Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Παραίτηση-βόμβα στην έρευνα για Πετσίτη και Λαυρεντιάδη – Αναπάντητα ερωτήματα για επιχειρούμενη συγκάλυψη της υπόθεσης

Παραίτηση-βόμβα στην έρευνα για Πετσίτη και Λαυρεντιάδη – Αναπάντητα ερωτήματα για επιχειρούμενη συγκάλυψη της υπόθεσης
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η έρευνα της σκανδαλώδους υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Μανώλης Πετσίτης.  
Αποτέλεσμα εικόνας για Μανώλης Πετσίτης με τσιπρα
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η εν λόγω έρευνα παίρνει νέα τροπή μετά την παραίτηση-βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, και μάλιστα με σοβαρές αιχμές....
για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων τού εν λόγω στελέχους.  Σε επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.  Απομάκρυνση ενώ ερευνώνται «εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις»  Όπως αναφέρει ο παραιτηθείς προϊστάμενος, η απομάκρυνσή του από την κυρία Ζαΐρξ-Αρκουλή «λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής (…), και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».  Από το απόσπασμα της παραίτησης προκύπτει ότι ο προϊστάμενος έχει ήδη παραδώσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πόρισμά του για την ELFE στην κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους.  Δηλαδή για τα στελέχη της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον Μανόλη Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.  Ακόμα και ανώτερα στελέχη της Αρχής εξεπλάγησαν με τη μετακίνηση του προϊσταμένου, ο οποίος μάλιστα είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τον χρόνο λήψης της απόφασης από την κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, που είναι και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.  Ο δε προϊστάμενος που μετακινήθηκε δηλώνει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησης ότι εξεπλάγη από την απόφαση, ιδίως αφού «εσείς η ίδια (σ.σ.: η κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή) αναγνωρίσατε (…) ότι έχω χειριστεί με επιτυχία ευαίσθητες υποθέσεις, κατά την αξιολόγησή μου η οποία υπήρξε άριστη (10)».  Ολόκληρη η αναφορά-αίτηση:
Αναπάντητα ερωτήματα  

Κατόπιν των ανωτέρω, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», προκύπτουν τα εξής 4 ερωτήματα:  Πώς θα αξιοποιηθούν οι εισηγήσεις που ήδη έχει στα συρτάρια της η κυρία Ζαΐρη και οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να είχαν ήδη τροφοδοτήσει τις εισαγγελικές έρευνες; Για ποιους λόγους κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του στελέχους από το Τμήμα Ερευνών σε μία κρίσιμη φάση της διερεύνησης της υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, όταν η ίδια η κυρία Ζαΐρη τον είχε επιβραβεύσει στις αρχές του 2019 με άριστο βαθμό αξιολόγησης; Πριν από 2 εβδομάδες και εν μέσω καταγγελιών από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις στην έρευνα, διέρρευσαν πληροφορίες από την Αρχή ότι είχε ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων και ότι κεντρικά πρόσωπα όλων των πραναφερόμενων ενεργειών είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρώην δ.σ. της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος και ο Μανόλης Πετσίτης. Έχουν ανοιχθεί οι σχετικοί λογαριασμοί και αν ναι, τα σχετικά ευρήματα περιλαμβάνονται στο πόρισμα του παραιτηθέντος στελέχους της Αρχής; Εάν πράγματι υπάρχει έτοιμο πόρισμα και εισηγήσεις (και όχι απλά πληροφοριακά δελτία), όπως αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης, τι σκοπεύει να κάνει η επικεφαλής της Αρχής για τη διερεύνηση της υπόθεσης και πότε θα στείλει το υλικό στους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει τις διώξεις; Υπενθυμίζεται ότι ο «καυτός» φάκελος της ΔΕΠΑ έφτασε στην Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου 2018 μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την αδράνεια που φέρεται να επέδειξε η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατά το διάστημα 2015-2017 για τη μείωση των οφειλών της εταιρείας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη. Ήξεραν οι υπουργοί  Νωρίτερα, η Δικαιοσύνη είχε ασκήσει διώξεις σε μέλη της διοίκησης της ΔΕΠΑ εκείνης της περιόδου, ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής για το άνοιγμα λογαριασμών των προσώπων που φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.  Από τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ προέκυπτε ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πλήρη ενημέρωση για τη διόγκωση των χρεών της ELFE, αλλά δεν έπραξαν τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου