Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

10 μοιραία λάθη, μεγάλα ψέματα, ένοχα μυστικά «καίνε» την κυβέρνηση

Προφανώς μία «συγγνώμη» -έστω και για τα μάτια του κόσμου- και η απομάκρυνση όλων όσοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενεπλάκησαν σε αυτήν τη μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας δεν θα ήταν πανάκεια. Θα ήταν, όμως, η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των συνανθρώπων μας -ανάμεσά τους, μωρά και ανήλικα παιδιά- που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο φρικτά από τη ζωή.
Γιατί πώς να αντέξει ένας γονιός, όπως ο τραγικός πατέρας Γιάννης Φιλιππόπουλος, να ακούει ότι φταίει η άναρχη δόμηση (σ.σ.: εν έτει 2018 ανακάλυψαν κάποιοι ότι η μισή Ελλάδα έχει αυθαίρετα) που οι 9χρονες δίδυμες, Σοφία και Βασιλική, δεν είναι πλέον στην αγκαλιά του;

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, τα λάθη είναι μοιραία και η δημοσιογραφική έρευνα οφείλει να τα καταδείξει, ιδίως τώρα που οι δικαστικές Αρχές έχουν ξεκινήσει να παίρνουν καταθέσεις από τα πρόσωπα της εθνικής τραγωδίας.
1. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 16.49 στο Νταού Πεντέλης, φαίνεται πως αρχικά υποτιμήθηκε και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί σχετική προειδοποίηση και ανέφερε έως «βαθμό επικινδυνότητας 4». Στο αρχικό -και πιο κρίσιμο στάδιο της φωτιάς- δεν υπήρχαν οι ανάλογες δυνάμεις στην περιοχή, που, ακόμη και αν δεν έσβησαν, σίγουρα θα περιόριζαν το μέτωπο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αττική είχαν μεταφερθεί στο μέτωπο της Κινέτας, με αποτέλεσμα -όπως ομολόγησε αρχικά και στη συνέχεια άλλαξε τη διατύπωσή του, στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής- «να έχουμε την άφιξη των 22 πρώτων υδροφόρων οχημάτων στις 17.15».
Αυτή ήταν η αιτία που οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα -λόγω των πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή- και η μάχη χάθηκε προτού καν δοθεί, αφού η πυρκαγιά δεν ελέγχθηκε στο βουνό. Την άποψη ότι η φωτιά υποτιμήθηκε εξέφρασε και ο ακαδημαϊκός – καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, λέγοντας ότι «την κρίσιμη ώρα εκτιμήθηκε ότι η φωτιά δεν θα περνούσε τη Μαραθώνος, ενώ ήταν προφανές ότι θα περνούσε. Οι άνθρωποι έπρεπε να φύγουν. Υπήρχε χρόνος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Δεν υπήρξε, όμως, καμία καθοδήγηση. Κανείς δεν οδήγησε με ασφάλεια τους ανθρώπους στη θάλασσα».
2. Η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα, κατέθεσε στη Δικαιοσύνη πως η αρχική ενημέρωση που είχαν ήταν ότι η φωτιά πάει στη Διώνη, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά από το Μάτι.
Ποιος έκανε αυτήν την εκτίμηση; Ποιος απενεργοποίησε το σύστημα «Evita» (σ.σ.: έγραψε γι’ αυτό στο προηγούμενο φύλλο του το «Π»), που θα μπορούσε να εκτιμήσει με ακρίβεια προς τα πού κατευθύνεται η φωτιά ώστε να είχε κερδηθεί πολύτιμος χρόνος; Η ίδια η κυρία Τσούπρα κατέθεσε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενημερώθηκε προφορικά στις 18.10 πως έπρεπε να γίνει εκκένωση.
Το ίδιο περίπου είπε σε δημόσια τοποθέτησή του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός διευθυντής Γιάννης Κατσιαμάκας, αναφέροντας επί λέξει: «Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 6.10 το απόγευμα που πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», προσθέτοντας ότι, αν είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα, θα είχαν οι κάτοικοι περισσότερο χρόνο αντίδρασης και θα είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σημεία όπου τελικά εγκλωβίστηκαν.
Ποιος, λοιπόν, εκτίμησε τόσο λάθος την κατεύθυνση της φωτιάς, όταν όλοι συνομολογούν ότι για πρώτη φορά είχαμε δυτικούς ανέμους να πνέουν;
3. Τι ακριβώς συνέβη με τη διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος;
Στις 18.12, την ώρα που η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά, δόθηκε από τον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής προς τον επικεφαλής της Τροχαίας εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Μαραθώνα. Μέσα σε πέντε λεπτά, οι φλόγες πλησίασαν το σημείο και μόλις τότε φάνηκε να δίνεται εντολή στο Τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής να στείλει ενισχύσεις.
Κυβέρνηση και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι, αν δεν το έκαναν αυτό (σ.σ.: τη διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος), θα είχαμε πιο πολλούς νεκρούς και ότι ο δρόμος μπλοκαρίστηκε συνολικά για μόλις 10 λεπτά. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία έκανε εκτροπή κυκλοφορίας προς το Μάτι, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι οδηγοί που δεν ήξεραν τους στενούς δρόμους της περιοχής.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, δήλωσε στο BBC ότι «προφανώς έπρεπε να σταματήσουν την κίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, καθώς τα αυτοκίνητα θα οδηγούνταν στη φωτιά. Αντί, όμως, να σταματήσει την κίνηση και να διατάξει αναστροφή επί της λεωφόρου, τους επέτρεψε να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσα από το Μάτι». Αν όντως ισχύουν αυτά, πρόκειται για εγκληματικά λανθασμένο χειρισμό. Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις από πολίτες, που ήθελαν να πάνε προς την πυρκαγιά, θεωρώντας ότι μπορούν να σώσουν τα σπίτια τους.
4. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να συνεδριάσει το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής;
Σύμφωνα με τα πρακτικά και τις καταθέσεις στη Δικαιοσύνη, η συνεδρίαση άρχισε γύρω στις 20.30. Τότε όλα είχαν επί της ουσίας τελειώσει, με τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τα «βατράχια» του Λιμενικού να έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για να εντοπίσουν νεκρούς!
Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού δεν έδωσε το «παρών» αξιωματικός της Πυροσβεστικής; «Δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε οδηγία από την Πυροσβεστική και, λόγω απουσίας εκπροσώπου της, το Όργανο δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση», ανέφερε ακόμα η κυρία Τσούπρα. Πρόκειται για μια συνεδρίαση χωρίς ουσιαστικό νόημα.
5. Υπήρχε ή όχι σχέδιο εκκένωσης της περιοχής;
Μπορούσαν ή όχι να ειδοποιηθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο οι κάτοικοι, ώστε να φύγουν από την επικίνδυνη ζώνη; Ευσταθεί ή όχι το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για συντονισμένη εκκένωση; Παραθέτουμε όσα είπε ο επικεφαλής του Κλιμακίου Εθελοντών Δασοπυρόσβεσης Νέας Μάκρης, Γιάννης Δαμιανόγλου: «Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία πως δεν υπήρχε χρόνος. Φωνάζαμε εμείς στον δρόμο, στους γείτονες, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ώρα της φωτιάς. Δεν υπήρξε μικροφωνική ή κάποιο αυτοκίνητο να περάσει να δώσει εντολή “κάνουμε εγκατάλειψη της περιοχής, εγκαταλείψτε τα σπίτια σας”. Τουλάχιστον να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι».
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα σύγχρονα Μέσα, ακόμη και τα ΜΜΕ, στην τελική, για να ενημερωθεί ο κόσμος να εγκαταλείψει το Μάτι; Στο προηγούμενο φύλλο αναφέρθηκαν στον αριθμό «112» που ακόμη… αναβαθμίζεται. Γιατί δεν έγινε έστω μία ενημέρωση με SMS;
6. Γιατί, έως τις 19.00 περίπου το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας, επέτρεπαν να καταπλέουν πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας;
Τα οχήματα που έβγαιναν «έπεφταν» πάνω στη Φλέμινγκ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό χάος. Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πότε και με ποιες δυνάμεις ξεκίνησε από το Λιμενικό -και όχι από ιδιώτες- η διάσωση ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, με κάποιους να χάνουν τη ζωή τους είτε επειδή δεν ήξεραν μπάνιο είτε επειδή δεν άντεξαν τόσες ώρες στο νερό και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (καπνοί, κύματα κ.ά.). Περί τις 21.00, κάτοικοι καταγγέλλουν από τηλεοράσεως ότι είναι εγκλωβισμένοι στον Ναυτικό Όμιλο Ματιού, αλλά ακόμη δεν έχει προσεγγίσει σκάφος του Λιμενικού.
7. Λίγες ώρες μετά τις (σχεδόν… πανηγυρικές) δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση της κατάστασης, αποδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί επικοινωνούσαν μεταξύ τους και με τις υπηρεσίες τους μέσω κινητών τηλεφώνων και αυτό καθώς την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο υπήρχαν συχνές διακοπές στην επικοινωνία μέσω του ασύρματου δικτύου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς, σύμφωνα με τεχνικούς, τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται λόγω κατανομής των κεραιών του συστήματος μόνο σε αστυνομικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στη ραδιοκάλυψη της Αττικής. Είναι ή δεν είναι αυτό πρόβλημα;
8. Τι ουσιαστικό πρόσφερε η on camera συνεδρίαση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής;
Περί τις 23.40 ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από ομάδα αρμόδιων υπουργών, ενημερώθηκε από την ηγεσία του Π.Σ. ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και πως η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά, επειδή η φωτιά πέρασε απέναντι, καίγονται κάποια σπίτια. Του είπαν, επίσης, ότι είχαν στείλει φεριμπόουτ και πλωτά μέσα για να μεταφερθούν «κάτι άτομα» από το λιμάνι τους Ραφήνας! Αυτή ήταν η πραγματική εικόνα της κατάστασης; Γνώριζαν ή όχι ότι υπήρχαν νεκροί; Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο πρώτος νεκρός μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στις 23.03. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιωματικό της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού που βρέθηκε στην επιχείρηση διάσωσης στο Μάτι, είχε εντοπιστεί νεκρό άτομο «προτού πέσει το σκοτάδι».
Γιατί αυτά τα γεγονότα αποκρύφτηκαν και επιχειρήθηκε μια πιο ήπια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης; Τι νόημα είχε να ρωτά ο πρωθυπουργός «τι ώρα θα σηκωθούν αύριο το πρωί τα εναέρια μέσα;», όταν η φωτιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο και είχε ξεκινήσει η συλλογή νεκρών; Είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να επέστρεψε άρον – άρον από τη Βοσνία χωρίς να έχει εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας; Εάν ναι, τότε ποιος επέλεξε αυτήν την τακτική;
9. Με ποια κριτήρια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέλεξε για επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τον κ. Καπάκη, έναν απόστρατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής χωρίς επιχειρησιακή εμπειρία; Γιατί, ενώ μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες γίνονταν ασκήσεις ετοιμότητας όπου πήγαιναν όλα καλά, την κρίσιμη ώρα, την ώρα της πραγματικής ανάγκης, αποδείχτηκε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός»; Πόσο άδικο έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι η Πολιτική Προστασία είναι ανύπαρκτη στη χώρα;
10. Ένα τελευταίο, από τα πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί, είναι γιατί -ενώ υπάρχουν τουλάχιστον εννέα μαρτυρικές καταθέσεις για συγκεκριμένο άτομο που επιχείρησε να κάψει σκουπίδια, κλαδιά και ξερά χόρτα- τεχνηέντως επιχειρήθηκε συσχετισμός με τις φωτιές του 2007; Γιατί έγινε επισήμως λόγος για σχέδιο οργανωμένων εμπρησμών (σ.σ.: λες και έχει σημασία, στην τελική, εάν οι άνθρωποι κάηκαν από εμπρησμό ή από λάθος); Γιατί κάποιοι άφησαν να εννοηθεί ότι έχουμε σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης – άρα και της χώρας;
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου