Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Οι 15 φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις συντάξεις

Οι 15 φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις συντάξεις
Για να τις θυμηθεί και η συμπαθής γιαγιά στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι 15 φορές που μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις συντάξεις, το διάστημα 2015-2019, με αριθμούς και ημερομηνίες.
Η τακτική να προτάσσει κανείς ακριβώς αυτό για το οποίο είναι υπόλογος έχει αποδειχθεί αποτελεσματική επικοινωνιακά και έχει
χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αυτές τις εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σποτ της Ρένας Δούρου, το οποίο έχει ως φόντο το καμένο Μάτι με τους 102 νεκρούς. Αντίστοιχο παράδειγμα το σποτ με τις συντάξεις. Όπου μία γιαγιά λέει αποκαμωμένα «ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μου έκοψαν τη σύνταξη… πάνω από 10. Και μια μέρα ακούω «καμία περικοπή στις συντάξεις από 1.1.2019»». Αυτό το οποίο παραλείπει να αναφέρει το σποτ είναι οι 15 φορές που μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τις συντάξεις το διάστημα 2015-2019.
Ας τις μετρήσουμε:
1. Οι περικοπές ξεκίνησαν με την περίφημη εγκύκλιο του Παύλου Χαϊκάλη, όταν –λίγοι το θυμούνται- είχε οριστεί υφυπουργός Εργασίας. Η πρώτη εγκύκλιος που είχε εκδώσει μείωνε το ύψος των κατώτατων συντάξεων.
2. Με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα.
Σχετικα
ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η παρακράτηση οφειλών σε νέες συντάξεις αναπήρων
ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η παρακράτηση οφειλών σε νέες συντάξεις αναπήρων
3. Το καλοκαίρι του 2016 με τον επαναϋπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου μειώθηκαν σε 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές. Να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 7.9.2016:  είναι ακριβές αυτό που λέτε υπήρχαν περικοπές που ξεπέρασαν το 40%». Είναι χαρακτηριστικό ότι  η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιβλήθηκε το 2014 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μείωνε τις επικουρικές κατά μόλις 5,2%.
4. Την ίδια χρόνια οι μειώσεις άγγιξαν πια και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, το ΕΚΑΣ μειώθηκε σε 160.000 αρχικά χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα ψηφίστηκε η σταδιακή πλήρης κατάργησή του. Από τα 230 ευρώ που ήταν το 2014, πλέον ανέρχεται σε 12 ευρώ και είναι η τελευταία χρονιά καταβολής του.
5. Ταυτόχρονα έγιναν μειώσεις έως και 60% στα μερίσματα- οι επικουρικές- των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η καταβολή τους έγινε 3μηνιαία.
Σχετικα
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου
6. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% -τουλάχιστον- λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου)
7. Με τον ίδιο νόμο επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Οκτώβριο, το «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και των 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
8. Την ίδια χρονιά, το 2016, μειώθηκε το ποσοστό των συντάξεων χηρείας από το 70% στο 50% και επιβλήθηκαν αυστηρότερα κριτήρια, αφού τέθηκε πλέον το όριο ηλικίας στα 55 έτη. Καταργήθηκε μόλις πριν 2 μήνες και οι συντάξεις επέστρεψαν στο ύψος που ήταν το 2014.
9. Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκε περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται.
10. Ταυτόχρονα έγιναν σημαντικές μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
11. Ο μαθηματικός τύπος που έφερε η κυβέρνηση οδήγησε σε περικοπές από 15%-20% στα εφάπαξ.
12. Την ίδια χρονιά έγινε δραματική μείωση των νέων αναπηρικών συντάξεων όσων έβγαιναν μετά την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου.
13. Θεσπίστηκε εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ. Ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαΐου, ίσχυσε από 1/1/2017).
14. Με το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε αύξηση της εισφοράς υγείας σε όλες τις κύριες συντάξεις από το 4% σε 6%, κάτι που οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).
15. Παράλληλα θεσπίστηκε νέα εισφορά υπέρ υγείας 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αυτό οδήγησε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ).
Εν κατακλείδι, κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί εύστοχη επικοινωνιακή τακτική να προτάσσεις το μειονέκτημά σου. Όχι όμως στις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να ανασύρει ημερομηνίες και αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου