«Όταν ο εργολήπτης κ. Καλογρίτσας, ήταν βασικός και αποκλειστικός μέτοχος σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, τότε, ποτέ δεν ανακινήθηκε κανένα θέμα νομιμότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής και πολιτικός αναλυτής της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ενώ όσον αφορά στη δημοσκόπηση της 31/5/2021 τόνισε πως ελέγχτηκε από το ΣΕΔΕΑ και βρέθηκε σωστή.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο δεν είναι εύλογη η αιτίαση μιας πιθανότητας χειραγώγησης από την στιγμή που ο ιδιοκτήτης της δημοκοπικής εταιρείας είναι ιδιοκτήτης και μιας άλλης εταιρείας που παίρνει έργα από το Δημόσιο, ο κ. Ζούπης αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας: «Αν δεν υπήρχε η Reposition Strategy και στη διάρκεια του '21 η Opinion Poll είχε πάρει 300.000 ευρώ σε έρευνες από διάφορους φορείς του Δημοσίου, δεν θα ανέκυπτε πάλι ερώτημα;».
Υπενθύμισε πως «όταν ο εργολήπτης κ. Καλογρίτσας, ήταν βασικός και αποκλειστικός μέτοχος σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, τότε, ποτέ δεν ανακινήθηκε κανένα θέμα νομιμότητας!» Μάλιστα, κάλεσε όποιον θέλει, να αναζητήσει μέσω της Διαύγειας τις αναθέσεις έργων που έχουν γίνει σε εταιρείες ερευνών όλα αυτά τα χρόνια από υπουργεία, σημειώνοντας πως η Opinion Poll, αυτά τα 2,5 χρόνια δεν έχει πάρει καμία.
Αναλυτικότερα, ο γενικός διευθυντής της Opinion Poll, κατά την σημερινή του κατάθεση αρχικά ανέφερε πως «όλα τα αποτελέσματα όλων των ερευνών ουσιαστικά έχουν την δική του υπογραφή και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας απλά ενημερώνεται εκ των υστέρων». Διευκρίνισε πως η Opinion Poll δεν είναι, ούτε μητρική, ούτε θυγατρική εταιρεία της Reposition Strategy, απλά είναι δύο ξεχωριστές και διακριτές στο έργο τους εταιρείες, που τις έχει ο ίδιος ιδιοκτήτης και στεγάζονται στο ίδιο κτήριο.
Η Reposition Strategy, είπε ότι είναι παλαιότερη, έχει βίο περίπου 18 χρόνων, ενώ η Οpinion Pool έχει μία ιστορία 11 με 12 ετών. Δεν υπάρχει κάποιος «όμιλος»: η Reposition Strategy ασχολείται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για τεχνικά προγράμματα, σαν σύμβουλος ωρίμανσης έργων, υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έχει και τηλεφωνικό κέντρο, ενώ η Opinion Poll, είναι μία αμιγώς εταιρεία ερευνών και πολιτικής επικοινωνίας.
Η Opinion Poll, είναι καταχωρημένη στο μητρώο του ΕΣΡ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ESOMAR, του αμερικανικού συνδέσμου εταιρειών WAPOR και του ΣΕΔΕΑ «γιατί πιστεύουμε στην αξία των ελέγχων».
Σχετικά με την επίμαχη δημοσκόπηση της 31ης Μαΐου 2021, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αμφισβήτηση, ο γενικός διευθυντής της Opinion Poll υποστήριξε ότι αυτή ελέγχθηκε από το εποπτικό ελεγκτικό όργανο του ΣΕΔΕΑ μαζί με άλλες, και όπως διαπιστώθηκε στο πόρισμά του, ήταν σωστή. Ερωτηθείς γιατί δεν ζήτησε η ίδια η εταιρεία τον έλεγχο της δημοσκόπησης και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Δημοσκοπήσεων, απάντησε με το επιχείρημα «επειδή κάποιος θα με καταγγείλει ότι είμαι ελέφαντας, εγώ θα πάω στον παθολόγο μου για να μου πει ότι δεν έχεις ελεφαντίαση;». Εμείς, είπε, όταν δημιουργήθηκε το θέμα, πήγαμε στο θεσμικό μας όργανο, τον ΣΕΔΕΑ, και του ζητήσαμε να ελέγξει και αυτή την έρευνα. Την βρήκε σωστή και για εμάς εκεί τελείωσε. Αν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος, θα μπορούσε εκείνος να ζητήσει να ελεγχθούμε και από την ανεξάρτητη επιτροπή. Πίστευα, είπε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την καταγγελία για την καταγγελία, και ότι περισσότερο τον ένοιαζε ο όλος θόρυβος που δημιουργήθηκε, παρά η ουσία».
Ο κ. Ζούπης αρνήθηκε ότι στην ταυτότητα της συγκεκριμένης έρευνας δεν αναγραφόταν ο εντολέας της, υποστηρίζοντας πως εμείς το αναφέραμε πως ήταν η ίδια η Opinion Poll - κι αυτό αποδεικνύεται, τόσο από την ανάρτηση που έκανε η εταιρεία την ίδια ημέρα στο site της, όσο και στις 200 αποστολές της έρευνας, που έγιναν εκείνη την ημέρα σε συνδρομητές μας, όπως επίσης και στο αντίγραφο της έρευνας που κατατέθηκε στον ΣΕΔΕΑ, όπως είμαστε υποχρεωμένοι. Προς επίρρωση δε. του ισχυρισμού του, είπε ότι το αντίγραφο της δημοσκόπησης που εστάλη στον ΣΕΔΕΑ έχει αριθμό πρωτοκόλλου, άρα αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Επίσης, υπάρχουν τα ίχνη των 200 email με τα οποία έλαβαν την έρευνα οι παραλήπτες της, όπως άλλωστε αναγράφεται και σε ένα ενημερωτικό site, που εκείνη την ημέρα την δημοσίευσε και μπορεί ο καθένας να το δε με μια αναζήτηση στο internet.
Διαφώνησε, ότι αυτή η δημοσκόπηση έδενε «ποσοστά Τσαουσέσκου» στην κυβέρνηση και ότι είχε μεγάλες αποκλίσεις από τις υπόλοιπες έρευνες, καταθέτοντας σειρά δημοσκοπήσεων άλλων εταιρειών που σχεδόν κατέγραφαν τα ίδια ποσοστά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή η συγκεκριμένη έρευνα της Opinion Poll ήταν δυσμενέστερη σε ποσοστά για τον πρωθυπουργό, τόσο στο ερώτημα της «δημοφιλίας» (καθώς κατέγραφε για αυτόν απώλειες 6 μονάδων) όσο και στην «πρόθεση ψήφου», που ήταν δύο με δυόμιση μονάδες πιο κάτω από αυτά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαινόταν ότι λάμβανε πριν ένα χρόνο.
Ερωτηθείς γιατί μπορεί να δέχθηκε η εταιρεία αυτή την κριτική για την συγκριμένη δημοσκόπηση, είπε πως «το ένα που σκέφτομαι είναι ότι κάτι ενόχλησε - που εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. Το δεύτερο ότι θεωρηθήκαμε εύκολος στόχος, επειδή δεν έχουμε συνεργασία με κάποιο κανάλι, που μια τέτοια κριτική θα αμφισβητούσε εμμέσως και την εγκυρότητα του καναλιού».
Σημείωσε πως Opinion Poll έχει κάνει εκατοντάδες έρευνες και «δεν είναι δυνατόν να ρίσκαρε μία πορεία αξιοπιστίας για μια δημοσκόπηση. Δήλωσε αδικημένος από αυτή την «στοχοποίηση» της εταιρείας, λέγοντας πως δεν γίνεται το 2019 να παίρνουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διάκριση για τις μετρήσεις μας ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, και δύο χρόνια μετά να υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση.
Ο κ. Ζούπης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν, η έρευνα να αποστέλλεται στις 31 Μαΐου, να δημοσιοποιείται εκείνη και την επόμενη ημέρα, στις 2 Ιουνίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν την πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να κληθούμε, και στις 3 του μήνα, ο Ηλίας Νικολακόπουλος να βγαίνει σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και να λέει πως δεν είμαι στον ΣΕΔΕΑ, άρα δεν δέχομαι ελέγχους, άρα δεν πρέπει να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά την αξιοπιστία των ερευνών». Όλα αυτά, είπε «δεν γίνονται πατώντας ένα κουμπί».
Ερωτηθείς γιατί έστειλε εξώδικο και αγωγή στον Ηλία Νικολακόπουλο, και όχι και στον αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρο που κατέθεσε χθες στην εξεταστική επιτροπή, ότι στην ταυτότητα της έρευνας δεν αναγραφόταν ο εντολέας, και αυτό είναι βαρύ παράπτωμα, ο κ. Ζούπης απάντησε ότι αυτό που είπε ο κ. Νικολακόπουλος έβλαπτε το κύρος της εταιρείας και την αξιοπιστία της, ενώ δεν είναι το ίδιο αυτό που ανέφερε ο κ. Μαύρος. Άλλωστε, όταν ανασκεύασε ο κ. Νικολακόπουλος, έληξε και η διένεξη που είχαμε.
Ερωτηθείς εάν η Opinion Pool έχει κάνει στο παρελθόν δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «πράγματι το '17 κάναμε δύο έρευνες για τον ΣΥΡΙΖΑ» και γενικά είχε μια καλή συναδελφική συνεργασία με τον κ. Βερναρδάκη σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως και διερευνητικές συζητήσεις για συνεργασία με σύμβουλο κορυφαίου τότε υπουργού, η οποία όμως «πάγωσε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου