Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι Ελληνες παντού προοδεύουν.Το εστιατόριο του Μανώλη και της Νίκης στο Lewiston των Ηνωμένων Πολιτειών



Ο Μανώλης και η Νίκη είναι παντρεμένοι και έχουν δύο κόρες. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα όπως πολλοί άλλοι και να εγκατασταθούν στις Η.Π.Α. για μια καλύτερη τύχη. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι διότι τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν για μια καλύτερη τύχη και εγκατάσταση σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Ο Μανώλης και η Νίκη εγκαταστάθηκαν στο Lewiston των Η.Π.Α. όπου έχουν ανοίξει ένα ελληνικό εστιατόριο το οποίο μάλιστα πάει καλά.

Όπως μου περιγράφει ο Μανώλης με την συνομιλία που είχαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail):

Δούλευα στο Λιμενικό στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών. Είχα κλείσει 10ετία σχεδόν μέχρι να αποφασίσω να κάνω το βήμα. Δύσκολη απόφαση γιατί είμαι φανατικός Έλληνας. Πατριώτης. Τόσα χρόνια στην δουλειά και έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων 4 χρόνια στην Λευκάδα και 2 χρόνια στα Χανιά, έχω κάνει πολλούς φίλους, φίλους που έχουμε δεθεί κάτω από δύσκολες καταστάσεις. Την απόφαση να μετακομίσουμε την πήρα με την γυναίκα μου μόλις έμεινε έγκυος στην 2η μας κόρη. Ήδη τα έξοδα υπερκάλυπταν τα έσοδα. Με την υπηρεσία μου, δεύτερη δουλειά εκτός από νύχτα (και αυτό δύσκολο λόγω των συχνών αποσπάσεων) ήταν αδύνατο να βρω. Έβλεπα τα πράγματα στη Πατρίδα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δυστυχώς οι κυβερνώντες και όχι μόνο τα έχουν ξεπουλήσει όλα. Η κατάσταση χειροτερεύει όσο πάει.
Έχω όνειρα για τα παιδιά μου και για μένα. Όχι τίποτα τρελό, απλά πράγματα. Ένα σπιτάκι, ένα κήπο. Και να μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Με αξίες και ιδανικά, και χωρίς να τους δημιουργηθούν παιδικά τραύματα. Δυστυχώς τιπτα από αυτά δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω.
Σπίτι όπως καταλαβαίνεις για να αγοράσουμε με χώρο για ένα κήπο, να μπορούν να τρώνε κάτι χωρίς φάρμακα και ορμόνες, εκτός πόλης φυσικά, θέλαμε τουλάχιστον 150.000. για να πάρω τέτοιο δάνειο έπρεπε να δίνω δόση 800 ευρώ τον μήνα. Πώς να μπορέσω όταν βενζίνες super market γάλατα, και όλα τα άκρως απαραίτητα ξεπερνάγανε κατά πολύ τα έσοδα εμένα και της γυναίκας?

Αξίες και ιδανικά, ότι και να τους μετέδιδα εγώ θα τα ακύρωναν στο σχολείο. Στην γειτονιά όπου έμενα είχαμε 3 παιδάκια που κάνανε πολύ παρέα με την κόρη μου. Ειλικρινά δεν το πίστευα αυτό που άκουγα. Η παιδεία στο σχολείο είναι ανύπαρκτη. Αυτό που μαθαίνουν είναι πως να επιβιώνουν μέσα από ένα διεφθαρμένο κόσμο. Οι δάσκαλοι, στην πλειοψηφία τους, απλοί υπάλληλοι. Να βγει το μεροκάματο.

Η γυναίκα μου έκανε μάθημα σε φροντιστήριο Αγγλικών. Οι μαθητές τις, απογοητευμένοι, να ψάχνουν να φύγουν από την Ελλάδα. Να διαβάζουν όλη την ημέρα, χωρίς ελεύθερο χρόνο, και σαν αντάλλαγμα να βγουν με ένα πτυχίο χωρίς δουλειά. Όταν ένα παιδί δεν παίξει μικρό, δεν χαρεί την παιδική ηλικία, θα βγει προβληματικό, θα βγει ανώριμος ενήλικας. Όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ καλά και να κάνω το μεγάλο βήμα.

Η γυναίκα μου Ελληνίδα μεγαλωμένη στην Αμερική. Σε μια χώρα που η παιδεία είναι πολύ μπροστά από την δικιά μας. Όπου άμα δουλέψεις, θα βγάλεις λεφτά, χωρίς να κλέβεις, χωρίς να αναγκαστείς να γίνεις διεφθαρμένος. Σε μια χώρα όπου αν οι κόρες μου θελήσουν να σπουδάσουν κάτι, θα το σπουδάσουν, και αν δεν γίνουν ταμπέλες θα προκόψουν.
Αυτά σαν κίνητρα ήταν αρκετά για εμένα. Ναι, χάνω τον ήλιο, την θάλασσα, χάνω το ψαράκι, χάνω τις βόλτες στην πόλη, στις καφετέριες που και που, χάνω την Ελληνική φύση, αλλά... οι κόρες μου έχουν προτεραιότητα.

Έτσι, αποφασίζω και φεύγω. Τον Αύγουστο του 2010, πριν μερικούς μήνες έφυγα για πάντα από την Πατρίδα. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή, άμα γεράσω, θα επιστρέφω για διακοπές. Ήρθα και άνοιξα ένα εστιατόριο στο Maine, στο Lewiston. Ευτυχώς έχει μια μικρή Ελληνική κοινότητα, έχει Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τουλάχιστον δεν θα χάσουμε επαφή τελείως.

Από τον Σεπτέμβρη όπου άρχισα να διαμορφώνω το μαγαζί έχω κάνει τον ηλεκτρολόγο, τον πλακατζή, τον ξυλουργό, τον υδραυλικό, τα πάντα. Βλέπεις εδώ τα μεροκάματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην καλύτερη περίπτωση να βρεις κάποιον να σου κάνει κάποια εργασία από 20$ την ώρα. Ναι την ώρα! Ο ψυκτικός για να μου φτιάξει έναν καταψύκτη ήθελε 60$ την ώρα!!!!! Οπότε καταλαβαίνεις έγινα μάστορας θέλοντας και μη!!!


Το
εστιατόριο είναι ένας τελείως διαφορετικός τομέας δουλειάς. Το να είναι επιχειρηματίας είναι τελείως διαφορετικό από το να είσαι στρατιωτικός. Δεν εκ τελείς απλά διαταγές. Πρέπει να προβλέπεις, να σχεδιάζεις την κάθε σου κίνηση. Το λάθος, το πληρώνεις, και πολλές φορές, ειδικά στα εστιατόρια άμα φερθείς λάθος η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Διαβάζοντας, βλέποντας γύρω μου, άρχισα να στήνω ένα ένα όλα τα κομμάτια της επιχείρησης. Προσωπικό, προμηθευτές, προώθηση και διαφήμιση, είναι πράγματα που τρώνε πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια.

Το μαγαζί δουλεύει τώρα 3 μήνες. Ακόμα έχω πάρα πολλά να μάθω. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στο τι ζητάει ο κόσμος. Άνοιξα πρωινό και μεσημεριανό πρώτα, έχοντας κάποια Ελληνικά πιάτα παράλληλα με τα κλασσικά αμερικάνικα. Εδώ ο κόσμος παρότι είναι σε μια χώρα αποκλειστικά μεταναστών, έχει μάθει σε ένα τρόπο ζωής και δεν αλλάζει εύκολα. Δεν θα δοκιμάσει εύκολα το παστίτσιο. Θα δοκιμάσει μόνο ότι έχει ακούσει. Γύρο, σπανακόπιτα, τζατζίκι. Μέχρι στιγμής όλα τα σχόλια είναι θετικά. Έρχεται συνέχεια καινούριος κόσμος, έρχονται και ξανά παλιοί πελάτες. Κάθε εβδομάδα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μόλις πριν μια εβδομάδα ετοίμασα μια πρόχειρη σελίδα και ένα λογαριασμό του μαγαζιού στο facebook.

Δεν άνοιξα για βραδινό γιατί είναι πιο δύσκολο. Ήθελα να αποκτήσω την εμπειρία πρώτα. Αυτή την στιγμή, και μετά από απαιτήσεις από πελάτες, ετοιμάζω βραδινό. Θα έχω μια φορά τον μήνα greek night!! Ελληνική μουσική και μόνο ελληνικά φαγητά.



Να ευχηθώ στον Μανώλη και την Νίκη ότι καλύτερο για την καινούργια του αρχή και ότι καλύτερο για τις δουλειές σου. Δυστυχώς δεν έχω την πολυτέλεια να σε επισκεφτώ όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες που διαμένουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φημίζονται για το υπαρκτό ελληνικό στοιχείο εκεί, οπότε εύχομαι να βρεις καινούργιους φίλους και να αναπτύξεις ένα καλό πελατολόγιο!

Η διεύθυνση του εστιατορίου του Μανώλη είναι
Niky's Restaurant
Greek Dishes along with Wraps, Burgers, Italians, Pizza and Sandwiches
30 Lowell Street, Lewiston, ME, 04240
Τηλ: 207-376-4933

Από την αμερικάνικη τοπική εφημερίδα Sun Journal
Manolis and Niky Karamousadakis have opened a new business on Lowell Street in Lewiston. The Greek-American restaurant is open for breakfast and lunch as well as offering a catering business. It is located in the former That's a Wrap site behind the former Knapp Shoe Building in Lewiston.

Russ Dillingham/Sun Journal

Από τοπικό blog: Excellent Authentic Greek Food in L/A!
Last time I visited my grandmother, she told me about Niky’s, a new Greek restaurant located at 30 Lowell Street in Lewiston, Maine. Knowing about my love for Greek food, she gave me a copy of the menu. On Saturday we finally made our way over to Niky’s for the first of what I believe will be many visits.

I had a difficult time deciding what to order, and kept bouncing back and forth between several choices: spanakopita, mousaka, keftedakia, pastichio, or the gyro. I ended up ordering the Gyro which was served up warm, with the best tzatziki sauce I have ever had!.......

Posted on February 20, 2011 by Kellie


Η ιστοσελίδα του Μανώλη: www.letseat.at/nikysrestaurant
Η σελίδα στο facebook: www.facebook.com/nikysrestaurant
Review τοπικής εφημερίδας: www.sunjournal.com/business/story/970657
Ανάρτηση σε τοπικό blog: www.kelliesbelly.com/2011/02/excellent-authentic-greek-food-in-la/#more-3679

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου