Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ο Ζάεφ δηλώνει ότι μας … έδωσε την αρχαία μας κληρονομιά και μας πήρε την ταυτότητα

Το τηλέφωνο χτύπησε και η νέα διαπραγμάτευση κράτησε μία ώρα. Τσίπρας και Ζάεφ «ολοκληρώνουν» τη συμφωνία τους αύριο
O Ζόραν Ζάεφ μας … καθησυχάζει : Έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Και πήρε “μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση”  της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση.
Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.
Παράλληλα δηλώνει ευτυχής για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του έχει ως εξής:
DW: Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η κυβέρνησή σας κάνει λόγο για ιστορική επιτυχία, αλλά οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ακόμη μια αναβολή και απογοήτευση για τη χώρα. Πώς κρίνετε εσείς την απόφαση;
Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ».
DW: Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα η κυβέρνησή σας υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τη γειτονική Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Πόσο δυσκολεύει αυτή η υπό όρους πρόσκληση της ΕΕ τις προσπάθειές σας να πείσετε τους εθνικιστές και την αντιπολίτευση στη χώρα σας να στηρίξουν τη συμφωνία;
Ζόραν Ζάεφ: Παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. (…)
Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση.
Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».
DW: Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην αναγνώριση ενός «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» ως μέρος της συμφωνίας. Τόσο ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη βουλή. Σας ανησυχεί αυτό;
Ζόραν Ζάεφ: Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (…) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.
DW: Υπάρχουν σχέδια για νέες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν μη τι άλλο ώστε να διατηρηθεί η διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες;
Ζόραν Ζάεφ: Τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου