Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1948, έξι μαθητές Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης που επιβαίνουν σε αεροσκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, μπήκαν στο πιλοτήριο και ζητούν την προσγείωση του σκάφους αντί στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο Βελιγράδι. Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε 60 χλμ. έξω από τα Σκόπια.
Οι έξι, Θεσσαλονικείς, νεαροί αριστερών πεποιθήσεων, νιώθουν
πνιγμένοι από την τότε επίσημη πολιτεία, από τους συνεχείς ελέγχους πολιτικού φρονήματος, τους στιγματισμούς αν ήσουν κομουνιστής κτλ. Έτσι τους έρχεται η φαεινή ιδέα…
Αρχικά πηγαίνουν στην Αθήνα δήθεν για να δώσουν εξετάσεις για το Πολυτεχνείο, αυτό που έχουν σκοπό όμως να κάνουν είναι να επιβιβαστούν σε ένα αεροσκάφος με προορισμό την Θεσσαλονίκη και να αναγκάσουν τον πιλότο να τους πάει σε Γιουγκοσλαβικό έδαφος οπού ποιος ξέρει πως στο καλό φαντάζονταν τη ζωή τους εκεί…
Η έννοια της αεροπειρατείας δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, η συγκεκριμένη αεροπειρατεία αν δεν είναι η πρώτη αεροπειρατεία στον κόσμο σίγουρα είναι η τρίτη!
Από τους 6 οι 4 βρίσκονταν σε πολυετή “προσφυγιά” ο πέμπτος σκοτώθηκε σε κάποια μάχη επί Γιουγκοσλαβικού εδάφους και ο εκτός φέρεται να σκοτώθηκε στη μάχη του Κιλκίς και λέω φέρεται γιατί ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του κι έτσι θεωρείται μέχρι σήμερα αγνοούμενος!
Οι άλλοι 5 μετά από πολλά χρόνια εντοπίστηκαν. Τέλος να αναφέρω ότι μετά το συμβάν της αεροπειρατείας δικάστηκαν και φυλακίστηκαν οι οικογένειες των δραστών.
Δράστες της παράτολμης και πρωτοφανούς αυτής απόδρασης, που προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ήταν οι αδελφοί Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Κουφοδάκης (21 και 23 ετών αντίστοιχα), ο Αχιλλέας Κελτιμλίδης (19 ετών), Ο Γεώργιος Κέλας (17 ετών) ο Σπύρος Χειλμιάδης (19 ετών) και ο Αντώνιος Βογιάζος (18 ετών), όλοι τους παιδιά αστικών οικογενειών της Θεσσαλονίκης.
Οι σημαντικότερες αεροπειρατείες που συνέβησαν στον κόσμο:
Φεβρουάριος 1931:
Η πρώτη αεροπειρατεία που κατεγράφη στα χρονικά συνέβη στο Περού.
Ιούλιος 1948:
Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ασία πραγματοποιήθηκε από τέσσερις Κινέζους που επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος με κατεύθυνση από το Μακάο στο Χονγκ Κονγκ. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης σκοτώθηκαν από τους αεροπειρατές, ενώ το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα οδηγώντας στον θάνατο 25 άτομα.
Σεπτέμβριος 1948:
Το φθινόπωρο του 1948, λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, έξι αριστεροί νέοι από τη Θεσσαλονίκη, αισθανόμενοι τον κλοιό της σύλληψης και του θανάτου να σφίγγει γύρω τους, συλλαμβάνουν ένα εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο: κατεβαίνουν στην Αθήνα, παίρνουν το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και αναγκάζουν τον πιλότο να τους οδηγήσει στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, όπου μαζί με άλλους συντρόφους θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το σχέδιό τους υλοποιείται κατά γράμμα και εγγράφεται ως η πρώτη αεροπειρατεία στα παγκόσμια χρονικά.
Αύγουστος 1960:
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπειρατεία στην Σοβιετική Ένωση, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.
Ιούλιος 1968:
Τρεις Άραβες κατέλαβαν αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών ΕΙ-ΑΙ στην Ρώμη, το οποίο εξανάγκασαν να κατευθυνθεί στο Αλγέρι. Η αεροπειρατεία έληξε και οι 12 όμηροι απελευθερώθηκαν μετά από 40 ημέρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 16 Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Σεπτέμβριος 1970:
Παλαιστίνιοι αντάρτες κατέλαβαν αεροσκάφη τριών αερογραμμών (TWA, Swissair και BOAC), εξαναγκάζοντας τους πιλότους τους να τα προσγειώσουν στην Ιορδανία, όπου και τα ανατίναξαν. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Σεπτέμβριος 1974:
Αεροσκάφος των αερογραμμών του Βιετνάμ κατελήφθη από άνδρα, ο οποίος έριξε δύο χειροβομβίδες. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο των 70 επιβαινόντων.
Ιούλιος 1976:
Τέσσερις αεροπειρατές κατέλαβαν αεροσκάφος της γαλλικής εταιρίας Air France, στο οποίο επέβαιναν 244 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. Όλοι, εκτός από τους 105 Ισραηλινούς και Εβραίους ομήρους, απελευθερώθηκαν πριν το σκάφος φτάσει στην Ουγκάντα. Επτά ημέρες μετά, Ισραηλινοί κομμάντος πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης, σκοτώνοντας τους αεροπειρατές, αφού όμως πρώτα είχαν πεθάνει τρεις από τους επιβάτες.
Οκτώβριος 1977:
Τέσσερις Παλαιστίνιοι αντάρτες κατέλαβαν αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Lufthansa. Ο πιλότος σκοτώθηκε, ενώ η αεροπειρατεία κατεστάλη στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, όταν Δυτικογερμανοί κομμάντος σκότωσαν τρεις από τους αεροπειρατές και απελευθέρωσαν τους 86 ομήρους.
Φεβρουάριος 1978:
Δύο Άραβες αντάρτες κατέλαβαν αεροσκάφος στην Λάρνακα της Κύπρου. Αιγύπτιοι κομμάντος προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το σκάφος, χωρίς όμως να τους έχει δοθεί άδεια από τις κυπριακές αρχές κι ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές. Η κυπριακή Εθνική Φρουρά αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί 45λεπτη μάχη, στην οποία σκοτώθηκαν 15 Αιγύπτιοι.
Ιούνιος 1985:
Δύο ένοπλοι Σιϊτες από το Λίβανο κατέλαβαν αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας TWA, ενώ πετούσε πάνω από την Αθήνα με 153 επιβαίνοντες. Η αεροπειρατεία έληξε με την βοήθεια της Συρίας 16 ημέρες μετά, όταν και οι 39 όμηροι ελευθερώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βηρυττού. Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της αεροπειρατείας.
Νοέμβριος 1985:
Παλαιστίνιοι κατέλαβαν αιγυπτιακό αεροσκάφος που κατευθυνόταν στην Μάλτα. Αιγύπτιοι κομμάντος το ανακατέλαβαν πραγματοποιώντας έφοδο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 59 άτομα.
Σεπτέμβριος 1986:
Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν κατέλαβαν εξ εφόδου στο Καράτσι ένα Μπόϊνγκ 747 της Pan Am, που μετέφερε 400 επιβάτες και μέλη πληρώματος, με σκοπό να τερματίσουν την 16ωρη κατάληψή του από Παλαιστινίους αεροπειρατές.
Απρίλιος 1988:
Πέντε ένοπλοι Άραβες κατέλαβαν αεροσκάφος των κουβεϊτιανών αερογραμμών με 115 επιβάτες, σκοτώνοντας δύο Κουβεϊτιανούς. Η αεροπειρατεία έληξε 15 ημέρες αργότερα στο Αλγέρι.
Οκτώβριος 1990:
Αεροπειρατές κυρίευσαν με την βία κινεζικό αεροσκάφος με 104 επιβαίνοντες. Κατά την προσπάθεια του πιλότου να το προσγειώσει, το αεροσκάφος συνετρίβη οδηγώντας στον θάνατο 128 άτομα.
Δεκέμβριος 1994:
Τέσσερις ένοπλοι Ισλαμιστές κατέλαβαν αεροσκάφος της Air France με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. Μετά τον φόνο τριών ανθρώπων και την απελευθέρωση 63, το αεροπλάνο προσγειώθηκε δύο ημέρες μετά το Μασαλία, όπου στρατιωτικές δυνάμεις το κατέλαβαν εξ εφόδου, σκοτώνοντας τους τέσσερις αεροπειρατές και τραυματίζοντας 25 άτομα.
Νοέμβριος 1996:
Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, στο οποίο είχε σημειωθεί αεροπειρατεία, συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό.
Δεκέμβριος 1999:
Έξι αεροπειρατές κατέλαβαν αεροσκάφος των Iνδικών Aερογραμμών, το οποίο μετέφερε 189 επιβάτες και πλήρωμα, κατά την πτήση του από το Κατμαντού στο Δελχί. Η Ινδία άφησε ελεύθερους τρεις αυτονομιστές από το Κασμίρ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Ιούλιος 2000:
Χειροβομβίδα που κουβαλούσε Σύρος αεροπειρατής ανατινάχθηκε εντός αεροσκάφους της Jordanian Airlines, τραυματίζοντας 15 επιβάτες. Ο αεροπειρατής, ο οποίος ήθελε να ζητήσει άσυλο από την Γερμανία, σκοτώθηκε μετά την επέμβαση ανδρών των ιορδανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Μάρτιος 2001:
Αεροπειρατές που ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία κατέλαβαν ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Μόσχα και στο οποίο επέβαιναν 174 άτομα. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Μεντίνα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ειδικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν επέμβαση και ελευθέρωσαν τους ομήρους. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας Ρώσος αεροσυνοδός, ένας Τούρκος επιβάτης κι ένας από τους αεροπειρατές.
11 Σεπτεμβρίου 2001:
Τρία αεροσκάφη συνετρίβησαν στις Η.Π.Α., καταστρέφοντας τους διδύμους πύργους του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου στην Νέα Υόρκη και τμήμα του Πενταγώνου. Ένα τέταρτο αεροσκάφος, στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί αεροπειρατεία, συνετρίβη κοντά στο Πίτσμπουργκ. Συνολικά 266 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν κατά την συντριβή των τεσσάρων αεροσκαφών.
Αποκάλυψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου