Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν αντίθετος με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ!

 


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Το προχθεσινό (7/10) ποστ με τίτλο: «Να τεθεί Εκτός Νόμου το ΚΚΕ,να απομακρυνθούν τα Μνημεία του και να ορισθεί "Ημέρα Θυμάτων της Κόκκινης Τρομοκρατίας"», συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον και είχε μεγάλη κυκλοφορία.
Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε απλώσει πολλές φορές το χέρι στους κομμουνιστές, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν θέση στον ελεύθερο πολιτικό βίο και στην παιδεία!
Να τι έλεγε το 1950: «Αλλά (…) υπάρχει το αίτημα της νομιμοποιήσεως του ΚΚΕ. Και ηκούσθησαν φωναί αποδεχόμεναι την νομιμοποίησιν (…). Η διαφωνία μας είναι απόλυτος. (…) Είναι τόση η έκτασις της προδοσίας, είναι τόση η έκτασις του εγκλήματος, είναι τόσαι αι καταστροφαί και αι θυσίαι της Ελλάδος, (…) ώστε ουδέποτε το Έθνος και ο Λαός μας θα ανεγνώριζον την επάνοδον των προδοτών και των εγκληματιών εις τους κόλπους του πολιτικού βίου της Χώρας» (1)
Το 1965 ως πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας, έλεγε: "Κι αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν" (2)

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η παρεμβολή της δικτατορίας θα τον είχε κάνει να αλλάξει γνώμη. Το αμφιβάλλω!
(1) (Μ.Μαϊλη, Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967, Σύγχρονη Εποχή, 2014, σελ.160).
(2) Γεώργιος Παπανδρέου (11/3/1965) (e-prologos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου