστικές γνωστών οίκων γεωστρατηγικής αξιολόγησης όπως το Statford και η Ergo Solutions. Η Μεσογειακή Ράχη (Mediter-ranean Ridge), όπου εντοπίζονται οι ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί καλύπτει όλο το τόξο ανατολικά της Ιεράπετρας για να καταλήξει δυτικά κοντά στη Κεφαλονιά, σε μία περιοχή που κρύβει περίπου 80 θαλάσσια λασποηφαίστεια.

Η Total
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή για την οποία η Total ζήτησε από την PGS να κάνει τις περισσότερες έρευνες βρίσκεται ανάμεσα στη δυτική Πελοπόννησο και τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. «Οι έρευνες για πετρέλαιο δεν είναι μόνον επιστήμη είναι και τύχη» δηλώνει ο κ. Κονοφάγος, αποκαλύπτοντας ότι μόνον η μία στις 10 έρευνες για πετρέλαιο στέφεται με επιτυχία. «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το 1999 κανείς δεν έδινε πιθανότητες στην Κύπρο και το Ισραήλ. Τότε οι πιθανότητες να βρεθεί πετρέλαιο ήταν κάτω από το 2% και σήμερα έχουν εκτοξευτεί στο 75%», προσθέτει Παρότι τα υποθαλάσσια πετρώματα νότια της Κρήτης δεν θεωρούνται τόσο «καλά», πορώδη 2%-8% έναντι περίπου 30% της λεκάνης του Λεβιάθιαν (Κύπρος- Ισραήλ), εν τούτοις η σύγχρονη τεχνολογία με τα ειδικά διαμορφωμένα τάνκερ που κάνουν ταυτόχρονα άντληση και υγροποίηση του φυσικού αερίου πάνω στο πλοίο δίνουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης με ανταγωνιστικούς όρους.

Η άλλη πλευρά
Οσο για την άλλη πλευρά της Μεσογείου, στη Λεκάνη του Ηροδότου, που εκτείνεται νοτιοανατολικά της Κρήτης ως τα σύνορα με την Κύπρο και περνά από το Καστελόριζο οι γεωλογικές εκτιμήσεις μιλούν για πετρώματα καλύτερης ποιότητας που θα μπορούσαν να κρύβουν ως και 3 τρισ. κ. μ. ισοδυνάμου πετρελαίου., ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 400 χρόνια.
Η Τουρκία σε συνεργασία με τη Shell έχει ήδη ανακοινώσει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας, όμως τα βάθη στην περιοχή είναι πολυ μεγάλα. Σε αντίθεση με τα τα 220.000 τ.χλμ που δόθηκαν τώρα προς έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα χωρίς να αμφισβητηθούν, οι έρευνες στη Λεκάνη του Ηροδότου φαίνεται πως θα απαιτήσουν λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς και ευρύτερες συναινέσεις για να προχωρήσουν.
- 220 τετ. χλμ. η συνολική έκταση που δόθηκε για έρευνα
- 12.431 χλμ. το μήκος των καταγραφών που διέπλευσε το Νοrdic Explorer
- 100 εκατ. δολ. στοίχισε η έρευνα που ήταν καθόλα επιτυχημένη
- 2014 το έτος για γεωτρύπανα στο Ιόνιο
- 20 - 30 δισ. βαρέλια τα συμβατικά αποθέματα υδρογοναθράκων νότια της Κρήτης
- Αμεσα Totals, Exxon αγοράζουν τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών

ΠΗΓΗ: Μανταλένα Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου