Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κονίτσης Ανδρέας: “Δόξα της Ελλάδος η Επανάσταση του 1821″


Κονίτσης Ανδρέας
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
- Α -
Γυρνάμε  πίσω , 193 χρόνια, τότε που ακούστηκε το σύνθημα των επαναστατημένων Ελλήνων : « Ελευθερία η Θάνατος ». Δεν τους είχαν λυγίσει τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς . Ούτε τους είχαν αποθαρρύνει τα κατά καιρούς αποτυχημένα κινήματα , που οι συνέπειές τους ήταν τρομακτικές : Σφαγές , εξανδραποδισμοί , λεηλασίε, φωτιά και όλεθρος, όπως έγινε με τα περιβόητα «Ορλωφικά» το 1770. Τώρα , οι Έλληνες , με γενναίους οπλαρχηγούς και ψυχωμένα παλληκάρια , το είχαν πάρει απόφαση
: Η θα ζήσουν ελεύθεροι στην Πατρίδα τους  η θα πεθάνουν.  Γιατί το να έχουν στο κεφάλι τους τον σκληρό και αιμοβόρο Τούρκο , δεν μπορούσαν πια να το αντέξουν . Έτσι , όταν η Εκκλησία με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και άλλους γενναίους και εμπνευσμένους Επισκόπους και Κληρικούς και Μοναχούς , εκήρυξε την Επανάσταση , όλοι οι Έλληνες έδωσαν ολοπρόθυμα το « παρών » . Η Ελλάδα έπρεπε να αναστηθή μέσα από την τέφρα της .
- Β -
Έτσι , όταν άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες , φάνηκε καθαρά πως οι Επαναστάτες είχαν και πίστη δυνατή και καρδιά γενναία και θέληση για την νίκη αταλάντευτη . Γι’ αυτό , ούτε η σφαγή στην Χίο , ούτε η καταστροφή των Ψαρών σταμάτησαν τον αγώνα του Έθνους . Ο Εθνικός μας ποιητής  Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα ολιγόστιχο , αλλά συγκλονιστικό ποίημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο  : « Η δόξα των Ψαρών » : « Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη , περπατώντας η Δόξα μονάχη , μελετά τα λαμπρά παλληκάρια • και στην κόμη στεφάνι φορεί , γινωμένο από λίγα χορτάρια πούχαν μείνει στην έρημη γη » . Φωτιά , σφαγή και ερήμωση στα ωραία νησιά του Αιγαίου . Κι’ αργότερα , φωτιά και τσεκούρι από τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Αλλά και το Μεσολόγγι , μετά την δεύτερη πολιορκία του  και την άλωσή του , το 1826 , δεν είχε να δείξη στους Τούρκους παρά τα ερείπια των σπιτιών και τα νεκρά σώματα των υπερασπιστών του , εκείνων , βέβαια , που είχαν επιζήσει από την τρομακτική πείνα , τις αρρώστειες και τις στερήσεις.
- Γ -
Αλλά ο δαυλός του Κανάρη , που έκαψε την ναυαρχίδα του Καρά – Αλή , στο λιμάνι της Χίου • το Χάνι της Γραβιάς • η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη , στα Δερβενάκια και το ολοκαύτωμα  του Μεσολογγίου , για να περιορισθούμε μόνο σ’ αυτά , προκάλεσαν ένα σεισμό στην Ευρώπη . Ένα σεισμό , που δημιούργησε το κύμα του φιλελληνισμού . Πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι Ευρωπαίοι ένοιωσαν συμπάθεια και αγάπη για τους Έλληνες , που λίγοι και με ελάχιστα μέσα τα έβαλαν με την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία . Κι’ αυτό , παρά την λυσσώδη αντίδραση του μισέλληνα Μέττερνιχ και της λεγομένης « Ιεράς Συμμαχίας » ( ανίερης στην πραγματικότητα), που ήθελαν την Ελλάδα μέσα στον τάφο , όπου την είχε καταδικάσει ο Τούρκος τύραννος. Έτσι , άρχισαν ν’ ακούγωνται στην Ευρώπη κάποιες φωνές για το Ελληνικό Ζήτημα και να έρχεται κάποια βοήθεια προς το αγωνιζόμενο Έθνος , με αποκορύφωμα την Ναυμαχία του Ναυαρίνου , όπου ο στόλος των Ρώσων , των Άγγλων και των Γάλλων κατενίκησε τον στόλο του Ιμπραήμ , με αποτέλεσμα να φύγη και να μη ξαναρθή ποτέ.
- Δ -
Βέβαια , οι επαναστατημένοι Έλληνες δεν ήσαν άγγελοι . Είχαν τα ελαττώματα της Ελληνικής Φυλής , όπως αυτά διαγράφονται μέσα στις σελίδες της ιστορίας του Έθνους : Ξεσυνέρειες , ζήλειες , δύστροποι χαρακτήρες , κακίες και μίση και φιλοδοξίες , έφθασαν στο σημείο να φυλακίσουν τον Κολοκοτρώνη , να δολοφονήσουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο , να μοιράζουν…διπλώματα « στρατηγών » , για να μειώσουν τον Μάρκο Μπότσαρη… Όμως , ο Κολοκοτρώνης και ο Μπότσαρης , για ν’ αρκεσθούμε σ’ αυτούς , έδωσαν παράδειγμα ανώτερης συμπεριφοράς , χωρίς ψευτοφιλότιμα και αντεκδικήσεις . Κι’ αυτοί , ακριβώς , οι λίγοι σχετικώς , έδωσαν το στίγμα της Επαναστάσεως , ότι ήταν όχι αγώνας ταξικός , αλλά εθνικός , αγώνας υπέρ Πίστεως και Πατρίδος , δόξα της Ελλάδος.
- Ε -
Γιορτάζουμε , λοιπόν , και φέτος την διπλή γιορτή , του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας . Οι καιροί , βεβαίως , εξακολουθούν να είναι δύσκολοι . Όμως , πρέπει να παραδεχθούμε ότι στα 1821 οι Έλληνες είχαν ασυγκρίτως περισσότερες δυσκολίες απ’ όσες έχουμε εμείς , οι σημερινοί απόγονοί τους . Ας μην απογοητευώμαστε , λοιπόν , και ας μην απελπιζώμαστε . Οι καλοί καιροί θα ξανάρθουν . Μόνο την Πίστη προς τον Χριστό και την αγάπη μας προς την Ελλάδα να κρατήσουμε γερά . Και να προσευχώμαστε για την Βόρειο Ήπειρο και για την Κύπρο μας , όπου ο εκεί Ελληνισμός συνεχίζει να έχη τις δυσκολίες και τα προβλήματά του.
Χαιρετίζω με πατρική αγάπη τα μαθητικά , τα φοιτητικά , τα εργαζόμενα και τα στρατευμένα Ελληνόπουλα . Ο Χριστός να τα φωτίζη και να τα καθοδηγή . Σε όλους σας , αγαπητοί αδελφοί  
, εύχομαι χρόνια πολλά , άγια , ευλογημένα και αγωνιστικά .
Διάπυρος προς Χριστόν  ευχέτης
Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου