Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Οι «αστοχίες Τραμπ» προκαλούν φόβο στις αγορές

Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης
Σε φάση πολύ μεγάλης μεταβλητότητας έχουν μπει οι Αγορές με τον "δείκτη φόβου" -   τον S&P 500 VIX… - να κλείνει την Παρασκευή στο επίπεδο των 12.04 μονάδων αφού ξεπέρασε και τις 15.00…
Οι έντονα αυξημένες αβεβαιότητες συνδέονται με τις διαπιστωμένες αδυναμίες για το εάν θα καταφέρει ο Trump να επιτύχει τους αναπτυξιακούς στόχους και το φιλόδοξο πρόγραμμά του για μεγάλες επενδύσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αφού δεν μπόρεσε επιτυχώς να λύσει το πρόβλημα με τον αποπεμφθέντα επικεφαλής τους FBI. Δημοσιεύματα συγκρίνουν την "εποχή Trump" με την περίοδο Nixon και το σκάνδαλο Watergate που προκάλεσε την αποπομπή του.
Επιπλέον, η δήλωση Trump ότι θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των ελλειμμάτων και η περαιτέρω διόγκωση του Ομοσπονδιακού Χρέους δημιουργεί νέα "δυσοίωνα σενάρια", με προβλέψεις για:

1) Αποδυναμωμένο Δολάριο ΗΠΑ, που θα καταστήσει αναπόφευκτη αισθητή αύξηση των Επιτοκίων για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες Ομολογίες.
2) Πιθανή ανάκαμψη Ευρώ από τον περιορισμό της Πιστωτικής Χαλάρωσης στα τέλη 2017.
3) Πολιτικά προβλήματα στη Γερουσία για έγκριση υπερβάσεων στο Δημόσιο Χρέος.
4) Πολιτικά προβλήματα στους Ρεπουμπλικάνους που διαπιστώνουν δυσκολίες στην υλοποίηση του Προγράμματος Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων λόγω των "αστοχιών Trump".
5) Διατήρηση Απασχόλησης στις ΗΠΑ σε πολύ υψηλά επίπεδα στη διετία 2017 - 2018
Οι επενδυτές επηρεάζονται ιδιαίτερα από το "άσχημο πολιτικό κλίμα", ενώ αντίθετα σε Μακροοικονομικό Επίπεδο δεν φαίνεται να "συγκινεί" η διατήρηση Απασχόλησης στις ΗΠΑ σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το "δυσμενές πολιτικό κλίμα" στην Washington έχει επιτρέψει -προς το παρόν - την αισθητή ενίσχυση του Ευρώ που έκλεισε την ισοτιμία του προς το Δολάριο στο 1.12052 την Παρασκευή.
Ωστόσο, η "πολιτική επικράτηση" του Macron στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία - που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής - ενισχύει την "αισιοδοξία" για την Οικονομία της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα και μετά την πρόσφατη συνάντησή του με την AngelaMerkel.
Η συμφωνία Σαουδαράβων και Ρώσων να περικόψουν την παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο 2018 έχει προκαλέσει νέα ανάκαμψη των διεθνών τιμών του.
Ο Πληθωρισμός στη Βρετανία άγγιξε τον Απρίλιο το 2.7% - στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίας τετραετίας - αλλά με την Πιστωτική Πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας να παραμείνει αμετάβλητη, δημιουργώντας "πιέσεις" στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας και αβεβαιότητες για την περαιτέρω πορεία της Οικονομίας της χώρας.
- "Αισιοδοξία" στις διεθνείς αγορές προκαλούν η πολύ καλή πορεία των Οικονομιών της Κίνας και της Ιαπωνίας στο πρώτο τρίμηνο 2017, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης και των Τιμών στις Αγορές Εμπορευμάτων.
Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η τελευταία συμφωνία των μελών του IMF καιτων υπουργών Οικονομικών των G20 ότι μέσω των «ανοικτών αγορών» μπορεί να εξασφαλισθεί η Παγκόσμια Ανάπτυξη αποδυναμώνει τα «σενάρια» για επιβολή «μέτρων προστατευτισμού», συμφωνία που αποτελεί (πολύ πιθανόν) πλήρη αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για μέτρα σε βάρος των εισαγωγών...
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  βαρέλι το 2017, $40.8 το 2018. Πέραν πάσης προσδοκίας μετά την απότομη άνοδο των τιμών του Πετρελαίου η μεγάλη πτώση στο τελευταίο διάστημα δημιουργεί έντονες Αβεβαιότητες και στις λοιπές Αγορές πλην αυτής του Πετρελαίου… Η επίτευξη Συμφωνίας για περικοπές την παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας δεν φαίνεται αρκετά ρεαλιστική...  Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ - που κινείται στα επίπεδα του 2012… - δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά.
ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάπτυξη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ανόδου των δημοσίων δαπανών, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των παγίων επενδύσεων.  Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΑΕΠ: Για το 1ο τριμ. 2017 τελευταία πρόβλεψη στο +2.1% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η αναθεώρηση βασίζεται στα τελευταία στοιχεία για τις συγκρατημένες λιανικές πωλήσεις και την άνοδο της Απασχόλησης.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Αισθητή άνοδο κατά +0.4% κατεγράφη στις ΗΠΑ στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 2017 μετά από συγκρατημένη άνοδο +0.1% των Μάρτιο. Σε ετήσια επίπεδα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν +4.5% τον Απρίλιο πολύ υψηλότερα από την άνοδο του Πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει πραγματική αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων σε σταθερές τιμές
ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +1.7% τον Φεβρουάριο 2017, μετά από άνοδο +2.3% τον Ιανουάριο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο των παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών, ενώ εάν εξαιρεθούν αυτά και τα είδη πολεμικού εξοπλισμού σημειώθηκε μείωση -0.1% τον Φεβρουάριο.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Κατά +0.2% αυξήθηκε στις ΗΠΑ η μέση προσωπική δαπάνη τον Ιανουάριο 2017 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί αύξηση +0.5%. Η τελευταία αύξηση ήταν κάτω από τις προσδοκίες λόγω της υποχώρησης των πωλήσεων αυτοκινήτων
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +4% τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν είχαν μειωθεί αισθητά οι πωλήσεις. Η άνοδος του περασμένου Μαρτίου είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από τον Φεβρουάριο 2007. Ωστόσο, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά -6.8% τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Το ποσοστό της Ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4.4% τον Απρίλιο από 4.5%  τον Μάρτιο 2017 από 4.7% τον Φεβρουάριου, για να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου. Επίσης, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 211.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι των 79.000 του μηνός Μαρτίου 2017. Αυτές οι θετικές εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι υγιής και θα πρέπει (πιθανώς) να αναμένεται νέα άνοδος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017…
ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών ανέβηκε στο 96.9 τον Μάρτιο 2017 από 96.3 τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ¨Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Αύξηση κατά 15.2 δισ. δολ. σημείωσε η Καταναλωτική Πίστη τον Φεβρουάριο 2017 μετά από άνοδο 10.8 δισ. τον Ιανουάριο… Τα σχετικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι και η δεύτερη αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ανάπτυξη της Καταναλωτικής Πίστης
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΑΕΠ: Πρώτη πρόβλεψη της Eurostat για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2017 + 0.5% για την Ευρωζώνη και +0.4%για την ΕΕ των 28. Ως προς το πρώτο τρίμ. 2016 η πρόβλεψη είναι +1.7% και +1.9% αντίστοιχα για Ευρωζώνη και ΕΕ των 28. το 4ο τρίμ. 2016 είχε καταγραφεί άνοδος. Σύμφωνα με την εταιρεία IHS Market η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι αναπτυχθεί με ρυθμό +0.6% για το πρώτο τρίμηνο 2017. Στην ΕΕ των «28» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0.5% στο τελευταίο τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης άνοδο +0.5%. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν +1.8% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι +1.9% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Κατά τον Μάρτιο 2017 η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων έξι ετών με βάση τον σύνθετο δείκτη PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Η βελτίωση οφείλεται στην επιτάχυνση της Ανάπτυξης σε Γερμανία και Γαλλία.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Για ένατο συνεχόμενο μήνα η European Central Bank διατήρησε τα επιτόκια στο 0%. Ωστόσο, από τον Απρίλιο περιορίζει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους.  Πάντως και στο εσωτερικό της ECB ασκούνται «πιέσεις» για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και κερδοφορία των τραπεζών
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κατά -0.1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2017, ενώ παρέμεινε σταθερή στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον περασμένο Μάρτιο οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκαν +1.9% στην Ευρωζώνη και +2.4% στην ΕΕ των 28.
Σε ότι αφορά τις Προσδοκίες για τη Μεταποιητική Δραστηριότητα ο δείκτης Markit Flash Eurozone Manufacturing PMI αυξήθηκε τον Μάρτιο 2017 για να εμφανίσει τις καλλίτερες επιδόσεις από τον Απρίλιο 2011.Πέραν των αυξημένων παραγγελιών θετικά επέδρασε το «αποδυναμωμένο ευρώ», αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και τα κόστη από τις εισαγωγές πρώτων υλών λόγω αύξησης των δολαριακών τιμών τους.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Κατά -0.3% μειώθηκαν οι τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ η μείωση ήταν -0.2% στην ΕΕ των 28. Σε 12μηνη βάρη τον Μάρτιο οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν κατά +3.9% στην Ευρωζώνη και + 4.6% στην ΕΕ των 28.
Οι ανωτέρω μεταβολές υποδηλώνουν μια βελτίωση της Κερδοφορίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, αλλά και συνδέονται με μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής που μετακυλίεται στους Καταναλωτές. Εντούτοις, εάν διατηρηθούν στα επίπεδα του 46.50 οι τιμές του Πετρελαίου θα πρέπει να αναμένεται βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Στο 9.5% παρέμεινε στην Ευρωζώνη η ανεργία τον Μάρτιο 2017 όσο ήταν και τον Φεβρουάριο από 10.2% τον Μάρτιο 2016. Είναι το χαμηλότερο ποσοστά ανεργίας από τον Απρίλιο 2009.
Στην ΕΕ των 28 η ανεργία υποχώρησε στο 8.0% τον Μάρτιο από 8.1% τον προηγούμενο μήνα και 8.7% τον Μάρτιο 2016.Ο δείκτης Ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 9.5% τον Φεβρουάριο 2017 από 9.6% τον Ιανουάριο και 10.3%  τον Φεβρουάριο 2016. Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη PMI η Απασχόληση βρέθηκε τον Μάρτιο 2017 στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων σχεδόν 10 ετών.
ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Composite PMI πέτυχε τις καλλίτερες επιδόσεις από τον Απρίλιο 2011, δηλαδή πριν από 6 χρόνια! Η σημαντική βελτίωση προήλθε από την άνοδο των παραγγελιών προς τις επιχειρήσεις, ενώ η απασχόληση έφθασε στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2007…
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 17.8 δισ. από 18.2 δισ.  τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Η συνεχής άνοδος οφείλεται σε αύξηση των παραγγελιών  και στη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας από Οκτώβριο 2007
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο 2016 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016
ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:                       1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.
2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB. Εντούτοις η επιβράδυνση της Ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ στους πρώτους μήνες  2017 μπορεί να επηρεάσει την Παγκόσμια Ανάπτυξη.
3) Πολιτικών Κινδύνων από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη…
4) Μέτρα Προστατευτισμού από ισχυρές Οικονομίες ενδέχεται να προκαλέσουν «νομισματικούς πολέμους» σε βάρος της Παγκόσμιας Ανάπτυξης
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών ανέβηκε στο 9.7 τον Μάιο από 97.0 τον Απρίλιο, 96.9 τον Μάρτιο και 96.3 τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan. Είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επικρατεί "αισιοδοξία" που τροφοδοτείται κυρίως από το  υψηλό επίπεδο Απασχόλησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Απρίλιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016 λόγω επιβράδυνσης της Οικονομικής Δραστηριότητας τόσο στις Υπηρεσίες όσο και στη Μεταποίηση.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά + 2.2% στο 12μηνο που έληξε τον Απρίλιο 2017, έναντι 2.4% τον Μάρτιο. Ωστόσο σε μηνιαίο επίπεδο η αύξηση ήταν +0.2% από +0.3% κάτω από την επίδραση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, των κατοικιών, καπνού και ειδών διατροφής.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών Ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ - ιδιαίτερα κατά τον Μάρτιο 2017 - μάλλον θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση μιας ακόμη - της τρίτης κατά σειράν - αύξησης των Επιτοκίων από την Fed για να μην υπάρξουν κραδασμοί για την Οικονομία των ΗΠΑ. Η τελευταία αύξηση ήταν 0.25 εκατ. μονάδες… Όμως, χωρίς νέα αύξηση των επιτοκίων θα προκληθούν δυσκολίες στην πολιτική της κυβέρνησης Trump για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους που είναι κοντά στα 20 τρισ. δολάρια και την άντληση νέων σημαντικών πόρων για έργα υποδομής τουλάχιστον 1.000 δισ. δολ.
ΔΟΛΑΡΙΟ: Το δολάριο κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων εβδομάδων έναντι του Ευρώ, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβληθεί μια τρίτη αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων από την Fed πιθανώς μέσα στον Ιούνιο. Οι τελευταίες δηλώσεις Trump περί ισχυρού δολαρίου» προκάλεσαν νέα υποχώρηση του «πράσινου νομίσματος» κυρίως έναντι της ισοτιμίας του με το Γιεν. Πιθανώς μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Trump - ότι δηλαδή μπορεί να αυξηθούν τα ελλείμματα για να υποστηριχθούν μεγάλες Επενδύσεις στις Υποδομές - το υπέρογκο Ομοσπονδιακό Χρέος θα ασκεί πιέσεις στην εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Πλεόνασμα 182 δισ. € κατέγραψε ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός τον Απρίλιο 2017 από 106.5 δισ. τον αντίστοιχο μήνα  του 2017 και έναντι προβλέψεων 175.9 δισ. Όμως, στα 176 δισ. $ ανήλθε ήταν το έλλειμμα τον Μάρτιο 2017 από 192 δισ. τον Φεβρουάριο.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2017 με αυτήν του αμέσως προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε μειωθεί κατά -0.1%.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης Markit US Manufacturing PMI υποχώρησε στο 52.8 τον Απρίλιο από 53.3 τον Μάρτιο 2017 και 54.2 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις τελευταίου 7μήνου.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης IHS Market για τις ΗΠΑ παρουσίασε τις χαμηλότερες επιδόσεις τελευταίου 6μήνου.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εξωτερικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 43.6 δισ. τον Φεβρουάριο 2017 από 48.2 δισ. $ τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν +0.2% τον Φεβρουάριο για να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2014. Αντίθετα, οι εξαγωγές είχαν μείωση -1.8% τον περασμένο Φεβρουάριο
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο +1.9% τον Απρίλιο από +1.5% τον Μάρτιο μετά το +2.0% τον Φεβρουάριου 2017.  Σε μεγάλο ποσοστό η σχετική άνοδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των εισαγομένων ενεργειακών πρώτων υλών
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   Τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -0.3% στην Ευρωζώνη και -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε ανέβει +0.3% και στις δύο οικονομικές οντότητες. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +1.2% στην Ευρωζώνη και +2.1% στην ΕΕ των 28
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΗΠΑ
Πολιτικοί Κίνδυνοι:Έντονες αβεβαιότητες προκαλούν στις διεθνείς Αγορές οι διαπιστωμένες αδυναμίες του Donald Trumpγια το εάν θα καταφέρει να επιτύχει τους αναπτυξιακούς στόχους και το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμά του για μεγάλες επενδύσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αφού δεν μπόρεσε επιτυχώς να λύσει το πρόβλημα με τον αποπεμφθέντα επικεφαλής τους FBI. Δημοσιεύματα συγκρίνουν την "εποχή Trump" με την περίοδο Nixon και το σκάνδαλο Watergate που προκάλεσε την αποπομπή του.
Σχέσεις με Ρωσία: Σημάδια βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο τελευταίο διάστημα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών για το θέμα της Συρίας
Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των μελλοντικών σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Θετικές και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ ότι «η Κίνα δεν αποτελεί …πρωταθλητή διαχείρισης συναλλαγματικών ισοτιμιών»..
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις «εκτόνωσης του πολεμικού κλίματος», καθώς ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται ότι συνεργάζονται ώστε η εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο…
ΙΡΑΝ: Μεγαλύτερη προσέγγιση με Ρωσία μετά την αμερικανική επίθεση στη βάση της Συρίας. Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν ενεργά ζώνες στις οποίες θα παρέχεται προστασία σε πρόσφυγες που έχουν ξεφύγει από τον ISIS
ΕΥΡΩΖΩΝΗ:
Πολιτικοί Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι αποδιάρθρωσης  της Ευρωζώνηςσχεδόν έχουν εκλείψει μετά τη συντριβή της ακροδεξιάς στην Ολλανδία και Γαλλία….  Αντίθετα, η εκλογή Emmanuel Macron έχει βελτιώσει εξαιρετικά τις θετικές προσδοκίες των Επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του για ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως απομένει να διαπιστωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σύντομα στη Γαλλία
BREXIT: Η Βρετανία πηγαίνει σύντομα για Εκλογές με τους Συντηρητικούς να ενισχύσουν σημαντικά την εκλογική τους δύναμη ως προς αυτήν των Εργατικών. Η δημοσιοποίηση μεγάλων ζημιών από τις βρετανικές τράπεζες και η πρόθεσή τους να μεταφέρουν δραστηριότητες τους σε άλλες χώρες της ΕΕ - κυρίως στη Γερμανία - επηρεάζει αρνητικά το Οικονομικό Κλίμα. Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας σχετικά με την πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στις αγορές της ΕΕ...
GREXIT: έκλεισε και νομοθετικά - αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση…. - η δεύτερη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, αν και παραμένουν οι εκκρεμότητες με το IMF. Η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και η μείωση των καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο 2017 δημιουργούν αμφιβολίες για επίτευξη ανάπτυξης ακόμη και για 1.8% κατά το τρέχον έτος. Ωστόσο, είναι πολύ θετικές οι προβλέψεις για νέα άνοδο του τουρισμού κατά τους προσεχείς μήνες.
http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου