Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο λόγος του είναι συμβόλαιο!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η εβδομάδα του κ. Τσακαλώτου.
Ο άνθρωπος δίνει μάχη για να περάσει από τη Βουλή η «συμφωνία» που ο ίδιος έφερε ως αποτέλεσμα όχι μόνο της… εμπνευσμένης «διαπραγμάτευσής» του, αλλά και της θητείας του στο υπουργείο που μετά πολλών επαίνων (προς τον προκάτοχό του Βαρουφάκη) παρέλαβε μετά τη «μάχη» του πιο γελοίου και καταστροφικού δημοψηφίσματος στην ιστορία των δημοψηφισμάτων.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ορκιζόταν πως δεν θα έκλεινε ποτέ την αξιολόγηση και δεν θα συνομιλούσε ποτέ με την τρόικα, που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση από το πρωί ως το βράδυ, που δεν θα έκανε καμιά ιδιωτικοποίηση, που δήθεν δεν
ήθελε το ΔΝΤ στο μπροστινό κάθισμα και τώρα το κυνηγάει στα πέρατα του κόσμου, που μοίραζε υποσχέσεις μαζί με τους άλλους, που ήθελε διαγραφή χρέους, που παρίστανε τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και έλεγε πως είχε στην τσέπη του την παραίτησή του, που θα πολεμούσε τη λιτότητα και δεν θα δεχόταν μείωση συντάξεων και αφορολογήτου.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε πως η ρήξη δεν είναι φετίχ και θα έμενε πιστός στις «κόκκινες γραμμές» του, οι οποίες ήταν «ξεκάθαρες» και όσον αφορά στο αφορολόγητο και όσον αφορά στις συντάξεις.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε ότι δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος για ψήφιση προληπτικών μέτρων, ότι δεν είναι τίμιο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα (διότι δεν θα το έβρισκε θαρραλέο ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη), ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα ούτε για το 2018, ούτε για το 2019, ότι το ΔΝΤ δεν είναι λιοντάρι, αλλά γατάκι.
Και πάνω απ’ όλα, ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο! Ας το δούμε με τη βοήθεια των δηλώσεών του:
-10 Σεπτεμβρίου 2013, ανακοίνωση: «…Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης. Έρχεται να στηρίξει μόνο το νέο "success story"».
-7 Νοεμβρίου 2014, επομένη των αποφάσεων του Eurogroup, με την ιδιότητα του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις».
-19 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στο Μέγκα: «Με αριστερά θα κυβερνήσουμε και με αριστερές θέσεις θα πάμε σε όποιον μας καλέσει. Συζητήσεις χωρίς προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν για μας».
-25 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του προϋπολογισμού: «Το αρχικό σας μοντέλο που θεωρεί πως αν έχουμε σταθερότητα θα έχουμε και επενδύσεις, είναι λάθος».
-28 Νοεμβρίου 2014, Σταρ, Τσαπανίδου: «Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σχέδιο για το τι θα κάνουμε άσχετα με το πώς θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση».
-7 Ιανουαρίου 2015. Συνέντευξη στο ΑΠΕ (web tv): «Γιατί το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης λέει ότι για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ μεγάλα, πρωτογενή πλεονάσματα, που -για να καταλάβει ο απλός κόσμος τι σημαίνει- σημαίνει ότι μια φτωχή χώρα θα δίνει πόρους για τις πιο πλούσιες χώρες. Αυτό μια πτωχευμένη χώρα δεν μπορεί να το κάνει» / «Και τώρα να μου επιτρέψετε μια τελευταία κουβέντα ως κοινωνικού επιστήμονα: είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές».
-20 Ιανουαρίου 2015, συνέντευξη στο ΑΠΕ: «Στόχος της φορολογικής μας πολιτικής θα είναι η προοδευτικότητα, που θα επιτευχθεί με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους και την εισαγωγή πολλών κλιμακίων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι καθένας θα επιβαρύνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του» / «Οι πρώτες κινήσεις έχουν εξαγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στοχευμένη παροχή ρεύματος, κουπονιών σίτισης, επιδότησης ενοικίου, καρτών πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των χρεών στο κράτος και των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στις πρώτες κινήσεις θα είναι, προφανώς, και η διαπραγμάτευση για το χρέος, η ελάφρυνση του οποίου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οριστική αλλαγή αυτής της πολιτικής με σκοπό, τελικά, την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και την επαναφορά των κοινωνικών αναγκών στο προσκήνιο».
-20 Ιανουαρίου 2015, Σκάι: «Έχουμε δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων, έχουμε δικές μας ιδέες πως μπορούμε να φτιάξουμε το δημοσιονομικό χώρο και νομίζω θα μας ακούσουν».
-2 Φεβρουαρίου 2015, μιλώντας στο Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος».
-10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία επί των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα. Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες».
-16 Μαρτίου 2015, συνέντευξη στη Ναυτεμπορική: «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο».
-27 Μαρτίου 2015, Σταρ, Τσαπανίδου: «Το ζήτημα που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης ήταν να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά. Η δική μας η πρόθεση είναι να μην γίνει αυτό. Και να μην γίνει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Η λίστα δεν θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις» /  «Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι. Η ρήξη μπορεί να έχει μεγάλη γκάμα πραγμάτων, που δεν θα σας το πω εδώ».
Το ίδιο βράδυ προχωρά σε διορθωτική δήλωση: «Εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του π/θ στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ».
-7 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ: «Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές».
-11 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
-14 Απριλίου 2015, συνέντευξη στον Γκάρντιαν: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί αν οι πιστωτές σταματήσουν να επιμένουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά». Πλην όμως, «υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία».
- 29 Απριλίου 2015, μιλώντας στο «Κόκκινο»: «Μόνο ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο είχε εμπειρία, Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας» / «Όλη η κυβέρνηση ξέρει ότι η επίθεση στον Βαρουφάκη είναι επίθεση στην κυβέρνηση. Και είναι ενοχλητικός ο Βαρουφάκης γιατί ξέρει τα επιχειρήματά τους καλύτερα απ' ό,τι τα ξέρουν αυτοί. Αυτό τους ενοχλεί. Αντιθέτως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντιπροσώπους που συμφωνούσαν σε όλα. Δεν νομίζω ότι ήταν και καλός τρόπος διαπραγμάτευσης. Ο τρόπος του Γιάνη και όλης της διαπραγματευτικής ομάδας έχει φέρει ήδη αποτελέσματα».
-2 Μαΐου 2015,  συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».
-2 Μαΐου 2015, «Επένδυση»: «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».
-Στις 2 Μαΐου, όταν ανέλαβε τον συντονισμό της (βαπτισμένης) «ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης», ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στην εφημερίδα «Επένδυση» ότι  υπάρχουν δυσλειτουργίες και κενό συντονισμού το οποίο προτίθεται να καλύψει. Όπως είπε, ήταν «λάθος» ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στη προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
-7 Μαΐου 2015, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής»: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν ήμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας. Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήταν εντελώς εκτός πολιτικού συστήματος, έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσία και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει».
-29 Μαΐου 2015. Τσακαλώτος, «Αγορά»: «Συμφωνία νάναι και ό,τι νάναι εμείς δεν θα υπογράψουμε. /Για τους δανειστές δεν είμαστε εντελώς προβλέψιμοι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μας και τον Σαμαρά ή τον Αναστασιάδη/ Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όριά μας είναι πολύ συγκεκριμένα».
-17 Ιουνίου 2015, συνέντευξη στο Ρόιτερ’ς: «Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων».
-18 Ιουνίου 2015, Λιμπερασιόν: «Αν η επιλογή είναι συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του».
-10 Ιουλίου 2015, ομιλία σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής: «Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν το δημοψήφισμα, που τώρα θα εφαρμοστούν μόνο σταδιακά. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για τους αγρότες, την προκαταβολή φόρου, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και όλα αυτά ακριβώς για να μας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει η αντικατάσταση αυτών των μέτρων».
-3 Ιουλίου 2015, συνέντευξη στον Σκάι: «Το πρόγραμμα δεν θα πέρναγε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι γιατί οι Συριζαίοι είναι κολλημένοι, και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα».
-6 Ιουλίου 2015, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βαρουφάκη: «Ο ελληνικός λαός την Κυριακή απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο τον θεωρούσαν, ότι δεν φοβήθηκε, ότι δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος. Το ίδιο θα κάνει κι αυτή η κυβέρνηση τον επόμενο καιρό για να είναι αντάξια σε αυτή την εντολή που μας έδωσε».
-14 Ιανουαρίου 2016, συνέντευξη στη Handelsblatt (ΑΠΕ): Όσον αφορά το ΔΝΤ (ο κ. Τσακαλώτος) τόνισε πως οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση με ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο. «Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της», είπε. Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων».
-18 Ιανουαρίου 2016, συνέντευξη Τύπου: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα το ΔΝΤ να είναι σε αυτό το πρόγραμμα και κατανοούμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και όσον αφορά το δημοσιονομικό.  Να το ξεκαθαρίσω: θα παρουσιάσουμε μια καινούργια προσέγγιση για το φόρο εισοδήματος. Αυτό προφανώς θα έχει και έσοδα από τα εισοδήματα του ’16, που λέτε. Αλλά προφανώς επειδή θα είναι μόνιμο θεσμικό πλαίσιο δεν θα είναι μόνο για το ’16, θα καλύψει κι ένα μέρος από το 1% που χρειάζεται και για το ’17 και το ’18. Οπότε είναι σύνθετη η απάντηση στην ερώτησή σας. Αυτό που θα παρουσιάσουμε θα έχει επίδραση στο ’16-’17 και ’18 και για το ’17 και ’18 θα χρειαστούν και κάποια άλλα μέτρα για να φτάσουμε αυτό το 1% που πρέπει να το εφαρμόσουμε τώρα, αλλά θα ισχύει το ’17 και το ’18» / «Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα, σε αυτό τον τομέα και να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε».
-27 Ιανουαρίου 2016, ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ρεπορτάζ ΑΠΕ): «Αν δεν είναι έτσι, να κάνετε μήνυση στο Δ.Ν.Τ., γιατί λέει όχι μόνο ότι σας ζήτησε νέα μέτρα, αλλά και εσείς είπατε "yes please"», είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσακαλώτος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, η μερική απασχόληση και η μαύρη εργασία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά οι καλές δουλειές με καλούς μισθούς και η ελεγχόμενη αγορά εργασίας που δημιουργεί έσοδα για το ασφαλιστικό. «Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με ισότητα και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον αποτελούν πλούτο, εμείς δεν επιλέγουμε να μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και η διαφορά μας είναι κρυστάλλινη», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
-8 Φεβρουαρίου 2016, Βουλή: «Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής».
-21 Φεβρουαρίου 2016, συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews»: «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο θέμα των συντάξεων και στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής».
-7 Μαρτίου 2016, συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine (ΑΠΕ): Ο υπουργός οικονομικών απορρίπτει τις επιπλέον περικοπές συντάξεων, διότι «το ΔΝΤ θέλει αφενός γενικές περικοπές και αφετέρου μια διόρθωση της ανισορροπίας των κοινωνικών παροχών της Ελλάδας με μεγάλη επιβάρυνση των συνταξιούχων και μικρότερη για άλλους που έχουν ανάγκη». Τέτοιες όμως θεωρητικές απόψεις γίνονται σε μια στιγμή βαθιάς ύφεσης, όπως τονίζει. «Εκτός τούτου οι συντάξεις αποτελούν μέρος του κοινωνικού δικτύου ασφάλειας», διότι αυτή τη στιγμή παππούδες και γιαγιάδες πρέπει συχνά να υποστηρίξουν οικογένειες με παιδιά. Εάν το ΔΝΤ με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το λύσει με τους Ευρωπαίους. «Εδώ υπάρχουν δύο ελέφαντες και μείς είμαστε μεταξύ τους η αντιλόπη η οποία προσπαθεί να μην την πατήσουν», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
-12 Απριλίου 2016. Κοινή συνέντευξη Τύπου με Κατρούγκαλο και Σταθάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Συγχρόνως όμως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, την επιλογή να αποφασίζουμε το πώς φτάνουμε σε αυτούς τους στόχους. Να αποτελεί δηλαδή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού έχει διαβουλευτεί και αφού έχει πάρει συμβουλές από τους θεσμούς» / «Νομίζω ότι σ’ αυτά τα δύο νομοσχέδια, για το ασφαλιστικό και το φόρο εισοδήματος, έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς. Καταλαβαίνουν οι θεσμοί ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές» / Εμείς έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και για την διαδικασία: ότι δηλαδή κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια στην εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης πολιτικής. Άρα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους θεσμούς και την διαδικασία και τα μέσα, αλλά είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις» / «Κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1%, το βρήκαμε. Για τα δομικά στοιχεία του φόρου εισοδήματος, οι θεσμοί είπαν ότι «έχετε πολλές απότομες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών» και αυτό το διορθώσαμε. Μας είπαν ότι πρέπει να μειώσουμε πιο πολύ το αφορολόγητο. Εμείς κάναμε μια πολύ μικρή μείωση του αφορολόγητου, όπως σας είπα για κάποιον από 15.000 τον επηρεάζει 60 € το χρόνο και δεν κάνουμε άλλη μείωση του αφορολόγητου. Δεν είμαι εγώ διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο που έχει αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που θα υπάρξει στο νομοσχέδιο που θα δείτε. Άρα υπάρχουν κόκκινες γραμμές».
-21 Απριλίου 2016 (ρεπορτάζ ΑΠΕ): «Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
-21 Απριλίου 2016. Σύμφωνα με τα «Νέα» (Βούλα Κεχαγιά), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στους δανειστές και προσωπικό βέτο για το αφορολόγητο, λέγοντας στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου την οποία κοίταζε… επίμονα: «Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ το αφορολόγητο εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω».
-22 Απριλίου 2016, δήλωση μετά το Eurogroup: «Εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως σοβαρή και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος του χρέους. Για το πώς αυτή η διαφορά θα γεφυρωθεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:
- Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.
- Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη  δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα». 
-7 Μαΐου 2016, επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του: «Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική. Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Έτσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ»;
-7 Μαΐου 2016, τοποθέτηση στη Βουλή: «Η αρχική μας πρότασή για το αφορολόγητο ήταν στα 9.100 ευρώ και το κατεβάσαμε μόλις στα 8.800 ευρώ. Όσοι έχουν δύο παιδιά θα έχουν μείωση φόρου για εισοδήματα ως 60.000 ευρώ. Όταν τελειώσει η αξιολόγηση θα μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το παράλληλο μας πρόγραμμα. Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε. Διατηρήσαμε το υψηλότερο αφορολόγητο στην Ευρώπη» / «Έχουμε κάνει ό,τι προβλεπόταν στα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. Όλοι το αναγνωρίζουν εκτός από το ΔΝΤ. Εμείς αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε. Και σε αυτό συμφωνούν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η μόνη διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι εμείς και οι ευρωπαίοι λέμε ότι το πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 3,5% με αυτό το δημοσιονομικό πακέτο και το ΔΝΤ το υπολογίζει στο 1,5% για αυτό ζήτησε υπό αίρεση μέτρα της τάξης 2%. Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι αυτά δεν μπορεί να ληφθούν ούτε συνταγματικά αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει πρόσθετα και άλλα μέτρα. Γι’ αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…».
-21 Μαΐου 2016, Βουλή, συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα: «Όταν μας λέτε ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια (σ.σ. για το υπερταμείο) έχετε δίκιο. Αυτό θέλουμε, να δεσμεύσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά σε μια αλλαγή σελίδας».
-27 Μαΐου 2016, Αντέννα (μετά την περσινή συμφωνία): «Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε τη συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που "παρκάραμε" για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί».
-15 Ιουνίου 2016, συνέντευξη στο Euronews μετά την προηγούμενη συμφωνία: «Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Μπορείτε να με ξανακαλέσετε αν θέλετε, σε ένα χρόνο. Μπορείτε να ξαναθέσετε την ερώτηση. Ελπίζω ότι τότε, οι πολίτες θα βιώνουν τις αναπτυξιακές πτυχές του προγράμματός. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα επιστρέφει και πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική».
-3 Αυγούστου 2016, τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών: «Δεν υπάρχει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Ό,τι μέτρα είχαμε δεσμευτεί ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου… Το συμπληρωματικό το ψηφίσαμε με το πολυνομοσχέδιο στις 22 Μαΐου. Δεν αναμένονται νέα μέτρα»
-10 Οκτωβρίου 2016, συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ: «Έχω την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα πάρει μια απόφαση μέχρι τα Χριστούγεννα. Εμείς τα πάμε πολύ καλά στις μεταρρυθμίσεις, τελειώσαμε τα προαπαιτούμενα και τώρα συζητάμε την δεύτερη αξιολόγηση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά».
-14 Οκτωβρίου 2016, ομιλία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΠΕ):  «Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί  ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε». Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλέρτ.
«Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Οτι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις,  πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι’ αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί».
-28 Νοεμβρίου 2016. Ομιλία σε Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα» / Ο υπουργός είπε ότι το 2018 υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ / Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.
-8 Δεκεμβρίου 2016. Ομιλία επί του προϋπολογισμού: «Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, ώστε να πω ότι αυτή είναι η θέση της Βουλής, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα»
-10 Δεκεμβρίου 2016, συνέντευξη στην «Αγορά» (ΑΠΕ): Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η θέση και η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πρώτον, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να υπάρξει η δέσμευση ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. 
-11 Δεκεμβρίου 2016, συνέντευξη στη RealNews, αναφορά στο ΑΠΕ: Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2019 και το 2020. «Να συμφωνήσουμε ίσως για παράταση του κόφτη, εάν χρειαστεί. Αλλά νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.
-13 Δεκεμβρίου 2016, δηλώσεις στον «Γκάρντιαν»: «Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις από τους πιστωτές της να το κάνει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα. Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία» / «Οι δαπάνες της Ελλάδας για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα ανέρχονται περίπου στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατόν όταν περίπου το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ, και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα, δηλαδή, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, βρίσκονται στην κατηγορία που κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ γενναιόδωρες;» / «Παρουσίασα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως της Ελλάδας και αυτό που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό νόημα» / «Κάποια κράτη μέλη υποστήριζαν τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Άλλα κινούνται προς ένα συμβιβασμό πέντε ετών. Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό του να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη»
-16 Δεκεμβρίου 2016, ομιλία στο Βερολίνο, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ: Στην συνέντευξη τύπου δήλωσε απογοητευμένος από την στάση του ΔΝΤ προς την Ε.Ε, διότι δεν αναγνωρίζει στο ταμείο ένα "λιοντάρι" όπως το ίδιο θεωρεί τον εαυτό του αλλά ένα "γατάκι".
-19 Δεκεμβρίου 2016, ομιλία στη Βουλή: «Έχουμε αποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση, ότι εμείς θα τεντώσουμε όσο μπορούμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του ελληνικού λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι η υπόσχεση που θα συνεχίζει να την τηρεί».
-28 Δεκεμβρίου 2016, άρθρο στο Open Democracy: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας».
-31 Δεκεμβρίου 2016, συνέντευξη στην Καθημερινή: «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και για την Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού».
-22 Ιανουαρίου 2017, συνέντευξη στο «Έθνος»: «Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω, επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».
-26 Ιανουαρίου 2017. Δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup: «Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης» / «Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του - ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.
Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».
-7 Φεβρουαρίου 2017, επιστολή προς το ΔΝΤ: «Αν και συμφωνούμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι με τη μείωση του αφορολόγητου».
-12 Φεβρουαρίου 2017, ομιλία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Το Δ.Ν.Τ δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019 αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μέτρα όπως συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο» / «Είναι να γελάει κανείς με την ιδέα Τόμσεν πως οι Γερμανοί συνταξιούχοι είχε το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες».
-15 Φεβρουαρίου 2017, άρθρο στη «Μπιλντ»: «Άραγε μπορούν στην πραγματικότητα να δικαιολογηθούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας; Είναι βέβαιο ότι αυτό είναι το κομβικό ερώτημα».
-23 Φεβρουαρίου 2017, Βουλή: «Κάποιοι βεβαίως θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν. Κάποιοι που δεν βοηθάμε τώρα, και θα έπρεπε να βοηθάμε, θα κερδίσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι ως αποζημίωση, αλλά συγχρόνως και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις - τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά αναδιαρθρώσεις»
-16 Μαρτίου 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών: «Όντως ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα φέρει τα πλεονάσματα 2%. Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Κι εγώ θέλω πολλά στη ζωή. Δεν λέει κάτι αυτό» / «Πολλές φορές είπα ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία, ότι δεν τελειώνει η λιτότητα έτσι, ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο, ότι δεν θα έχουμε άλλη λιτότητα, γιατί τώρα τα μέτρα δεν είναι επιπλέον. Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να ωραιοποιήσω. Σας εξήγησα πώς κατανοώ εγώ την συμφωνία, τα αρνητικά και τα θετικά»
-28 Μαρτίου 2017, ομιλία στο Συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο» / «Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Τα έχουμε ζορίσει, γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα. Κάναμε λάθος στην πρόβλεψη πόσο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».
-12 Απριλίου 2017, τοποθέτηση στη Βουλή: «Μα ποτέ δεν ακούτε κανέναν Ευρωπαίο ή του ΔΝΤ; Δεν έχει ακούσει κανείς από εσάς που λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να συμφωνηθούν; Δεν την ακούσατε αυτή την έκφραση;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου