Ένα αρχαιολογικό και αστυνομικό θρίλερ πολλών χρόνων κλείνει με την επιστροφή 47 κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους και μια Μινωική λάρνακα του 1400-1200 π.Χ., εκτιμώμενης σημερινής αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η μινωική λάρνακα που κατασχέθηκε από τη συλλογή του Στάινχαρντ.
Η προερχόμενη από αρχαίο εργαστήριο της περιοχής του Ρεθύμνου λάρνακα αποτελεί ένα από τα αρχαία αντικείμενα από 11 συνολικά κράτη τα οποία έκλεβαν αρχαιοκάπηλοι 12 εγκληματικών δικτύων προμηθεύοντας τον Αμερικανό μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ. Το ξήλωμα του δικτύου απαίτησε προσπάθεια πολλών χρόνων και περνάει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων χρόνων που εξιχνιάζεται. Η Κρητική λάρνακα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά στις 12 Απριλίου 2014, όταν ένας συντηρητής έργων τέχνης με βάση το Μόναχο ανέλαβε να την ανακατασκευάσει.
Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ. Ύψος 78,8 εκ. Έργο πιθανότατα βοιωτικού εργαστηρίου.
Ολοκλήρωσε το έργο του στις 16 Μαρτίου 2016 και λίγες ημέρες αργότερα χρονολογήθηκε με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε κεραμικά, μεγαλιθικά μνημεία και αγάλματα και διαπιστώθηκε ότι είναι ηλικίας 3.300 ετών. Τον Οκτώβριο του 2016, η Μινωική λάρνακα αγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ, έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο προς 575.000 δολάρια μέσω υπεράκτιας εταιρείας με έδρα τις Σεϋχέλλες. Προμηθευτής του ήταν ένας Βούλγαρος, η δράση του οποίου είχε μπει παλιότερα στο μικροσκόπιο των γερμανικών διωκτικών αρχών. Στις αρχές του 2018 οι Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές εισέβαλαν στο γραφείο και τα διαμερίσματα του συλλέκτη διαπιστώνοντας ότι κατείχε περισσότερα από 1.000 αρχαία αντικείμενα, αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχε αποκτήσει τουλάχιστον από το 1987 κι έπειτα. Για 180 από αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι 47 ελληνικές αρχαιότητες που επαναπατρίζονται, οι Αμερικανικές αρχές συνέλεξαν πειστήρια τα οποία μαρτυρούν την αρχαιοκαπηλική προέλευσή τους.
Έπειτα από συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές, ο 81χρονος Αμερικανός δέχτηκε να παραδώσει τις 180 αρχαιότητες που επιβεβαιώθηκε ότι είχαν αποκτηθεί παράνομα εξασφαλίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.
Μπρούντζινη προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα. Χρονολογείται στα 660-630 π.Χ. Ύψος 31,24 εκ. Προέλευση από τη Σάμο.
Το μόνο τίμημα για τον ίδιο είναι ότι πρέπει να απέχει ισοβίως από την απόκτηση αρχαιοτήτων ακόμη και μέσω της νόμιμης αγοράς έργων τέχνης. Η συνολική αξία των κατασχεμένων αντικειμένων που πρόκειται να επιστραφούν σε 11 χώρες εκτιμάται σήμερα στα 70 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα τους 47 αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα στα οποία περιλαμβάνεται η Μινωική λάρνακα. Τα υπόλοιπα αντικείμενα προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Ρόδο. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένας κορμός κούρου σημερινής αξίας 14 εκατ. δολαρίων καθώς επίσης και μια χάλκινη προτομή γρύπα, από τριποδικό λέβητα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου