Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Τι σημαίνει η μεγαλειώδης ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Πως επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά. ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

«Ηχηρό χαστούκι» στον έως τώρα αήττητο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η ξεκάθαρη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Εκτός από την καθαρή διαφορά (54% έναντι 45% για τον Γιλντιρίμ) το στοιχείο που καθορίζει το μέγεθος της ήττας του Ερντογάν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης...
και οικονομικού κέντρου της Τουρκίας έφθασαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα στις κάλπες. Προηγήθηκε ένα ολόκληρο συνταγματικό πραξικόπημα εκ μέρους του σουλτάνου της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλε την επανάληψη των εκλογών αρνούμενος να αποδεχθεί την ήττα του με Γιλντιρίμ με οριακή διαφορά, µόλις… 0,16% ή 13.000 ψήφων σε σύνολο περίπου 8,5 εκατοµµυρίων πολιτών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 31 Μαρτίου.

Μάταια η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».
Οι επαναληπτικές εκλογές διενεργήθηκαν μέσα σε ένα δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα -ακόμα και οι ψηφοφόροι του Ερντογάν αντιλαμβάνονταν τη μεθόδευση εκ μέρους του- οδηγώντας τον Εκρέμ Ιμάμογλου σε έναν πραγματικό θρίαμβο.
Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αναλύσεις τους επισημαίνουν το γεγονός ότι το κυβερνών AKP ηττάται για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Ο Ερντογάν αρχίζει να χάνει» είναι ο εμφατικός τίτλος που έδωσε το BBC σε ανταπόκρισή του από την Πόλη, συμφωνώντας εμμέσως με τη διαπίστωση του Ιμάμογλου ο οποίος χαρακτήρισε τη νίκη του: «Νέα αρχή για την Τουρκία».

«Κολοσσιαία ήττα για τον Ερντογάν»

«Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας. «Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του».
Διότι πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, προσθέτει ο καθηγητής και εξηγεί: «Οποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία» συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002», τονίζει ο καθηγητής.
Δεκάδες οπαδοί του AKP συγκεντρώθηκαν μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν, το στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία οι συντηρητικοί ισλαμιστές ελέγχουν εδώ και 25 χρόνια. Σημαντικό ρόλο για την ήττα τους έπαιξε αδιαμφισβήτητα η δυσχερής οικονομική κατάσταση, ο πληθωρισμός στο 20%, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η εκτίναξη ανεργίας.

Συνασπισμός των αντιπάλων του Ερντογάν

Η εκ των προέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και η ήττα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν από την υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αντιπολίτευση αποτελούν νίκη των Κούρδων και του κόμματός της.
Οπως και τον Μάρτιο, το HDP κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, αγνοώντας την έκκληση για ουδετερότητα που απηύθυνε από την φυλακή ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Εκτός του HDP, ο Εκρέμ Ιμάμογλου , που προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έλαβε την υποστήριξη και των εθνικιστών του Iyi, συνασπίζοντας γύρω του όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Τα δύο σενάρια για την Ελλάδα

Οι όποιες αλλαγές σημειωθούν στα πολιτικά πράγματα της γείτονος είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε περίοδο έντασης και προκλήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι τα πιθανά σενάρια σε σχέση με την χώρα μας. Το πρώτο -και απευκταίο- σενάριο είναι να παραμείνει ο Ερντογάν στη σκληρή γραμμή της τεχνητής έντασης, τόσο σε Αιγαίο όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να στρέψει την προσοχή μακριά από την παταγώδη ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος κατηγορώντας τον Ιμάμογλου ότι έχει ελληνική καταγωγή, και πως η νίκη του θα χαρίσει χαρά στους Έλληνες.
Το δεύτερο σενάριο είναι να προσπαθήσει να προσεγγίσει και να προσεταιριστεί τον Ιμάμογλου, όπως έκανε στο παρελθόν και με τους Κούρδους. Αφού δεν μπόρεσε να τον νικήσει θα βρει τρόπους προσέγγισης με τους οποίους και οι δυο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες.
Άλλωστε, και ο Ιμάμογλου, λίγη ώρα μετά τη νίκη του δήλωσε -σε μια ένδειξη καλής θέλησης- «κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.
Βεβαίως το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο και μπορούν να συμβούν και τα δυο ταυτόχρονα ή και διαδοχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου