Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο κρυμμένος πλούτος της χώρας!

Δεν είναι υπερβολή: από τα 50 δισ. ευρώ που αναζητούνται για τη δραστική µείωση του δηµοσίου χρέους στην προσεχή τετραετία τουλάχιστον τα 10… βρίσκονται ήδη στα χέρια του Δηµοσίου. Η διατύπωση «βρίσκονται στα χέρια» δεν χρησιµοποιείται τυχαία. Πρόκειται για πλούτο τον οποίο το ελληνικό κράτος έχει στη διάθεσή του αλλά όχι και στα ταµεία του! Τι ακριβώς σηµαίνει αυτό θα το διαπιστώσει ο αναγνώστης µε όσα αποκαλύπτονται σήµερα στην έρευνα των «ΝΕΩΝ» για τα Εθνικά Κληροδοτήµατα (σελ. 20, 37). Τεράστιες περιουσίες σε κινητές και ακίνητες αξίες που διατέθηκαν από σπουδαίους Ελληνες στο Δηµόσιο για να καλύψει ανάγκες και υποχρεώσεις του µένουν επί δεκαετίες αναξιοποίητες.

Συχνά µάλιστα είτε αγνοείται η τύχη τους είτε έχουν περιέλθει στη διαχείριση αετονύχηδων είτε χρησιµοποιούνται για σκοπούς που δεν έχουν σχέση µε τη βούληση του διαθέτη.
Εκ παραλλήλου υπάρχουν, πολύ συχνά σε καταθέσεις µετρητών, οι καθόλου ευκαταφρόνητες περιουσίες εκλιπόντων εύπορων συµπατριωτών µας που δεν άφησαν κληρονόµους. Κι αυτές χάνονται στα γρανάζια της πεπαλαιωµένης νοµοθεσίας, της αδιαφορίας ή της σκοπιµότητας.
Κι όµως. Με στοιχειώδη µέριµναόλα αυτά θα συµβάλουν άµεσα καιθεαµατικά στην προσπάθεια της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αρκεί βεβαίως η κυβέρνηση να το εννοεί ότι είναι αποφασισµένη να κάνει αυτό που δηλώνουν οι εκπρόσωποί της στην έρευνα:
Να καταγράψει και να αξιοποιήσει µε διαφανή και αποτελεσµατικό τρόπο αυτή την υπαρκτή εθνική περιουσία που βρίσκεται σε σχολάζουσα κατάσταση από δεκαετίες.
Πρόκειται για πόρους που µένουν «κρυµµένοι». Και δεν είναι οι µόνοι.
Στον κρατικό µηχανισµό υπάρχουν «κρυφές» πηγές από τις οποίες µπορούν να αντληθούν έσοδα που δεν είχαν υπολογιστεί ώς τώρα.
Αυτές οι πηγές δεν βρίσκονται κρυµµένες µόνο στο περιουσιολόγιο του Δηµοσίου.
Υπάρχουν και στο εξοδολόγιο των υπουργείων.
Δηλαδή στους κωδικούς των προϋπολογισµών τους, όπου εξακολουθούν να εγγράφονται περιττές δαπάνες.
Το θέµα ετέθη µάλιστα σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη την περασµένη Παρασκευή.
Στην οποία προέκυψε ότι η εσωτερική αναδιάρθρωση των δαπανών κατά υπουργείο και κατά τοµέα µπορεί να απελευθερώσει πόρους. (Ρεπορτάζ στη σελ. 19). Αρκεί βεβαίως να παραµεριστούν οι συνήθεις δυσπραγίες της κρατικής γραφειοκρατίας.
Αλλά και η ενδεχόµενη απροθυµία υπουργών να περιστείλουν, για λόγους… κύρους, ψηφοθηρίας ή ιδεολογικών εµµονών, δαπάνες για δράσεις εκ τωνπραγµάτων αχρείαστες.


gdailynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου