Είναι γεγονός άλλωστε ότι και η Ευρώπη εδώ και καιρό αναζητά και αναδεικνύει γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, στηρίζοντας την επιλογή τους να βγουν «μπροστά» και να αναμετρηθούν σε θέσεις ευθύνης.
Εκτός από την πρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η παράταξη έφερε στην Βουλή την πρώτη γυναίκα βουλευτίνα, την πρώτη γυναίκα υπουργό και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής.
Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής
Ο πολύ ισχυρός συμβολισμός της γυναικείας παρουσίας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι μια συνέχεια που τιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τιμώντας παράλληλα και τις γυναίκες, στις οποίες αναγνωρίζει και αξιολογεί όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έχει ανοίξει το δρόμο της πολιτικής στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, ήταν η παράταξη που με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έφερε στην Βουλή την πρώτη ελληνίδα βουλευτίνα, την Ελένη Σκούρα, την πρώτη γυναίκα υπουργό, την Λίνα Τσαλδάρη, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα, Μπενάκη και τώρα την πρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η Ελένη Σκούρα, δικηγόρος από την Θεσσαλονίκη, ήταν η πρώτη γυναίκα Βουλευτίνα στην Ελλάδα. Στις 18 Ιανουαρίου 1953 μπήκε στη Βουλή, με τον Ελληνικό Συναγερμό, κόμμα που είχε ηγέτη εκείνη την περίοδο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Όντας η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, η ίδια αμέσως μετά την εκλογή της δήλωσε: «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».
Η Σκούρα τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων καθώς και με τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας. Ο Δήμος Βόλου για την συνολική της προσφορά έχει στήσει προτομή της στο προαύλιο του Δημαρχείου.
Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1991.
Λίνα Τσαλδάρη: Η πρώτη γυναίκα υπουργός
Από πολύ νωρίς η παράταξη ξεχώρισε τον ιδιαίτερο ρόλο των γυναικών στην πολιτική. Το 1950, η Λίνα Τσαλδάρη γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και υπήρξε κόρη του ιστορικού και πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου και της Άννας Μπαλάνου, αδελφής της Λουκίας Μπαλάνου (συζύγου Αντωνίου Ζυγομαλά). Το 1919 παντρεύτηκε τον Παναγή Τσαλδάρη. Μετά τον θάνατο του συζύγου της ανέπτυξε κοινωνική δράση ως πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ. Το 1952 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή της Θέσης της Γυναίκας του ΟΗΕ, που πίεζε προς την κατεύθυνση της ισότητας.
Το 1956 και το 1958 εκλέχτηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ. Από τις 29 Φεβρουαρίου του 1956 μέχρι στις 5 Μαρτίου του 1958[3] χρημάτισε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στη δεύτερη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 1981, στις 17 Οκτωβρίου.
Άννα Ψαρούδα Μπενάκη: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής
Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είναι νομικός και εκτός του ότι ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ήταν και η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρόεδρος της Βουλής.
Το 2010 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Ποινικού Δικαίου. Είναι Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2019. Από 1 Ιανουαρίου 2020, είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.
Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 1981, όταν και εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Το 1985 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς έως το 2009 στην ίδια περιφέρεια.
Τον Οκτώβριο του 1996 ήταν η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ενώ την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε Δ΄ αντιπρόεδρος.
Στις 19 Μαρτίου του 2004 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όντας η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Στέλλα Νοβάκη
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου