Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Τραγωδία στο Μάτι: «Χωριό-φάντασμα», ένα χρόνο μετά - Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Φωτογραφικό οδοιπορικό από το EPA: 102 νεκροί, 200 τραυματίες, 1.000 σπίτια και 300 αυτοκίνητα «παρανάλωμα του πυρός» - Το χθες και το σήμερα όσων έμειναν πίσω

Ένας χρόνος -και δύο μήνες- πέρασαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 102 νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες. Οι μνήμες είναι νωπές, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί -και, πιθανότατα, δεν θα επουλωθούν ποτέ- και οι εικόνες με τους ανθρώπους να τρέχουν προς τη θάλασσα, αναζητώντας καταφύγιο από την πύρινη λαίλαπα, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Ήταν η χειρότερη φωτιά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια στην Ελλάδα, γράφει το EPA (European PressPhoto Agency), που επιχειρεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο πολύπαθο Μάτι, ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Περισσότερα από 1.000 σπίτια και πάνω από 300 αυτοκίνητα έγιαν κυριολεκτικά στάχτη, επισημαίνει, κάνοντας έναν απολογισμό όχι μόνο των ανθρώπινων απωλειών, αλλά και των υλικών ζημιών που άφησε πίσω της η φονική φωτιά.

Το «χωριό-φάντασμα», όπως γράφει το EPA, εγκαταλείφθηκε στους μήνες που ακολούθησαν την τραγωδία τόσο από πολλούς παραθεριστές, όσο και από ανθρώπους που κατοικούσαν μόνιμα εκεί. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές, με τον φωτογράφο Γιάννη Κολεσίδη να χρησιμοποιεί ένα έξυπνο «τρικ»: φωτογραφίζει 16 διαφορετικά σημεία στο Μάτι, έτσι όπως είναι σήμερα, ενώ κρατά στα χέρια του μια εικόνα του πώς ήταν, αντίστοιχα, τα ίδια σημεία, τις ημέρες αμέσως μετά την ανείπωτη τραγωδία του καλοκαιριού του 2018.

Όλος ο πόνος, η φρίκη, η απόγνωση και η ερήμωση «περνάνε» μέσα από τον φακό του. Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες:

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου