Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η Θράκη στο προσκήνιο! Η Θράκη τι θα πάρει όμως;

 

Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι με απούσα την τοπική αυτοδιοίκηση!

Και ενώ στη Θράκη εξελίσσεται ένα απο τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια, εγκαθιδρύεται ένας παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος, εντούτοις οι εκλεγμένοι παράγοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ασχολούνται μόνο με τα θέματα της μικροπολιτικής τους μιζέριας, χωρίς να δράξουν την ευκαιρία και να απαιτήσουν ανταποδοτικά οφέλη.

Πρώτα απ’ όλα, ο λόγος γίνεται για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο νύν Περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος, φαίνεται να ασχολείται με το πολιτικό του μέλλον, τις δημόσιες πολιτικές και προσωπικές του σχέσεις, ρίχνοντας σε δεύτερη μοίρα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα, αν και στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο, έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν συμφωνίες διακρατικού επιπέδου, ο ίδιος επιδίδεται μόνο σε παρουσίες δημοσίων σχέσεων, με ανάλογες φωτογραφήσεις και ευχολόγια και ουδείς έχει ενημερωθεί ένα έχουν παρθεί πρωτοβουλίες προκειμένου η χρήση του Λιμανιού της Αλέξανδρούπολης άμεσα και μεταγενέστερα της Καβάλας απο τους Αμερικανούς, θα επιφέρει οφέλη στην άμεση οικονομία του τόπου, αλλά και δημόσιες επενδύσεις ως ανταποδοτικά προς την περιοχή και τους κατοίκους που θυσιάζουν ακόμη και την ασφάλειά τους για την ανάπτυξη των ενεργειακών επιχειρηματικών συμφερόντων της υπερδύναμης.

Το γεγονός αυτό δείχνει, ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, δεν διαθέτει ούτε ένα διπλωματικό αντανακλαστικό, όπως επίσης εκκωφαντικά αρνείται ο κ. Μέτιος να θέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο και να καταθέσει πρόταση, συμβούλιο στο οποίο θα πρέπει να κληθούν όλοι οι Βουλευτές της περιφέρειας, οι εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και οι εκπρόσωποι των Δήμων και των Επιμελητηρίων.

Στον ίδιο έργο θεατές και οι Δήμαρχοι

Βεβαίως,  στο ίδιο έργο αδράνειας και έλλειψης διπλωματικής πολιτικής, βρίσκονται και οι νυν δήμαρχοι της Περιφέρειας, με εξαίρεση το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάποια μικρά ανταποδοτικά οφέλη, σίγουρα όχι ισάξια της εκμετάλλευσης του Λιμανιού απο την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, είναι αμφίβολο εάν γνωρίζουν το τι συντελείται στην περιοχή, εάν έχουν άποψη περι των δικαιωμάτων τους και φυσικά αγνοούν το γεγονός ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία χάνουν μία μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και αύξησης του κατα κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων που δεινοπαθούν απο την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και την ανέχεια.

Σε αδράνεια τα Επιμελητήρια

Απο την άλλη πλευρά, τα Επιμελητήρια της περιοχής, προφανώς και δεν έχουν έναν άξονα αναφοράς για τα όσα διαδραματίζονται σε γεωπολιτικό επίπεδο στη Θράκη και την περιφέρεια.

Ουδείς εκ των Προέδρων ζήτησε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, το Υπουργείο των Εξωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, για να ενημερωθεί για όλο τον προγραμματισμό που ακολουθείται απο πλευράς Ελληνικής και Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Ουδείς εκ των Προέδρων έθεσε ζήτημα ανταποδοτικών προς την κοινωνία και την οικονομία.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα ανταποδοτικά οφέλη;

Οι γνωρίζοντες τις διακρατικές συμφωνίες, θα συμφωνήσουν με τις επισημάνσεις μας;

  1. Τα επιμελητήρια της Θράκης, μπορούν και έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν τη δημιουργία ενός ελληνοαμερικανικού fund που θα λειτουργεί ως ένα παράλληλο ΕΣΠΑ στην περιοχή και μόνο της ΑΜ-Θ, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ετσι, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία, θα κρατηθούν θέσεις εργασίας και σε κάθε περίπτωση θα αναχαιτιστεί και η παράλληλη οικονομία που λειτουργεί με τις “ευλογίες” της Τουρκίας στην περιοχή.
  2. Οι Δήμοι μπορούν να αξιώσουν έργα, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, έργα υποδομών που θα ελαφρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό και δεν θα αυξάνουν, ίσως και θα μειώσουν, τη δημοτική φορολόγηση των πολιτών.
  3. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μπορεί να αξιώσει, ως άμεσο ανταποδοτικό όφελος, την πώληση υγροποιημένου αερίου προς τις επιχειρήσεις της Θράκης αλλά και σε όσους διαθέτουν υποδομές πώλησης για χρήση του LNG στα αυτοκίνητα, σε χαμηλότερο κόστος απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια παρεχόμενη ενέργεια να διοχετευθεί ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ στα Σχολεία, τα Νοσοκομεία, τα Ιδρύματα, γεγονός που θα επιτραπεί έτσι και η εξοικονόμηση πόρων για την μεγαλύτερη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.
  4. Να υποστηριχτεί με διμερείς συμφωνίες η επιδοτούμενη φοίτηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εξασφάλιση περισσοτέρων κλινών σε εστίες, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίσουν οι σχολές του Πανεπιστημίου και να αυξηθεί η κίνηση φοιτητών στις μαραζωμένες πόλεις της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας.
  5. Να απαιτηθεί απο το Δήμο Σαμοθράκης, με τη συνδρομή της Περιφέρειας, να μεγαλώσει η δυναμική του υπάρχοντος Λιμανιού της Καμαριώτισσας, να δημιουργηθεί μία υπερσύγχρονη μαρίνα, κάτι που θα φέρει άμεσα νέο τουριστικό προϊόν, δυναμικό ως προς την οικονομική του απόδοση και έτσι το νησί θα ξεφύγει απο τα σημερινά μίζερα δεδομένα που το έχουν καθηλώσει οι πολιτικές που εκλείπουν λόγω οράματος!
  6. Να ζητήθεί απο την Περιφέρεια, να ενισχυθεί οικονομικά και να επανιδρυθεί ο Οργανισμός για τους Βιότοπους, και μέσω ειδικών προγραμμάτων να τεθούν σε ενέργεια πυλώνες προστασίας, μέσω τηλεπαρακολούθησης και άμεσου συναγερμού, σε συνεργασία με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όπως ακριβώς στην Πάρνηθα. Το Δάσος της Δαδιάς, η Λίμνη Βιστωνίδα, το Δέλτα του Νέστου και τόσοι άλλοι βιότοποι πρέπει να προστατευθούν αρχικώς αλλά και να αναπτυχθούν ως πόλος ασφαλούς έλξης.
  7. Να ζητήσει ο Δήμος Αβδήρων τη δημιουργία μαρίνας στο Λιμενικό Καταφύγιο Αβδήρων και την υιοθέτηση απο την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, των παιδικών κατασκηνώσεων που καταστρέφονται στο χώρο και τον χρόνο.
  8. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων, να αξιώσει ειδικές επιχορηγήσεις για την ταχύτερη ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, την συντήρηση υπαρχουσών υποδομών και μουσείων, την αναστήλωση ιστορικών μνημείων που χάνονται μέσα στη δίνη των καιρικών και όχι μόνο συνθηκών.
  9. Η Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. να υπογράψει ισόβια ερευνητική συμφωνία με την Αμερικανική Κυβέρνηση, για την οικονομική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς επίσης και της επέκτασης των υποδομών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
  10. Η Αμερικανική Κυβέρνηση, με δικά της έξοδα, να αποκαταστήσει όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, απο τη Δράμα την Καβάλα μέχρι και τον Εβρο, προκειμένου όλα τα υπερσύγχρονα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περνάνε σε καθημερινή βάση απο την Περιφέρεια, αίροντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην περιοχή μας, λόγω της κρατικής ανικανότητας.

Θα μπορούσαν να γραφθούν τόσα και άλλα τόσα αιτήματα.

Το Θρακικό Πρακτορείο δεν είναι πολιτικός φορέας, αλλά μέσο ενημέρωσης και διάδοσης των αιτημάτων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Είναι ευθύνη των αιρετών να ξυπνήσουν απο το λήθαργο της εξουσίας, απο την επίπλαστη πραγματικότητα που ζουν στον μικρόκοσμο της μικροπολιτικής τους καριέρας και να αναλογιστούν το τι συντελείται στη Θράκη, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ναι, δεν μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Αυτή ασκείται νομοτελειακά απο την εκάστοτε κυβέρνηση.

Όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμίδων πρωτίστως, οι φορείς δευτερευόντως, έχουν την υποχρέωση να βλέπουν και να καταλαβαίνουν τις εξελίξεις. Να μην κοιτούν ανενόχλητοι και κυρίως να μην εθελοτυφλούν.

Η Θράκη γίνεται σταυροδρόμι των εξελίξεων.

Ας μην λείπουμε όλοι εμείς από αυτό και στο τέλος καταλήξουμε “υπάλληλοι” των εξυπηρετούμενων διακρατικών συμφερόντων.

Είναι ο τόπος μας. Οι εξελίξεις διέρχονται απο τα χώματά μας. Μας ανήκουν ανταποδοτικά οφέλη.

Τώρα! Πριν είναι αργά!

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι:

-Η Αμερική μέσω της Αλεξανδρούπολης ελέγχει στρατιωτικά τη Νοτιοβαλκανική χερσόνησο.

-Η Αμερική μέσω της Αλεξανδρούπολης θα απαντά επιχειρησιακά στη Ρωσία.

-Η Αμερική μέσω της Αλεξανδρούπολης θα διοχετεύει το δικό της LNG αλλά θα διαχειρίζεται και τους δικούς μας υπόγειους πλουτοπαραγωγικούς άξονες.

-Η Αμερική μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, θα αναπτύξει τον έλεγχο ακόμη και της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου.

Ολα αυτά, θα δοθούν μόνο με διπλωματικά και αμυντικά ανταλλάγματα;

Και η δική μας κοινωνία;

Για σκεφτείτε το, κύριοι των τοπικών εξουσιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου