Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η ψυχρολουσία του BREXIT, ας αφυπνίσει τους καθορίζοντες το μέλλον της Ε.Ε.

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Το Brexit του δημοψηφίσματος στην Βρετανία,υπήρξε μια ψυχρολουσία για όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα ύστερα από τις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις της προηγουμένης. Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι εύχομαι, τουλάχιστον να μην το μετανιώσουν οι Άγγλοι, διότι και από μόνες τους οι αντιδράσεις των αγορών και των χρηματιστηρίων διεθνώς, αποδεικνύουν τη δυσμενέστερη πλέον θέση της Βρετανίας, χωρίς να λείψουν οι επιπτώσεις σε όλους τους υπόλοιπους. Φοβάμαι ότι ο κυρίαρχος λόγος αυτού του εγχειρήματος, το πήδημα στο κενό, υπήρξε το χαμένο κύρος της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, κάτι που πολλοί δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν. Ακόμη και η Βασίλισσα Ελισάβετ, προτιμά να βασιλεύει σε 16 χώρες, έστω και ανεξάρτητες, παρά σε ένα από τα 28 ισότιμα κράτη της Ε.Ε.
Το μέλλον της Ε.Ε., είναι το διακύβευμα, με το οποίο είμαστε
όλοι υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε. Είναι γεγονός ότι η λειτουργία της Ε.Ε. έχει ξεφύγει πολύ από τους σκοπούς της σύστασής της, κάτι που συντηρεί και ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές, οπότε το συμπέρασμα προκύπτει από μόνο του, ότι η Ε.Ε. επιβάλλεται να λειτουργήσει σύμφωνα με τις Συνθήκες Ίδρυσης και Λειτουργίας της. Τα 28 κράτη μέλη, δια των ηγετών τους, στο «προοίμιο» των Συνθηκών για την Ε.Ε. και τη λειτουργίας της, μεταξύ των όσων αναφέρονται στο τόσο σημαντικό κείμενο, είναι:    
«ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να προχωρήσουν σε ένα νέο στάδιο της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που άρχισε με τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.»
«ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να επιτύχουν την ενίσχυση και τη σύγκλιση των οικονομιών τους, και την ίδρυση οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συνθήκης, ένα ενιαίο και σταθερό νόμισμα.» 
«ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να εφαρμόσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας ,που συμπεριλαμβάνει την εν καιρώ διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία μπορεί, σε δεδομένη στιγμή, να οδηγήσει σε κοινή άμυνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42, ενισχύοντας έτσι την ευρωπαϊκή ταυτότητα και ανεξαρτησία για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο».
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αςξεχάσουν τι έγινε με την Αγγλία, η οποία ας μου επιτραπεί να σχολιάσω ότι δεν αισθανόταν άνετα στην Ε.Ε., εθισμένη να κυριαρχεί με το αυτοκρατορικό της σύνδρομο και ως εκ τούτου συχνά δημιουργούσε προβλήματα παρά έλυνε. Πιο άνετοι και ελεύθεροι από τις τυχόν αντιρρήσεις της Βρετανίας, ας επικεντρωθούν με αποφασιστικότητα στον προγραμματισμό εφαρμογής των  Συνθηκών, σταδιακά στο σύνολό τους και τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι δύστροποι και οι σκεπτικιστές και θα εκλείψει η όποια προσπάθεια, από οποιουσδήποτε  για περεταίρω  αποχώρηση. Έτσι θα  επιτευχθεί αυτό που η γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας», καθώς και όλα τα υπόλοιπα σωστά και χρήσιμα που εξέφρασε η κ. Μέρκελ, εκτός του «να μη βγουν γρήγορα συμπεράσματα», αξιολόγηση με νηφαλιότητα μεν, αλλά χωρίς περιττές καθυστερήσεις, για να μη δοθεί χρόνος στους διαφωνούντες να δράσουν σε βάρος της Ε.Ε.. Η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία κυριαρχεί στην Ε.Ε., ως η πλέον δυνατή οικονομία, ας προβληματιστεί και να αναγνωρίσει, ότι οφείλει να ξεπεράσει τα άμεσα συμφέροντά της, τα οποία εν πολλοίς αποβαίνουν σε βάρος των υπολοίπων και κυρίως των οικονομικά  αδυνάτων κρατών μελών και που είναι αυτά που ενισχύουν και δίνουν επιχειρήματα για τις αποσχιστικές τάσεις και  να αντιληφθεί ότι θα είναι ωφελημένη μακροχρόνια, με  «την ενίσχυση και τη σύγκλιση των οικονομιών τους, και την ίδρυση οικονομικής και νομισματικής ένωσης», μέσα από κοινούς κανόνες και διαδικασίες, ως μια σύγχρονη συνομοσπονδία κρατών. Τούτο οφείλουν να υιοθετήσουν  γρήγορα τόσο η Commission όσο και όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών, ως μία αποστομωτική απάντηση των διαφωνούντων ειλικρινά ή προσχηματικά, με την Ε.Ε.
Μια πρώτη απόφαση, για να διαφανεί η ουσιαστική πρόθεση βελτίωσης και εξέλιξης της Ε.Ε., είναι (α) να παγώσει κάθε διεύρυνση και (β) «να εφαρμόσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας ,που συμπεριλαμβάνει την εν καιρώ διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία μπορεί, σε δεδομένη στιγμή, να οδηγήσει σε κοινή άμυνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42», που η χώρα μας το έχει μεγάλη ανάγκη, ως περιβαλλόμενη από ανόητους και επικίνδυνους γείτονες αν όχι εχθρούς. Είναι παράλογο και πέραν πάσης εκδοχής και ερμηνείας, η Ε.Ε. να είναι απλά παρατηρητής, στην καλύτερη περίπτωση δυστυχώς,  των όσων συμβαίνουν με τους γείτονές μας Σκόπια και Αλβανία και κυρίως με την Τουρκία η οποία παραβιάζει καθημερινά τις διεθνείς συνθήκες και η Ε.Ε. «αγρόν ηγόρασε». Μια τέτοια ξεκάθαρη θέση της Ε.Ε., όχι μόνο θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της από την Συνθήκη και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη και προστασία μέλους της, αλλά θα συμβάλει στην δραστική μείωση των αμυντικών μας δαπανών, δίνοντας την δυνατότητα να χαλαρώσουν τα σκληρά για τον λαό οικονομικά μέτρα. Ο κ. Τσίπρας, ας το μελετήσει με ποιο τρόπο και με ποια έμφαση θα το θέσει στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Τρίτης.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., πέραν των άλλων δυσμενών συνεπειών για τη χώρα μας, ευτυχώς όχι μεγάλων, θίγει τους Έλληνες που φοιτούν εκεί. Με μια τέτοια αφορμή και εν όψει και της μελέτης τροποποίησης  του Συντάγματος, η Κυβέρνηση ας ξεπεράσει την ιδεοληψία των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ας προτείνει την σχετική τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια μοναδική πηγή εσόδων, τόσο από την αποτροπή εμβασμάτων στο εξωτερικό για τα έξοδα των Ελλήνων φοιτητών, αλλά και από πολλούς αλλοδαπούς που θα σπεύσουν να εγγραφούν στα ελληνικά ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει θεαματικά στην Κύπρο.
Τέλος ας αντιληφθούν όλοι, ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενισχυθεί και να πιστέψουμε σε αυτήν, με τις πιο πάνω αναφερόμενες βελτιώσεις και προωθήσεις.  Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι η συνένωση κρατών, ξεκίνησε και τούτο από τη αρχαία Ελλάδα, με τον Φίλιππο να θέλει να ενώσει τις πόλεις κράτη, τον Δημοσθένη να αντιδρά έντονα, ως άλλος Nάιτζελ Φάρατζ και ο Μέγας Αλέξανδρος να το επιβάλει με τα όπλα. 
            nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου