Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ισπανiα: Νικητής ο Ραχόι - Φιάσκο για τους Podemos του ΣΥΡΙΖΑ

Αύξησε τα ποσοστά και τις έδρες του το Λαϊκό κόμμα - Δεύτερο το Σοσιαλιστικό, που οι δημοσκοπήσεις το είχαν ξεγραμμένο - Τιμωρήθηκαν οι Podemos, που με την υπεροπτική στάση τους άφησαν ακυβέρνητη τη χώρα - Πιθανότερο σενάριο η συγκυβέρνηση δεξιών με Ciudadanos
O Μαριάνο Ραχόι και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται είναι οι μεγάλοι νικητές των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία και όπως ήδη δήλωσε δείχνοντας τις προθέσεις του, παρότι δεν διαθέτει αυτοδυναμία, «το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και έχει δικαίωμα να κυβερνήσει».

Μέτα από ένα εξάμηνο πολιτικής αβεβαιότητας το Λαϊκό Κόμμα με την προεκλογική καμπάνια της «χρήσιμης ψήφου» κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του και τις έδρες του στην ισπανική βουλή, προσελκύοντας όπως όλα δείχνουν ψηφοφόρους από τους νεόκοπους κεντρώους Ciudadanos. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 33% και 137 έδρες, από 123 στις προηγούμενες εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 22,7% και 85 έδρες, από 90 που είχε πάρει, οι Unidos Podemos 21,2% και 71 έδρες (αθροιστικά τα δύο κόμματα του συνασπισμού παίρνουν ακριβώς τις ίδιες έδρες) και οι Ciudadanos: 13,3% και 32 έδρες. Τη μεγαλύτερη απώλεια εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου κατέγραψαν οι Ciudadanos (8 έδρες) ενώ το κόμμα του Ραχόι αύξησε κατά 14 τις έδρες του.



Το αποτέλεσμα όμως ήταν μία απογοήτευση και για την Αριστερά και τους Ποδέμος που έμειναν ακριβώς στις ίδιες έδρες. Ενδεικτικό είναι ότι ο στενός συνεργάτης του ηγέτη των Podemos, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα». Το τελικό αποτέλεσμα διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και το exit poll για την σειρά των κομμάτων καθώς προέβλεπαν δεύτερους τους Ποδέμος και τρίτους τους Σοσιαλιστές. Τελικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα άντεξε και διατήρησε την δεύτερη θέση ενώ οι Ποδέμος και η Αριστερά έμειναν στην τρίτη θέση.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι Ισπανοί πολίτες δεν αποδοκίμασαν ούτε την δεύτερη φορά την πολιτική λιτότητας που ακολούθησε στην προηγούμενη θητεία του ο Ραχόι, καθώς επίσης ότι η ενωμένη αριστερά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ελπίδα ανατροπής στους Ισπανούς ψηφοφόρους.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίστηκε απογοητευμένος και δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία ανακούφιση για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που μετά και το Brexit, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν θα ήταν μία μείζονα αλλαγή στην τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, παρότι μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Podemos είχαν βάλει αρκετό νερό στο κρασί τους κάνοντας την σοσιαλιστική στροφή.

Διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης
Ακόμη κι έτσι όμως το Λαϊκό Κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε σε συνεργασία με τους Ciudadanos που σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται οι 176 έδρες από της 350 που αριθμεί η ισπανική βουλή. Το ισπανικό σύστημα προβλέπει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί και με τη σχετική πλειοψηφία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι Σοσιαλιστές και οι Podemos θα απέχουν από κρίσιμες ψηφοφορίες ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Μαριάνο Ραχόι είχε αρνηθεί να πάρει την εντολή. Αυτή την φορά όμως καθώς η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης είναι αδήριτη, εκτιμάται ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες. Στο τραπέζι είναι ακόμη και ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού Λαικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος κάτι που φαίνεται να είναι στις προθέσεις του Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο δεν φαίνεται να το επιθυμεί ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, καθώς σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του μπορεί να έχει την τύχη του δικού μας ΠΑΣΟΚ.

Οι διεργασίες πάντως για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήδη άρχισαν. Οι Ciudadanos είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα, όπως δήλωσε ο ηγέτης τους Άλμπερτ Ριβέρα. Ακόμη και μαζί δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως η δήλωση του Ριβέρα δείχνει ποια είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν επιδιώξει κυβέρνηση με την συμμετοχή και των Podemos και των Ciudadanos, κάτι που είχαν αρνηθεί οι Podemos που δεν επιθυμούσαν τους φιλελεύθερους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προφανώς γι αυτό και ο Ριβέρα μίλησε ήδη για συνεργασία με το πιο κοντινό Λαϊκό Κόμμα. Θεωρητικά πάντως η δυνατότητα των Σοσιαλιστών και των Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας δεν αποκλείεται.

Σπύρος Γκουτζάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου