«Είναι πολύ σημαντική και γεωστρατηγικά και πολιτικά. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το πολιτικό μας σύστημα συναινεί σε ένα πράγμα. Γεωστρατηγικά είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ευρώπη “ανεξαρτητοποιείται” από τη δέσμευσή της που είχε με τα ρωσικά πετρέλαια και δεδομένου ότι αυτός ο αγωγός σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορέσουν να δέσουν πάνω του (…).
Το Διεθνές Δίκαιο δίνει τη δυνατότητα να περνάνε οι αγωγοί από τις ΑΟΖ και τις υφαλοκρηπίδες, όμως έχει μια παράγραφο που
λέει ότι θα πρέπει στην πορεία να έχει λόγο και η παράκτια χώρα. Δηλαδή η Τουρκία, ενώ δεν μπορεί να επέμβει πολύ, εντούτοις θέλει να μπει στο τραπέζι και να συζητάει γι αυτό. Όμως ο αγωγός έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούν και μελλοντικά κοιτάσματα. Που σημαίνει ότι βρεθεί νότια της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου ή ακόμα κι αν η Τουρκία αλλάξει πορεία και αποφασίσει ότι θα μπει, με όρους που θέλουν οι άλλοι, στο παιχνίδι, τότε θα είναι θετική η συνδρομή της», δήλωσε ο κ. Φενέκος στο «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.
Για δηλώσεις Ερντογάν: «Χρειάζεται ψυχραιμία και αδιαφορία και όχι τόσο χλευασμό σε αυτές τις δηλώσεις των Τούρκων».
Για τον ελληνικό στόλο: «Είναι εξαιρετικός. Παρά το γεγονός ότι υστερεί αυτή τη στιγμή σε οικονομικές δυνατότητες μεγάλες, να υποστηρίξει τα ανταλλακτικά του και τους εκσυγχρονισμούς, παρόλα αυτά όμως το χάσμα δεν είναι σημαντικό σε σχέση με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, μελλοντικά βέβαια θα διευρυνθεί αν δεν κάνουμε κάτι».
Για το αν θα συνέφερε την Ελλάδα να πάει στη Χάγη: «Θα μας συνέφερε στον βαθμό που ελέγχουμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα. Το πρόβλημα δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο, αλλά πώς οι οργανισμοί θα το εφαρμόζουν με τον καλύτερο τρόπο και ένας απ΄αυτούς είναι και το ΝΑΤΟ. Άρα δεν τους δαιμονοποιούμε αυτούς τους οργανισμούς, απλώς τους ζητάμε να πάρουν μεγαλύτερη ευθύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου