Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Κάτι μεγάλο κρύβεται στον βυθό! Γι αυτό ‘ΛΙΩΝΟΥΝ’ τον Ελληνισμό; ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΟΥΤΟ;..


Η MEDSERV ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL, ΠΟΥ ETOIMAZETAI ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ 10ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Η ΕΝΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΖΟΡ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΟΖ. ΜΕ ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ
 

Του Μάριου Πούλλαδου
 


Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο το Ισραήλ θα ανοίξει έναν νέο γύρο αδειοδότησης για περίπου 20 με 25 θαλασσοτεμάχια στην ΑΟΖ του, με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών
Η «αναπάντεχη» είδηση ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ ανακάλυψε νέο κοίτασμα τριπλάσιου μεγέθους από το Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου προκάλεσε τρικυμία εντυπώσεων στα ήδη ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αναφορές στον αιγυπτιακό Τύπο από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας της χώρας ήταν αρκετές προκειμένου να προκαλέσουν «πλήγμα» στις μετοχές της Delek, με το Ισραήλ να προβληματίζεται κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την απόφαση για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν και το Ταμάρ στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου Hamdi Abel Aziz στο Reuters, η EΝΙ αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κοίτασμα Noor, στο βόρειο Σινά, μέσα σε δύο μήνες, οπότε και θα διαφανεί κατά πόσον οι εικασίες αυτές, που εκφράστηκαν από παράγοντες του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου, ευσταθούν.
Η Λευκωσία, που είναι επίσης άμεσα ενδιαφερόμενη εξαιτίας των προθέσεων για μεταφορά αερίου της «Αφροδίτης» με αγωγό προς την Αίγυπτο, παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις του μάλιστα στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Κώστας Χειμώνας, ανέφερε πως είναι θετικό να υπάρχουν νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, αφού περισσότερα κοιτάσματα θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των διαφόρων ενεργειακών πρότζεκτ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι πως η Ανατολική Μεσόγειος δείχνει να έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε υποσχόμενο ενεργειακό κέντρο και, ενόψει των γεωτρήσεων της Exxon Μobil στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 10, οι προσδοκίες για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος αυξάνονται σημαντικά.
Ετοιμάζεται η Εxxon Mobil
Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία Medserv έχει υπογράψει μια δεύτερη σύμβαση με μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, προφανώς την Exxon Mobil, για την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής βάσης στην ξηρά, για δραστηριότητες εξερεύνησης που λαμβάνουν χώραν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, για την παροχή αυτών των υπηρεσιών θα δημιουργηθούν πρόσθετες εγκαταστάσεις εφοδιασμού στη Λεμεσό. Αναμένεται ότι η σύμβαση αυτή θα εξυπηρετηθεί μέσω των εσωτερικών πόρων του ομίλου. Η Medserv υποστηρίζει, επίσης, τις υπεράκτιες δραστηριότητες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Εκτός από τη σχετική ανακοίνωση, η Edison Investment Research εξέδωσε, επίσης, ένα flash news – Medserv Winning Ways – όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι «τύπου Zohr».
«Η ανακάλυψη της Καλυψούς στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου πιστεύεται ότι είναι όμοια με το Zohr. Το Zohr είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Το νέο εύρημα θα πρέπει να παρέχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα γεωτρήσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και βελτιωμένα έσοδα από την Κύπρο τώρα από πολλούς πελάτες», σημειώνεται.
Γιατί αγωγός East Med
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ασφαλέστεροι και αποδοτικότεροι οικονομικά τρόποι αξιοποίησης και πώλησης του φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του 28ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Εκτός από τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, εκεί έδωσαν το «παρών» τους και Υπουργοί Ενέργειας από διάφορα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος μίλησε για τον αγωγό East Med και τις προκλήσεις κατασκευής του.
Σύμφωνα με το Oil & Gas Journal, ο Στάινιτς είπε πως η πρώτη προτίμηση παράδοσης, ειδικά για τους πελάτες, είναι μέσω αγωγών λόγω της ασφάλειας εφοδιασμού αυτής της επιλογής.
«Όποτε μπορείτε να εξαγάγετε μέσω αγωγών, είναι η καλύτερη επιλογή», είπε. Στις παρατηρήσεις των υπολοίπων που συμμετείχαν στο πάνελ ότι ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας East Med θα περάσει από μεγάλα βάθη (3000 μέτρα) και θα είναι οικονομικά ασύμφορος, ο Στάινιτς υποστήριξε ότι η υποθαλάσσια διαδρομή του συγκεκριμένου αγωγού θα μειώσει το κόστος μεταφοράς στους πελάτες, θα αποφύγει τις πολιτικές παγίδες που ο ίδιος και οι άλλοι συνάδελφοι συμφώνησαν ότι ήταν ολοένα και πιο προβληματικές και ότι δεν παρέχεται ασφάλεια διανομής μέσω οποιασδήποτε άλλης επιλογής.
«Οι παράγοντες αυτοί θα συμβάλουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης αξίας του EastMed, ακόμη και ενόψει του υψηλού αρχικού κόστους», τόνισε ο Ισραηλινός Υπουργός.
Γύρος αδειοδότησης σε Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο το Ισραήλ θα ανοίξει έναν νέο γύρο αδειοδότησης για περίπου 20 με 25 θαλασσοτεμάχια στην ΑΟΖ του, με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Εxxon Mobil, η ΤΟΤΑL και η Woodside.
«Οι εταιρείες που αναπτύσσουν μικρά έως μεσαία οικόπεδα δεν θα αντιμετωπίσουν όρια εξαγωγής. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν μεγαλύτερα οικόπεδα θα έχουν κάποια όρια εξαγωγής, αλλά αυτά θα είναι ελάχιστα, έως αμελητέα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας πως ορισμένες εταιρείες δεν θα έπρεπε απαραίτητα να συνδεθούν με το ισραηλινό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν αέριο στην Κύπρο ή την Αίγυπτο ή να κατασκευάσουν μια πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ αρνείται να συμφωνήσει πάνω σε ένα τελικό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, ένα μήνα μετά που ο Λίβανος ξεκίνησε να διερευνά για τα πρώτα υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι νέες ιδέες που προτάθηκαν στην αμερικανική διαμεσολάβηση των ΗΠΑ αυξάνουν την προοπτική μιας μερικής συμφωνίας φέτος.
Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, στην υλοποίηση συγκεκριμένων πρότζεκτ με σκοπό την προώθηση κοινών στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνουν ΗΠΑ και Ισραήλ, που ενδεχομένως να επηρεάσουν μελλοντικά και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρικ Ρέρι, προχώρησαν στην ίδρυση του Ενεργειακού Κέντρου Αριστείας ΗΠΑ-Ισραήλ.
Το νεοσυσταθέν ερευνητικό κέντρο, το οποίο επίσης υποστηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχει ήδη εξασφαλίσει 16 εκατομμύρια δολάρια για να προχωρήσει και να εκτελέσει την αποστολή του. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης των HΠΑ, αυτό το ερευνητικό κέντρο συμβάλλει στην «ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ για την ενέργεια και θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της σχέσης στο μέλλον».
Η ίδρυση αυτού του κέντρου, όπως σημειώθηκε, γίνεται ο κορυφαίος πυρήνας της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για πάνω από μια δεκαετία, η οποία άρχισε με την ίδρυση της Διεθνούς Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης Ισραήλ-Ηνωμένων Πολιτειών (BIRD).
Εβραϊκό Λόμπι – Κύπρος – Ελλάδα
Πάντως, σε πρόσφατη ανάλυση της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), που είναι το εγγεγραμμένο και επίσημο λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα και επιδιώξεις του Εβραϊκού Κράτους, τονίζεται η σημασία του «ενεργειακού τριγώνου» Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και της «αμοιβαίας επωφελούς σχέσης» από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και το ΕuroAsia Interconnector.
«Εκτός από μια ενεργειακή συμμαχία, οι τρεις χώρες πραγματοποιούν συχνά κοινές ασκήσεις στρατιωτικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται προγραμματισμένη κοινή διοργάνωση αεροπορικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανάλυση της ΑΙPAC.
Πηγή sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου