Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

 

Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Kspin.gr@gmail.com

 Μέσα  στη χυδαιότητα των καιρών και στην άφατη λεηλασία της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομίας, παρακολουθούμε με αγανάκτηση από κάποιους δήθεν  προοδευτικούς κύκλους, να επιχειρούν να κοντύνουν να αμαυρώσουν να εκμηδενίσουν την πολυχιλιετή παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.    

          Συχνά πυκνά ακούμε από αυτούς τους μικρόψυχους, κακόπιστους, συμπλεγματικούς, και ολιγοφρενείς καθηγητάδες της θολοκουλτούρας και της σάπιας διανόησης, που κινούνται από αθεράπευτα ιδεολογικά συμπλέγματα κατωτερότητας, με περισσό θράσος να αποκαλούν τον Αναγεννησιακό Αστρονόμο και Μαθηματικό, Νικόλαο Κοπέρνικο, ως πατέρα του Ηλιοκεντρικού συστήματος και της Αστρονομίας.

 

Ο Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος ήλθε στην ζωή,

εποχή που άρχισε να κυριαρχεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη το Ελληνικό πνεύμα. Ήταν τότε που οι ευρωπαίοι επιστήμονες θεωρούνταν νάνοι από πλευράς γνώσεων, μια και η σοφία τους περιοριζόταν αποκλειστικά στην μελέτη των Ελλήνων φιλοσόφων, ιδίως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Χρειάσθηκε η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, και η αρχαία ελληνική γραμματεία να εξορισθεί  στην δύση. Οι Έλληνες σοφοί ξύπνησαν τους δυτικούς από την νάρκη, που διατηρούσε προσεκτικά η καθολική εκκλησία. Το πέπλο της άγνοιας σχίσθηκε και μια αυγή εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.   

Ο Κοπέρνικος έγινε ονομαστός υποστηρίζοντας την άποψη, ότι η Γη εκτελεί καθημερινά μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονα της ενώ σε ένα χρόνο πραγματοποιεί μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος παραμένει ακίνητος. Συνεπώς ο Κοπέρνικος εμφανίζεται σαν δημιουργός της θεωρίας του Ηλιοκεντρικού Συστήματος, το οποίο ονομάστηκε και Κοπερνίκειο σύστημα. Την θεωρία αυτή την κατέγραψε στο εξάτομο έργο του «Περί της κινήσεως των ουρανίων σωμάτων». (DE REVOLUTIONIBUS ORBIUM COELESTIUM).

Δεν υπάρχει επιστημονικό σύγγραμμα που, να μην μιλάει με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για το έργο του Κοπέρνικου. Ήταν όμως ο Κοπέρνικος ένας αυτόφωτος επιστήμονας που πράγματι ανακάλυψε το Ηλιοκεντρικό Σύστημα, ή σφετερίστηκε το πνεύμα των Ελλήνων σοφών δημιουργών του παγκοσμίου πολιτισμού; Ας θέσουμε τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων της ιστορικής αληθείας.  

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου το 1473 στο Τορν (σημερινό Τορούν) της Πολωνίας και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, Φιλοσοφία, Ιατρική, Μαθηματικά, Νομική, Αστρονομία και Ελληνικά. χωρίς να μπορέσει να διακριθεί σε κάποια επιστήμη. Ο καθηγητής του Ντομένικο ντα Νοβάρα, δίδασκε ότι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι πρώτοι είχαν απορρίψει το γεωκεντρικό σύστημα που ίσχυε τότε, και είχαν δεχθεί το ηλιοκεντρικό. Ως ελληνομαθής μπόρεσε να μελετήσει το έργο του Αρχιμήδη «Ψαμμίτης», όπου αναφέρεται ότι ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 – 250 π.Χ). μεταξύ των άλλων ισχυρίζεται ότι: «…τα δε γαν περιφέρεσθαι περί των άλιον κατά κύκλου περιφέρειαν, ός έστιν εν μέσω τω δρόμω κείμενος», (2, 35, 2-4), που σημαίνει «η δε Γη περιφέρεται κατά περιφέρεια κύκλου γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο μέσον της τροχιάς». Αναμφισβήτητα, λοιπόν, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είναι ο πρώτος επιστήμονας στον κόσμο που συνέλαβε και διατύπωσε την ιδέα της περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο, την οποία σφετερίστηκε μετά από 1700 χρόνια!!! ο Κοπέρνικος.

Αυτός ο ιδεοκλέφτης σφετεριστής του ελληνικού πνεύματος, που δεν έκανε στην ζωή του περισσότερες από 60 αστρονομικές παρατηρήσεις, το μόνο που προσπάθησε να κάνει μόνος του, ήταν ο υπολογισμός της περιόδου της μετάπτωσης της Γης, που την υπολόγισε λανθασμένα σε 1.717 χρόνια αντί για 25.000 χρόνια, που είναι στην πραγματικότητα, πράγμα που δείχνει την αχαλίνωτη ανικανότητα του ανδρός. Αφού μελέτησε τους Έλληνες Τιτάνες του πνεύματος αντέγραψε τις θεωρίες τους και μετά τις παρουσίασε ως δικές του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι Έλληνες που ζούσαν στην Ευρώπη δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την αστρονομία, διότι κύριο μέλημα τους ήταν να ενημερώσουν τους Φράγκους για την κατάσταση που επικρατούσε στην υπόδουλη Ελλάδα.

Απόδειξη τούτων αποτελεί ο ίδιος ο πρόλογος στο κλασσικό του έργο «Περί της κινήσεως των ουρανίων σωμάτων», όπου δια χειρός Κοπέρνικου διαβάζουμε:

«Ανέτρεξα εις όσα συγγράμματα φιλοσόφων κατόρθωσα να εύρω δια να εξακριβώσω μήπως κανείς δίδει εις τα ουράνια σώματα κινήσεις άλλες, εκτός αυτών που παραδέχονται οι αστρονόμοι. Κατ’ αρχάς ανακάλυψα εις τον Κικέρωνα ότι ο Ικήτας πιστεύει εις την κίνησιν της Γης, και όπως γράφει ο Πλούταρχος εις κάποιο χωρίο του, και άλλοι Έλληνες πιστεύουν εις την κίνησιν της Γης, όπως ο Πυθαγόρειος Φιλόλαος, ο οποίος διδάσκει ότι αυτή κινείται περί το κεντρικό πυρ κατά κύκλο λοξό, όπως ο Ήλιος και η Σελήνη, ο Ηρακλείδης ο Ποντικός και ο Έκφαντος ο Πυθαγόρειος, οι οποίοι δέχονται μόνον την κίνησιν της Γης περί άξονα. Αυτά τα χωρία με ανάγκασαν να αναζητήσω την κίνησιν της Γης».

Μια άλλη απόδειξη μας παρέχουν οι Άγγλοι ιστορικοί συγγραφείς Χηθ και Μπαρνέτ στα έργα τους "Αρίσταρχος ο Σάμιος" και "Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία"  αναφέρονται σε επιστολή του Κοπέρνικου στον τότε Πάπα, Παύλο τον Γ΄, όπου ομολογεί ότι το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος το ενεπνεύσθη από την ανάγνωση αρχαίων Ελλήνων σοφών.

 Ο μέγας Έλλην αστρονόμος, επιμελητής του Εργαστηρίου  Αστρονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος. Χασάπης, επισήμανε τις Κοπερνίκιες αντιγραφές, έγραψε ότι: «το έργο του Κοπέρνικου "Περί της κίνησης των ουρανίων σωμάτων" (DE REVOLUTIONIBUS ORBIUM COELESTIUM) δείχνει ότι ήταν ένας επαγγελματίας συναρμολογητής έργων άλλων συγγραφέων και δείχνει ακόμα ότι δεν καταλάβαινε καλά - καλά τι αντέγραφε… Ολόκληρο το έργο του Κοπέρνικου συνίσταται εις ένα σφετερισμό, άνευ προηγουμένου, των ιδεών άλλων παλαιοτέρων συγγραφέων».         

Ο Ε. Αντωνιάδης, ένας από τους μεγαλύτερους πλανητολόγους, (λόγω του γιγάντιου έργου του) που με τις παρατηρήσεις του στο Αστεροσκοπείο του Μεντόν της Γαλλίας κατέρριψε την θεωρία των Διωρύγων του Άρεως, που είχε διατυπώσει ο Ιταλός Σκιαπαρέλλι, μελέτησε εμπεριστατωμένα στίχο - στίχο το έργο του Κοπέρνικου, απέδειξε ότι  το βιβλίο του είναι μια συρραφή από αποσπάσματα κατά λέξη αντιγραμμένα απ' τα εξής αρχαία ελληνικά έργα:

"Περί Ουρανού" (Αριστοτέλης),

"Θέων ο Σμυρναίος" (Αλέξανδρος Αιτωλός),

"Ψαμμίτης" (Αρχιμήδης),

"Πυθαγόρας" (Διογένης Λαέρτιος),

"Υπόμνημα εις Πτολεμαίον"  (Θέων ο Αλεξανδρεύς),

"Εις βασιλέα Ήλιον" (Ιουλιανός ο Παραβάτης),

"Κυκλική θεωρία των μετεώρων" (Κλεομήδης), "

Τίμαιος" (Πλάτων),

"Μαθηματική Σύναξις" (Πτολεμαίος),

"Φυσικά" (Στοβαίος)

 

Επί πλέον καταχώρησε στην Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «ΠΥΡΣΟΣ» αποσπάσματα που ο Κοπέρνικος παρουσίασε ως δικά του με τις αντίστοιχες γνώμες των αρχαίων Ελλήνων:

 

Κοπέρνικος: «Το σφαιρικόν σχήμα είναι το τελειότερον πάντων»

Πλάτων («Τίμαιος» Ζ, 33): «Σφαιροειδές πάντων τελειότατον».

 

Κοπέρνικος (Α.Ι) «Η Σφαίρα αποτελεί το πολυχωρητότερον σχήμα»

Πλάτων («Τίμαιος» Γ΄ 160F) «Η Σφαίρα πολυχωρητότερον»

 

Κοπέρνικος: «Ο κόσμος είναι σφαιροειδής»

Διογένης Λαέρτιος (Πυθαγόρας 19): «Πυθαγόρας λέγει τον κόσμον σφαιροειδή»

 

Κοπέρνικος: «Λέγω ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και οι αστέρες έχουσι σφαιροειδές σχήμα»

Αριστοτέλης: (Προβλήματα, 15) «Σφαιροειδή την Σελήνη»

Αριστοτέλης: (Περί Ουρανού Β. δ. 209 α) «Σφαιροειδή τα άστρα»

Στοβαίος: (Φυσικά Α. 35) «Οι Πυθαγόρειοι σφαιροειδή είναι τον Ήλιον φασίν»

 

Κοπέρνικος: «Είναι ανάγκη να έχει η Γη τοιούτον σφαιροειδές σχήμα»

Αριστοτέλης: (Περί Ουρανού Β. 227 α) «Σχήμα δ’ έχειν σφαιροειδές αναγκαίον την Γην»                            

 

Κοπέρνικος: «Το άπειρον επ’ ουδενί λόγω δύναται να κινείται»

Αριστοτέλης (Περί Ουρανού Α, γ,) «Ουδ’ όλως γε το άπειρον ενδέχεται κινείσθαι»

 

Κοπέρνικος: «η κίνησις αύτη είναι φυσική και ουδαμώς βίαια»

Αριστοτέλης: (Περί ουρανού) «Κίνησης υπάρχει ή βίαια ή φύσει».

 

Κοπέρνικος: «Η ακινησία του Ηλίου»

Στοβαίος: (Φυσικά Α, 25) «Αρίσταρχος τον Ήλιον ίστησι».

Ατυχώς τα πολύτιμα συγγράμματα του Αρίσταρχου καθώς επίσης και άλλων Ελλήνων σοφών χάθηκαν, και η τραγική απώλειά τους έριξαν αιώνες πίσω την εξέλιξη του πολιτισμού μας. Αν γνωρίζαμε σε βάθος την αρχαία Ελληνική επιστήμη και μελετούσαμε τις προτάσεις της, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερα βήματα στην κατανόηση του Σύμπαντος και των μυστικών του.

ΠΗΓΕΣ:

«ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΗΛΙΟΥ» «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ» ΑΛΕΞ. ΛΑΓΓΑΔΑΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΣΟΣ

Aristarchus of Samos, britannica.com

Nicolaus Copernicus, britannica.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου