«Σε διαβεβαιώ εκατομμύρια θα έβγαιναν στους δρόμους για να τα υποδεχθούν», δήλωσε στο δημοφιλές podcast How to Wow, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι
Ο Στίβεν Φράι κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, παρουσιαστής, σκηνοθέτης και συγγραφέας υποστηρίζει πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα πρέπει να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν.
Ο 64χρονος, που έχει γράψει μια σειρά από βιβλία όπου εξιστορεί του μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, ανέφερε πως το να επιστρέψουν οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι μια «χειρονομία που θα έδειχνε την κλάση μας».
Ανέφερε επίσης, πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακριβή αντίγραφα από τα αυθεντικά ώστε να συνεχίσει το Βρετανικό Μουσείο να προσφέρει «μια εμπειρία στον Παρθενώνα» σε συνδυασμό βέβαια με την τεχνολογία που θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια.
Τον περασμένο μήνα με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού
της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, πολλοί Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναφέροντας παρόμοιες απόψεις μ’ αυτή του Στίβεν Φράι.Μιλώντας στο podcast How to Wow του Κρις Έβανς, ενός εκ των διασημότερων ραδιοφωνικών παραγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Στίβεν Φράι, δήλωσε: «Έχω αυτό το πάθος πως θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Αθήνα, εκεί όπου ανήκουν. Είμαι υπέρ αυτού και ξέρω πολύ κόσμο που λέει “Εντάξει, τα προσέξαμε” και η αλήθεια είναι πως τα προσέξαμε, αλλά θα ήταν μια πράξη που θα έδειχνε την κλάση μας».
Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούσε να διαμορφωθεί αναλόγως χρησιμοποιώντας πανομοιότυπα αντίγραφα, τόνισε. «Μπορούν να τα φτιάξουν και με επεξεργασία με λέιζερ θα μπορούσαν να τα κάνουν ολόιδια. Έτσι, το Βρετανικό Μουσείο θα συνέχιζε να προσφέρει μια εμπειρία στον Παρθενώνα. Θα μπορούσες να κάνεις τα πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να χρησιμοποιούνται και κράνη ενισχυμένης πραγματικότητας ή ότι άλλο και να παρουσιάζονται μ’ αυτόν τον τρόπο και να δείχνεις και τη μεταφορά».
Στη συνέχεια φαντάστηκε πως θα ήταν η σκηνή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Ω, αν θα ήταν καλοδεχούμενα… Σου υπόσχομαι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αθηναίοι θα έβγαιναν στους δρόμους για να τα υποδεχθούν. Σημαίνουν τόσα πολλά για τους Έλληνες και αποτελούν μέρος του τί είναι η Αθήνα. Θα ήταν μια πραγματικά αριστοκρατική πράξη και η Βρετανία δεν θα έχει κάνει οτιδήποτε αριστοκρατικό σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολύ καιρό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου