Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ!!!


ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Kspin.gr@gmail.com

 Το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό Γαλλικό περιοδικό Νουβέλ Ομπσερβατέρ (= νέος παρατηρητής) κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο την προτομή του μεγίστου φιλόσοφου Σωκράτη και τον εντυπωσιακό τίτλο: «Σωκράτη επέστρεψε ο κόσμος τρελάθηκε». Και αναπτύσσει τους λόγους γιατί σήμερα είναι την επιτακτική ανάγκη για την επιστροφή της φιλοσοφίας και δη των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων. 

 Σήμερα, που ο σύγχρονος άνθρωπος κυλίεται στον βούρκο του υλισμού, και ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόκτηση αγαθών, για να βελτιώσει την υλική του ζωή παρά την πνευματική, είναι πολλοί ξένοι  διανοητές που επιμένουν: «Φέρτε πίσω τους Έλληνες και την λαμπρή Ελληνική Γραμματεία. Είναι το μοναδικό αντίδοτο στις πνευματικές τοξίνες της εποχής μας».

 Είναι παγκοίνως ομολογούμενο ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι Αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν μια ζωή που μάγεψε την φαντασία των ανθρώπων, είναι οι θεμελιωτές της ηθικής, του ορθολογισμού, της ελευθερίας του λόγου, της κριτικής συνείδησης,είναι οι επινοητές του θεωρητικού ανθρώπου.  Ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια διαρκή υπενθύμιση ότι υπάρχει ένα πράγμα που το λέμε ανθρώπου αρετή και μας παρακινεί να σκεφτόμαστε σαν τι πρέπει να είναι αυτή η αρετή και πως μπορούμε να την επιτύχουμε στην εποχή μας που όλο είναι εμπόριο μηχανές και βιομηχανία. 

 Ο Σωκράτης, ανήκει σ’ αυτούς τους ανυπέρβλητους στοχαστές που επεδίωξε να πραγματοποιήσουν το ιδανικό που ονειρευόμεθα. Θέλησε σε μία τεράστια περίπτυξη να αγκαλιάσει και να ενώσει  όλες τις δυνάμεις της ψυχής και της σκέψεως, της πείρας και της παρατηρήσεως, τον ορθολογισμό και την πίστη, για να εξυπηρετήσει να αφυπνίσει και να καταστήσει καλύτερους τους ανθρώπους. Για τον Σωκράτη δεν είναι υπέρτατη αξία η ζωή αλλά η ποιοτική ζωή..

 Στοχάστηκε στην πέτρα της υπομονής και αμφισβήτησε τα πάντα ξαλάφρωσε το πνεύμα από την φθαρτή ύλη και τις ανούσιες απαιτήσεις της, κατέβασε από το ουρανό την φιλοσοφία και την έκανε κτήμα των ανθρώπων, αναζήτησε την αλήθεια και άφησε τα πολιτικά ροκανίδια να πέσουν με πάταγο κάτω.

 Ο υπερήλικας φιλόσοφος με το αγέρωχο ύφος και τον άτρομο χαρακτήρα αυτός ο απρόβλεπτος άνθρωπος,  περιφερόταν ξυπόλητος κάθε ημέρα στην αγορά στις παλαίστρες στα γυμναστήρια στα συμπόσια και δίδασκε αρετή και σοφία. Ταυτόχρονα όταν χρειαζόταν  με την ειρωνεία του δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί πολιτικούς, σοφιστές, ποιητές, πλούσιους, δικαστές, δήμο και πολίτευμα. Τσιμπούσε τους Αθηναίους και τους υπενθύμιζε τα λάθη τους τις παραλείψεις τους, τα σφάλματά τους, τις μηδαμινότητες τους τις μικρότητές τους, και εν πολλοίς την ανηθικότητά τους.

 Δυστυχώς όμως απευθύνονταν σε πολίτες  της γενιάς του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι οποίοι ζούσαν σε κατάσταση προϊούσας παρακμής, (όπως και σήμερα) όπου τα πάντα θεωρούνταν «ατομικό δικαίωμα». (όπως και σήμερα). Και, παρότι ο Σωκράτης τους προειδοποιούσε ως ενοχλητική αλογόμυγα για τα επερχόμενα δεινά, δεν συνήλθαν. Τον καταδίκασαν σε θάνατο και γλύτωσαν από τα τσιμπήματά του όμως δεν γλύτωσαν από τη φρενήρη πορεία στον κατήφορο της παρακμής.

 90 χρόνια μετά τον θάνατο του Σωκράτη, η άλλοτε λαμπρή «Αθηναϊκή Δημοκρατία», περιήλθε στο έσχατο σημείο παραλυσίας και διάλυσης.

Ο λόγος;;; Έλειπε ένας Σωκράτης. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου