Ο καθηγητής Πνευμονολογίας παρέθεσε τα στοιχεία από ανάλυση 69 μελετών σε περίπου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε δείγμα περίπου 45.000 διασωληνωμένων ασθενών, από την οποία προκύπτει ότι συνολική θνησιμότητας της ελληνικής μελέτης είναι χαμηλότερη
Θνησιμότητα και ΜΕΘ: Διεθνής μελέτη VS μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα- Αναλύει ο καθηγητής Τζανάκης
Στοιχεία από ανάλυση 69 μελετών που έχει γίνει σε περίπου 40 χώρες αναφορικά με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ παρουσίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης με αφορμή την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
«Η έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα είναι άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο σε ένα σουηδικό περιοδικό δημόσιας υγείας και εξηγεί κάποια συμπεράσματα που εν πολλοίς είναι γνωστά και αυτονόητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, υπάρχει μια ανάλυση 69 μελετών από όλο τον κόσμο με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ με δείγμα περίπου 45.000
Σημειώνεται ότι πηγή της εν λόγω εμελέτης είναι το Lim et al. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, January 2021.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισήμανε ότι «εδώ και 6 χρόνια, σε όλους τους υπουργούς, και στον κ. Ξανθό και τον κ. Κικίλια και τον κ. Πλεύρη έχουμε πει ότι η θέση των διασωληνωμένων είναι μέσα στις ΜΕΘ, είτε πρόκειται για Covid είτε για non Covid. Εδώ και χρόνια οι ΜΕΘ έπρεπε να είχαν πολύ περισσότερα κρεβάτια. Το ποσοστό το γνωρίζαμε και το ξέρουμε όλοι. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Γι' αυτό ζητάμε χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία και προσλήψεις προσωπικού».
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου