Οι πληροφορίες θέλουν την ανεξάρτητη βουλευτή υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά που στήριξε την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, να επιθυμεί μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια λογική κινείται κατά πληροφορίες και ο διαγραφείς από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.
«Φρένο» από νόμο του 2014
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται, «φρένο» στις φιλοδοξίες των συγκεκριμένων στελεχών βάζει ένας νόμος του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε στις 11 Απριλίου του 2014. Ο νόμος αυτός, απαγορεύει στους εν ενεργεία να ανακηρυχθούν ευρωβουλευτές αν προηγουμένως δεν έχουν παραιτηθεί από το βουλευτικό τους αξίωμα. «Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη τους» αναφέρει ο εν λόγω νόμος.
Πλην όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η κα Κουντουρά θα έπρεπε να παραιτηθεί από βουλευτής και η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη των 151.
Κατά συνέπεια δύο δρόμοι απομένουν: Είτε η αλλαγή του νόμου από την παρούσα Βουλή – κάτι όχι και τόσο πιθανό – είτε η ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές - κάτι που είναι ακόμη άδηλο.
Ο προβληματισμός για τον «σταυρό» στις ευρωεκλογές
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα τόσο για τους δύο προαναφερθέντες, όσο και για άλλους «εκ μετεγγραφής» που ίσως θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απαγορευτικός λόγος είναι και η διαδικασία ανάδειξης των ευρωβουλευτών μέσω σταυρού και όχι λίστας. Οι «εκτός» ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται έντονα, καθώς φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να πείσουν το εκλογικό σώμα του κόμματος ή θα «κοπούν» από ανθυποψηφίους τους που έχουν πιο στενούς δεσμούς. Εξ ου και αναπτύχθηκε μια φιλολογία που ήθελε την κυβέρνηση να μελετά το ενδεχόμενο ενός μικτού συστήματος για τις ευρωεκλογές: Οι τρεις πρώτοι με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό. Κάτι το οποίο ωστόσο απέκλεισε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου