Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

European Goldfields: "Θησαυρός τα μεταλλεία Κασσάνδρας"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου - Μέσα στο 2011 εκτιμά ο Καναδός πρόεδρος της European Goldfields Martyn Konig ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου εκμετάλλευσης χρυσού στη Χαλκιδική, το οποίο βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε διαδικασία διαβούλευσης. Ο επικεφαλής της εταιρείας που ελέγχει κατά 95% την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. -παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας- σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2010, το μεταλλείο στο Στρατώνι παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο τριετίας.

Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του «βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων», σε συνδυασμό με τα περίπου επτά εκατ. ουγκιών χρυσού που έχουν ανακαλυφθεί στα μεταλλεία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής- έχει επικρατήσει να αποκαλούνται Μεταλλεία Κασσάνδρας- αποτελούν τους «παράγοντες επιτυχίας» της επένδυσης αρχικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ.
Από τα συνολικά τρία μεταλλεία στην Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και το Στρατώνι, η δραστηριότητα της European Goldfields περιορίστηκε το 2010 στο τελευταίο, με τις πωλήσεις εμπλουτισμένων μεταλλευμάτων χρυσού από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας να έχουν σταματήσει τέλη του 2009. Σχετικά με το μεταλλείο των Σκουριών, το business plan της εταιρείας προβλέπει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του.


«Εξαιρετικές επιδόσεις»
«Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις του μεταλλείου Στρατωνίου ήταν οι καλύτερες από το 2007, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης των τιμών των μεταλλευμάτων» ανέφερε ο κ. Konig.
Από τις αρχές έως τα τέλη του έτους, η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά αυξήθηκε από περίπου 1.120 δολάρια στα 1.380 δολάρια.
Κατά την περυσινή χρήση, από τη δραστηριότητα στο Στρατώνι, η European Goldfields κατέγραψε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 13 εκατ. δολαρίων και ακαθάριστη κερδοφορία 5,5, εκατ. δολαρίων.


Αδειοδότηση
«Κλειδί» για την υλοποίηση του business plan της καναδέζικης εταιρείας είναι η έγκριση της τελικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η αδειοδότηση των μεταλλείων.
Με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου η διαβούλευση μεταφέρθηκε τον Ιανούαριο από την Χαλκιδική στην Αθήνα, ωστόσο η σχετική διαδικασία προχωράει με ρυθμούς σαλίγκαρου. Και αυτό την στιγμή που το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της επένδυσης.
Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη στις αρχές Φεβρουαρίου δήλωσε στο Capital.gr ότι η διαδικασία της διαβούλευσης «προβλέπεται ότι σύντομα θα συνεχισθεί με γοργό ρυθμό και χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί άμεσα στους εμπλεκόμενους».
Ωστόσο, μέχρι σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει προχωρήσει σε διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί η επένδυση, της οποίας η αξία τοποθετείται στα 8-12 δισ. ευρώ (για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας).
Το business plan της εταιρείας προβλέπει όχι μόνο την υλοποίηση εργασιών εξόρυξης στα μεταλλεία Κασσάνδρας, αλλά και την αναβάθμιση του λιμένα Στρατωνίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός (συμμετέχει με 95% η European Goldfields και με 5% ο Άκτωρ) σύναψε τον περασμένο Δεκέμβριο ομολογιακό ύψους 300 εκατ. δολαρίων διάρκειας επτά ετών.
Κατά τη χρήση του 2010, η καναδική εταιρεία εμφάνισε, από το σύνολο της δραστηριότητάς της, κύκλο εργασιών 49,9 εκατ. δολαρίων, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν στα 4,8 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την Ελλάδα, η European Goldfields διαθέτει έργα χρυσού στη Ρουμανία και την Τουρκία.


capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου