Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

0 Σπύρος Σκούρας: Από το Σκουροχώρι της Ηλείας ο π. πρόεδρος της 20th Century Fox

Το διάβασα στο περιοδικό «Οι εικόνες», της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» κι έμεινα έκπληκτος. Δεν ήξερα ότι από το Σκουροχώρι του Πύργου Ηλείας, ήταν ο επί 14 χρόνια πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εταιρείες του κόσμου, την 20th Century Fox, ο Σπύρος Σκούρας.

Και προφανώς ούτε η δημοτική αρχή Πύργου θα το ξέρει, η οποία πλέον πρέπει να ψάξει και να μάθει περισσότερα για τον ίδιο και την οικογένειά του (σίγουρα απόγονοι δικοί του και των αδερφών του θα βρίσκονται στη περιοχή), και ίσως να τον τιμήσει, (μαζί και τους αδερφούς του), όπως κάνει με τόσους και τόσους άλλους…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, ο Σπύρος Σκούρας, μαζί με τα αδέρφια του Κάρολο και Γιώργο, εγκατέλειψαν τον βοσκό πατέρα τους και τα επτά αδέρφια τους για να δοκιμάσουν την τύχη τους στην «Αμέρικα» του 1910. Μέσα σε μια 10ετία κατάφεραν να έχουν 30 κινηματογραφικές αίθουσες σε ολόκληρο το Σεντ Λούις.
Στη δεκαετία του ’30 ο Σπύρος Σκούρας κατάφερε να εισχωρήσει στη Warner ξεκινώντας από μικρότερες διευθυντικές θέσεις, ενώ από το 1942 μέχρι το 1964 διετέλεσε πρόεδρος της 20th Century Fox, καταφέρνοντας να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής των ΗΠΑ.
«Φλογερός εραστής αλλά και διορατικός παρατηρητής των μεγάλων αλλαγών σε μια χώρα που άρχιζε να ηγείται των διεθνών εξελίξεων, ο Σκούρας ενίσχυσε τις ρίζες της ελληνικής διασποράς στην Αμερική (φήμες θέλουν τα έσοδα από την ταινία «The Bible» του Τζον Χιούστον να πηγαίνουν στην αρχιεπισκοπή του Ιακώβου ενώ σωρεία Ελλήνων έκαναν τα πρώτα βήματά τους στην Αμερική με τη βοήθεια του Σκούρα), έγινε υποστηρικτής του κόμματος των ρεπουμπλικάνων μαζεύοντας χρήματα από Έλληνες της Αμερικής κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, μίλησε σαν φίλος με τον Αιζενχάουερ και τον Νίξον και βρέθηκε στην κορυφή των «ισχυρών» της βιομηχανίας που επηρέασαν όσοι λίγοι τις δεκαετίες που ακολουθούσαν».
Την 10ετία του 1960 ο Σπύρος Σκούρας στράφηκε στη ναυτιλία, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διεθνή εφοπλιστική κοινότητα.
Λίγο πριν τα 80 του χρόνια, ο Σπύρος Σκούρας πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 16 Αυγούστου του 1971.
* Μετά την αποχώρηση του Σπύρου Σκούρα από την επιχείρηση των τριών αδερφών, ο Κάρολος και ο Γιώργος Σκούρας (επίσημα γνωστοί ως Τσαρλς και Τζορτζ Σκούρας) συνέχισαν να μεγεθύνουν την αυτοκρατορία των κινηματογραφικών αιθουσών. Ο Τζορτζ έγινε πρόεδρος των αιθουσών της United Artist και το 1952 προσχώρησε στην εταιρεία για τη δημιουργία ενός δικτύου διανομής και παραγωγής ταινιών. Ο Τσαρλς έγινε πρόεδρος της Fox στη Δυτική Ακτή και αργότερα ιδιοκτήτης της National Pictures, αλλά λίγο πριν το τέλος της ζωής του ενεπλάκη σε μια δίκη ως κατηγορούμενος, μαζί με πολλούς άλλους ιδιοκτήτες αιθουσών στην Αμερική, ότι δεν έδινε χώρο σε ανεξάρτητες ταινίες. Πέθανε πριν ξεκινήσει η δίκη.

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog "Ενδείξεις-Αποδείξεις"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου