Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Φούρνοι: Βρέθηκε «θησαυρός» με 58 αρχαία ναυάγια!

Ένας μοναδικός «θησαυρός» ανακαλύφθηκε στο βυθό των Φούρνων, στο ανατολικό Αιγαίο. Όχι ένα, ουτέ δύο, αλλά 58 αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες.
Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι και λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ που συντονίζει από κοινού την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους, δηλώνει: «Είναι δύσκολο να περιγράψω τον ενθουσιασμό μου. Ήταν απίστευτο. Ξέραμε ότι πέσαμε πάνω σε κάτι που θα άλλαζε τα βιβλία της ιστορίας».

Τα 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», συμπληρώνει ο Πίτερ Κάμπελ.

Ο δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, συντονιστής της αρχαιολογικής έρευνας στους Φούρνους, τονίζει ότι το βασικό εύρημα στα ναυάγια αυτά είναι οι αμφορείς που έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.

«Το 90% των ναυαγίων που βρήκαμε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Ο αμφορέας είναι ένα βάζο που το χρησιμοποιούσαν για ρευστά και ημι-ρευστα προϊόντα κατά την αρχαιότητα. Έτσι τα αγαθά που μετέφερε ήταν κυρίως λάδι, κρασί, σάλτσες ψαριών, ίσως μέλι», λέει ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας.

Οι ειδικοί έχουν να διηγηθούν μια συναρπαστική ιστορία για το πώς τα πλοία με φορτίο που ταξίδευαν μέσω του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσα έπεφταν πάνω σε ξαφνικές καταιγίδες και βυθίζονταν.

Ο δρ Κουτσουφλάκης εξηγεί: «Προέρχονται από πολύ μακρυνές περιοχές. Είναι κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αυτό είναι ένα γεγονός που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα φορτία από αυτές στις περιοχές στο Αιγαίο».

Η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων έχει τη στήριξη του ιδρύματος «R.P.M. Nautical Foundation» και μετρά ήδη 300 αρχαία ευρήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου