Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΨΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι ΠΡΙΝ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ! Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει από τη φυλακή την 17Ν


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα άλλα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης κατοχυρώνουν από την 1η Ιουλίου δικαίωμα αποφυλάκισης

Δικαίωμα αποφυλάκισης στους πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα άλλα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Νοέμβριο του 2017 και μετά, όταν άρχισαν να χορηγούνται τακτικές άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε μία τεράστια συζήτηση για το εάν οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα στην άδεια και, συνεπώς, την υφ’ όρον απόλυση.

Για το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές κρίσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου και του Αρείου Πάγου. Με το υφιστάμενο καθεστώς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στους πολυϊσοβίτες και στο δικαίωμά τους στην άδεια ή την υφ’ όρον απόλυση. Αυτό το «κενό» ήρθε να καλύψει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 105Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».

Πρόκειται για μια διάταξη στην οποία είναι δεδομένο πως θα «πατήσουν» οι καταδικασθέντες για τη δράση τους στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» προκειμένου να βγουν από τις φυλακές, καθώς ξεκάθαρα ορίζεται πως και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν παραμείνει στις φυλακές 25 έτη. Ταυτόχρονα, οι πολυϊσοβίτες κρατούμενοι για τη δράση τους στην τρομοκρατική οργάνωση μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης του άρθρου 110Α, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απολυθούν με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν παραμείνει 16 έτη στις φυλακές! Πλέον, τα μέλη της «17 Νοέμβρη», πλην του Χριστόδουλου Ξηρού που ήταν δραπέτης επί ένα έτος, έχουν συμπληρώσει αυτό το χρονικό όριο, καθώς φυλακίστηκαν το 2002. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους.

Βέβαια, γεννάται ένα σοβαρό νομικό ζήτημα σχετικά με το εάν στην προκειμένη περίπτωση των μελών της «17 Νοέμβρη» πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος ή ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 465 του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 για τους καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εφαρμόζονται οι προϋπάρχουσες διατάξεις για την υφ´ όρον απόλυση. Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Οι διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».

Με βάση αυτά τα δύο άρθρα, είναι δεδομένο πως θα δοθεί «μάχη» τα επόμενα χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα αποφυλάκισης των μελών της «17 Νοέμβρη» για το ποια διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωσή τους. Πάντως, αυτή τη στιγμή, βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, προ του νέου Ποινικού Κώδικα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του το 2021, όταν θα έχει συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής παραμονής στις φυλακές, καθώς αυτό το όριο ορίζεται για την ισόβια κάθειρξη.

Σε άλλη κατηγορία ανήκει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή 17 φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο κρατούμενος διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ισοβίτες, μπορούσε να αιτηθεί υφ’ όρον απόλυση μετά τη συμπλήρωση 15 ετών στις φυλακές λόγω της ηλικίας του. Ο Αλ. Γιωτόπουλος μέχρι σήμερα έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση, επικαλούμενος την ηλικία του και προβλήματα υγείας.

Βάσω Παλαιού
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου