Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».
ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη, 4 Μαΐου 2021

Πρωτοβουλία πολιτών για να φύγει επιγραφή με ψέματα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

 Προς

Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβα
Θέμα: Η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Τον Οκτώβριο του 2019 σας στείλαμε επιστολή και στις 3/10/2020 συνομιλήσαμε τρεις εξ ημών με εσάς για το θέμα της αναθηματικής πλάκας, η οποία έχει τοποθετηθεί μεταξύ του Βασιλικού Θεάτρου και του Λευκού Πύργου και αναγράφει:
«ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944»

Στην εν λόγω πλάκα δηλαδή αναγράφεται ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως, το «απελευθέρωσαν», όπως σας έχουμε εξηγήσει γραπτώς και προφορικώς είναι απολύτως αναληθές. Ο ΕΛΑΣ εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ακωλύτως, δεδομένου ότι την προηγουμένη ημέρα είχαν φύγει οι Γερμανοί από την πόλη μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρείται «απελευθέρωση» η άνευ μαχών είσοδος και παρέλαση ένοπλων ανταρτών σε μια πόλη, η οποία είχε ήδη απελευθερωθεί.

Εξάλλου, η εν λόγω αναθηματική πλάκα τοποθετήθηκε εκεί αυθαιρέτως χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νομίζουμε ότι, αν η αναθηματική πλάκα παραμείνει στη θέση της, πρέπει να γράφει την αλήθεια που είναι ότι:

«ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ 1944»


Με την τροποποίηση αυτή, όχι μόνο αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα το κείμενο της αναθηματικής πλάκας συνάδει απολύτως με το περιεχόμενο του υπ᾽ αριθμ. 50/2016 (ΦΕΚ 81/Α/09-05-2016) Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο κατά λέξη αναφέρεται: «Άρθρο 1: Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης».

Η επιστολή μας αυτή υπογράφεται από πολλούς έγκριτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μη διαδίδονται κραυγαλέα ιστορικά ψεύδη για κομματικούς σκοπούς και τους ενοχλεί η παραποίηση της ιστορίας μας, που δυστυχώς γίνεται όχι μόνο από ξένους (π.χ. στο Σκοπιανό ζήτημα) αλλά και από Έλληνες.

Κύριε Δήμαρχε περιμένουμε μια άμεση ενέργεια σας με βάση όσα παραπάνω σας εξηγήσαμε. Είναι θέμα δικής σας απόφασης και ευθύνης να εφαρμοστεί σωστά το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου