Το ψήφισμα κατατέθηκε από τις παρατάξεις σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού φάσματος (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους Φιλελεύθερους, μέχρι τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες και επικυρώθηκε με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά.
Η ευρωβουλή χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ συνυπεύθυνη με τη ναζιστική Γερμανία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εισηγείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να κηρύξουν την 23η Αυγούστου – ημέρα κατά την οποία υπεγράφη το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ πριν από 80 χρόνια- ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Ολοκληρωτικών Καθεστώτων» τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου κοινή διακήρυξη των κυβερνήσεων Ρουμανίας, Πολωνίας, Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, που καταδίκαζε όσους επιχειρούν να «απαλλάξουν» τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες από τα εγκλήματά τους καλώντας τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να στηρίξουν «ηθικά και υλικά» την προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη αυτού του τραγικού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας ζητώντας «συντονισμένη δράση» για την «πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης» και της χειραγώγησης της Ιστορίας.
Πως ψήφισαν οι 'Ελληνες ευρωβουλευτές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Στη ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν προβλήματα συνοχής, αφού οι διαφωνίες ήταν ορατές.
Στη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, υπέρ ψήφισε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το καταψήφισε η Μαρία Σπυράκη, απείχαν από την ψηφοφορία οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Κώστας Αρβανίτης, ενώ απείχαν οι Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης.
Από το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την αποχή επέλεξε η Εύα Καϊλή.
Από την Ελληνική Λύση υπερψήφισε ο ευρωβουλευτής της Εμμανουήλ Φράγκος, ο Αθ. Κωνσταντίνου από τη Χρυσή Αυγή απείχε, ενώ λευκό ψήφισε ο Γ. Λαγός, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα στο ψήφισμα, αποστέλλοντας μάλιστα και επιστολή προς όλους τους ευρωβουλευτές, πλην των ακροδεξιών, με την οποία τους καλούσαν να μην υπερψηφίσουν το σχετικό ψήφισμα.
Πηγή: uefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου